Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Τρίτσης




Αντώνης Τρίτσης Ο πρωτοπόρος οραματιστής πολιτικός - iSelida.gr

       

        Στις 7 Απριλίου 1992, η Ελλάδα έχασε ένα σπουδαίο οραματιστή και καινοτόμο πολιτικό, τον Αντώνη Τρίτση. Πέθανε ξαφνικά και απρόσμενα στα 55 χρόνια του, από εγκεφαλική αιμορραγία, ενόσω νοσηλευόταν για μερικές μέρες μετά από ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη, καθώς εργαζόταν στο γραφείο του, ως Δήμαρχος Αθηναίων.

 

Σχετική εικόνα

               

 

 Τα πρώτα χρόνια, οι σπουδές και τα ταξίδια που τον καθόρισαν

 

      Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά και μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, η οικογένειά του ήρθε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε. Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, ιδιαίτερα ως αθλητής στίβου. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας στο δέκαθλο και στο ύψος, με  διακρίσεις και στους βαλκανικούς αγώνες.

Ακολούθησαν οι σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η μετάβαση στην Αμερική, το 1960, όπου έλαβε, ως υπότροφος, το διδακτορικό του στην Πολεοδομία-Χωροταξία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόις. 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ξεκίνησε, κυριολεκτικά με σαράντα δολλάρια στην τσέπη, το ταξίδι - οδύσσεια στις πολιτείες των ΗΠΑ και στη Νότια Αμερική. Ταξιδεύοντας πάντα νύχτα με το λεωφορείο για να μην πληρώνει ξενοδοχεία, περιπλανήθηκε στη Νότια Αμερική όπου ήρθε σε επαφή με τη ζωή, τις συνθήκες και τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, τα οποία ήταν ήταν καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία και ιδεολογία του. 

 

                 Αντίσταση στη χούντα και η πολιτική σταδιοδρομία

 

      Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1963 και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου. Κατά τη διάρκεια της χούντας έγινε μέλος του ΠΑΚ, ως σύνδεσμος με το εξωτερικό. Επειδή τον καταζητούσε η στρατιωτική δικτατορία, κατάφερε να διαφύγει στην Ιταλία, όπου συνέχισε τη δράση του.  

Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε και πολιτεύθηκε με το ΠΑΣΟΚ το 1981, εκλέχθηκε βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης και ανέλαβε το υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού & Περιβάλλοντος. Αρνείται να είναι άλλος ένας γραφειοκράτης και καταθέτει προτάσεις που πολλές φορές προκαλούν τον χλευασμό των αντιπάλων του, καθώς τις θεωρούν ανεφάρμοστες:

- Αντιστέκεται στη δημιουργία του αεροδρομίου στα Σπάτα και προτείνει να γίνει στην Τανάγρα ή να επεκταθεί αυτό του Ελληνικού. 

- Προτείνει τη δημιουργία μικρού μετρό σε συνδυασμό με τραμ, ανάσες πρασίνου στην Αθήνα, πάρκο στο Φαληρικό Δέλτα, πεζοδρομήσεις σε κεντρικές αρτηρίες, κατασκευή πλατειών, ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και συντήρηση των κτιρίων της Πλάκας. 

- Επί των ημερών του εφαρμόζεται ο μικρός δακτύλιος στο Κέντρο της Αθήνας για να περιοριστεί το νέφος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

- Προσπαθεί να δημιουργηθεί οικιστικός νόμος για τις μεγαλουπόλεις, ενώ μιλά για την ανάγκη συνένωσης δήμων και κοινοτήτων της περιφέρειας. 

     Σε μια συνέντευξη του είχε αποκαλύψει το διάλογο του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Καλά τα πας εσύ», του λέει ο Καραμανλής, «αλλά για να φτιάξεις την Αθήνα πρέπει να την γκρεμίσεις πρώτα!». » Ήμουν έτοιμος να του απαντήσω», σχολίαζε γελώντας ο Αντώνης Τρίτσης: «Αστειεύεστε, κύριε πρόεδρε; Να καταστρέψω το έργο σας;»  

 

Οι Διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ, η κόντρα γα την εκκλησιαστική περιουσία και η κατάκτηση του Δήμου της Αθήνας 

 

      Οι θέσεις του βρίσκουν πολλούς να διαφωνούν, ακόμα και μέσα στο κόμμα του  και στις 21 Σεπτεμβρίου του 1984 αποχωρεί από το υπουργείο. Το 1986, αναλαμβάνει υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά δύο χρόνια μετά, παραιτήθηκε εξαιτίας της σκληρής κόντρας με την Ιεραρχία, σχετικά με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και όπου πρωτοστατούσαν ως αντίπαλοί του ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο μετέπειτα Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντώνης Τρίτσης
Στην τηλεόραση, απέναντι στον Χριστόδουλο, για την εκκλησιαστική περιουσία

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μελίνα μερκουρη υποψηφια δημαρχος αθηνας      Σύντομα διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ και το1990 αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος στην Αθήνα. Ζητάει από τις ηγεσίες όλων των κομμάτων τη στήριξή τους, αλλά τελικά μόνο η ΝΔ ανταποκρίθηκε θετικά. Βγήκε νικητής, αν και αναμετρήθηκε με ισχυρό αντίπαλο, τη Μελίνα Μερκούρη, την οποία στήριξε το ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε το Δήμο της Αθήνας, όμως, δυστυχώς για την πόλη και τη χώρα, δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το όραμά του, λόγω του αδόκητου θανάτου του, δύο χρόνια μετά.

Ρηξικέλευθος επιστήμονας, οραματιστής και φιλόπατρις, άφησε το έντονο στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου...

 

.

 

                    

1 σχόλιο:

  1. Πολύ δύσκολο να αντέξει μια τέτοια προσωπικότητα στην Ελλάδα. Τον ανακαλούμε στην μνήμη μας κάθε φορά που έχουμε κάποιο πρόβλημα ή τραγωδία (ίδε Μάτι). Όμως όταν πάλευε να τα πραγματώσει, τον αρνήθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή