Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Κινητοποιήσεις και διαμάχη για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας





Image may contain: plant, mountain, tree, sky, grass, outdoor and nature
Το Μεγάλο Ρέμα στο "Έτος" Σπάτων

 

   


        Ξεκινά από την Πεντέλη και τη ΒΑ πλαγιά του Υμηττού, διασχίζει την πεδιάδα των Σπάτων και εκβάλλει στη θάλασσα της Ραφήνας. Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι το κυριότερο ρέμα της Ανατολικής Αττικής και ένα από τα λιγοστά ρέματα της Αττικής που έχουν παραμείνει σε φυσική κατάσταση σε όλο σχεδόν το μήκος τους.

 

                                                        Η διαμάχη

       Οι κάτοικοι, με εξώδικα και κινητοποιήσεις, καταγγέλλουν, ότι το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας απειλείται από τσιμεντοποίηση και ολοκληρωτική μετατροπή του σε ανοιχτό αγωγό ομβρίων υδάτων δήθεν για αντιπλημμυρικούς λόγους, στην πραγματικότητα όμως για την εξυπηρέτηση των υποδομών, που απαιτούν τα σχέδια επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας αλλά και της πρωτεύουσας.


 

 

 

Το καλοκαίρι, οι μπουλντόζες του Ελληνικού στρατού προκάλεσαν απίστευτες ζημιές στο ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα, με μεγάλη καταστροφή της βλάστησης και διαβρώσεις, σε σημείο να κινδυνεύσουν οι κοίτες με κατάρρευση. Η ολοκληρωτική καταστροφή απετράπη με παρέμβαση κατοίκων και φορέων.

Οι παρεμβάσεις στο ρέμα έγιναν με αίτημα του Δήμου και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά και, όπως ανακοινώθηκε, αποσκοπούσαν στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που επλήγησαν.

Στο εξώδικό τους οι κάτοικοι αναφέρουν ότι η παρέμβαση είναι περιττή από αντιπλημμυρική άποψη, αφού ο βασικός κίνδυνος λόγω της πυρκαγιάς είναι όχι τόσο η αυξημένη ποσότητα νερού, αλλά η αυξημένη ποσότητα φερτών υλών που θα δεχθεί το Μεγάλο Ρέμα από τα καμένα ρέματα Νταού και Καλλιτεχνούπολης και ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με έργα ορεινής υδρονομίας που συγκρατούν τα φερτά υλικά και γίνονται υπό την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών.

 


https://antonislazaris68.files.wordpress.com/2013/11/cf81ceadcebcceb1-78.jpg

 

 

 

                        Πλούσια χλωρίδα και πανίδα

 

      Στις όχθες του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας φυτρώνουν εκατοντάδες είδη δέντρων μεταξύ των οποίων και αιωνόβια υδροχαρή πχ. πλατάνια, ιτιές και πλήθος άλλων φυτών και λουλουδιών. 

 

 

Image may contain: outdoor, water and nature
Λασποσκαλίδρες (Calidris alpina) 

 

 

 

Φιλοξενούνται γύρω στα 100 είδη πουλιών και η εκβολή του αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγροτόπους στην Αττική, που είναι απαραίτητοι για το ταξίδι των μεταναστευτικών πτηνών. 



Image may contain: outdoor and water

 

 

 

Τα νερά του φιλοξενούν επίσης ένα σημαντικό ψαριών γλυκού και αλμυρού νερού. Επίσης πολλά άλλα είδη πανίδας ζουν και αναπαράγονται στο Μεγάλο Ρέμα. 

 

 https://www.kirkinews.gr/images/cms-image-000002757.jpg

 

Το πλούσιο αυτό οικοσύστημα λειτουργεί ευεργετικά για όλη την Ανατολική Αττική. Η φυσική του βλάστηση φιλτράρει τους ρύπους προτού αυτοί φθάσουν στις παραλίες και επίσης φιλτράρει σε μεγάλο βαθμό τους ατμοσφαιρικούς ρύπους από το λιμάνι και το αεροδρόμιο, ρυθμίζει το κλίμα και ιδιαίτερα τη θερμοκρασία της όλης περιοχής και φυσικά αποτελεί καταφύγιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 

 

https://antonislazaris68.files.wordpress.com/2015/10/cebaceb1cebbceae-300.jpg
Λευκοτσικνιάς στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας 

 

       Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καλεί στη Γιορτή του Ρέματος Ραφήνας που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και γνωριμία του κοινού με το Μεγάλο Ρέμα, την ενημέρωση για το οικοσύστημά του και τα οφέλη που προσφέρει στην περιοχή και την συνειδητοποίηση της ανάγκης διατήρησης αυτού του φυσικού πλούτου. 

fb/tw: Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας megalorema@gmail.com, τηλ. 6940 276 565 

 

 Image may contain: text

                    


 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Ο δήμαρχος διαψεύδει ότι γίνεται διευθέτηση του ρέματος, όμως οι υπηρεσίες μιλάνε για διευθέτηση. Μάλλον για το βιολογικό στο Πλατυχωράφι γίνεται η όλη η ιστορία........

    ΑπάντησηΔιαγραφή