Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Καραολής και Δημητρίου, οι πρωτομάρτυρες του Κυπριακού Αγώνα. Σαν σήμερα...







Μιχαήλ Καραολής - Ανδρέας Δημητρίου



 




        Σαν σήμερα, στις 10 Μαΐου 1956 απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τους Άγγλους αποικιοκράτες, ο Μιχαήλ Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου. Οι δύο αγωνιστές είναι οι πρωτομάρτυρες του Κυπριακού Αγώνα και έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση και ανεξαρτησία της Κύπρου. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκαν στην ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και ανέπτυξαν πολυδιάστατη δράση εναντίον της αγγλικής κατοχής. Ο Μιχαήλ Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα, με την κατηγορία, ότι συμμετείχε  στην εκτέλεση του συνεργάτη των Άγγλων, αστυνομικού Ηροδότου Πουλλή.

Σχετική εικόνα
Ο Καραολής ενώ οδηγείται στο δικαστήριο

Ο Ανδρέας Δημητρίου συνελήφθη με την κατηγορία ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις. Οι δύο αγωνιστές αντιστάθηκαν μέχρι τέλους και δεν αποκάλυψαν τίποτα στις αγγλικές αρχές. Φυλακίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, καταδικάστηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956. Ο Μιχαήλ Καραολής ήταν 23 ετών και ο Ανδρέας Δημητρίου 22.  
Αποτέλεσμα εικόνας για καραολής δημητρίου                                               .....................................                                       Οι αντιδράσεις Το γεγονός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και έκρηξη αντιδράσεων στη Μεγαλόνησο. Η ΕΟΚΑ, εις απάντησιν, εκτέλεσε αμέσως δύο Άγγλους στρατιώτες. 
Αποτέλεσμα εικόνας για εκτέλεση καραολής δημητριου
  Στην Αθήνα παραμονή της εκτέλεσης 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια ογκώδους διαδήλωσης.                                                 ........................................................


Αποτέλεσμα εικόνας για αλμπερ καμυΟ νομπελίστας Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus), μετά την ανακοίνωση της πρώτης καταδίκης, αυτής του Μιχαήλ Καραολή, σε εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα L' Express, με τίτλο "το Ελληνόπουλο" ("L' Enfant Grec"), ζητούσε από τη διεθνή κοινή γνώμη να ασκήσει πιέσεις στη Βρετανία, ώστε να του δοθεί χάρη. Έγραφε μεταξύ άλλων στο άρθρο του:  ..."Στο ευτυχισμένο εκείνο νησί, όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη, οι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα και μάλιστα με τρόπο φρικιαστικό. Για μια ακόμη φορά, η ταπεινή διεκδίκηση ενός λαού που παρέμεινε για χρόνια βουβή και αναχαιτίστηκε μόλις θέλησε να εκδηλωθεί, ξεσπά τώρα σε εξέγερση. Για μια ακόμη φορά, της εξέγερσης είχε προηγηθεί η τυφλή καταπίεση".  Οι Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου είναι ενταφιασμένοι μαζί με άλλους 11 ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, στα λεγόμενα "φυλακισμένα" μνήματα. Προς τιμήν τους, πολλοί δρόμοι σε Ελλάδα και Κύπρο, φέρουν το όνομά τους...   Αποτέλεσμα εικόνας για τα φυλακισμένα μνήματα    .                           Τα «Φυλακισμένα Μνήματα»   Πρόκειται για την ονομασία ενός κοιμητηρίου, που κατασκεύασαν οι Βρετανοί στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Πρόκειται για περιτοιχισμένο μικρό χώρο, δίπλα στα κελλιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη.Οι κατακτητές Βρετανοί έθαβαν εκεί όσους εκτελούσαν για τη δράση τους στον Απελευθερωτικό Αγώνα, προκειμένου οι τάφοι να είναι αποκλεισμένοι και να μη μετατρέπονται οι κηδείες των αγωνιστών σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό, μόνο με την παρουσία του ιερέα των φυλακών, ο οποίος έψελνε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου! Ακολουθούσε η ταφή χωρίς την παρουσία συγγενών των νεκρών και άλλων Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι μπόρεσαν να επισκεφτούν τους τάφους των ηρώων, μόνο μετά το τέλος του Κυπριακού Αγώνα.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου