Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Οι αποκαλύψεις του Τζούλιαν Ασάνζ αφορούσαν και την Ελλάδα...






Η στιγμή της σύλληψης του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο
Η στιγμή της σύλληψης του Ασάνζ, στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Μ. Βρετανία

 

 

       Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο Αυστραλός ακτιβιστής, που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο και είναι ένας από τους ιδρυτές της ιστοσελίδας WikiLeaks. Όπως είναι γνωστό, ο πολυβραβευμένος για την αποκαλυπτική δημοσιογραφία ακτιβιστής, είχε καταφύγει ζητώντας άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και έκτοτε ζούσε εκεί έγκλειστος τα τελευταία επτά χρόνια. Η κυβέρνηση της νοτιοαμερικανικής αυτής χώρας, μετά από πιέσεις, προχώρησε  σε άρση του ασύλου, οπότε επακολούθησε η σύλληψη.  

 

 

               Αποκαλύψεις των Wikileaks και για την Ελλάδα

 

 

      Το 2010 διέρρευσαν από τα WikiLeaks εκατομμύρια απόρρητα αμερικανικά στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα, με αναφορές στην προεκλογική καμπάνια της Χίλαρυ Κλίντον, στις ωμότητες των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, στην κατασκοπεία και στις τηλεφωνικές υποκλοπές από τις ΗΠΑ σε βάρος ξένων κυβερνήσεων, στο θέμα του  Γκουαντανάμο, στην παρακολούθηση από τη CIA των smartphones και των υπολογιστών κλπ. 

 

Φυσικά δεν έλλειψαν και οι αποκαλύψεις των WikiLeaks, σχετικά με την πολιτική και τα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα. Στα απόρρητα έγγραφα  φιγουράρουν οι δραστηριότητες: 

 

- δημοσιογράφων και ΜΜΕ (όπως Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, Αλέξη Παπαχελά, LIFO, MEGA, ΣΚΑΪ


- πολιτικών προσώπων (όπως Ν. Μιχαλολιάκου, Κ.Πλεύρη, Γ.Καρατζαφέρη, Απ. Τζιτζικώστα, Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Παπανδρέου, Άννας Διαμαντοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Ντόρας Μπακογιάννη)

 

- επίσης άλλων δημοσίων προσώπων (όπως Γ. Μπαμπινιώτη και των μελών του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνου Βερέμη και Θεοδ. Κουλουμπή)

 

Σχετικά:




 

 

  Αποτέλεσμα εικόνας για τζουλιαν ασανζ

 

                                  

                       Το τέλος της ερευνητικής δημοσιογραφίας;

 

 

       Δεν έχουν τέλος οι διεθνείς διώξεις για τον Ασάνζ. Σίγουρα, αποτελούν πλήγμα για την ελεύθερη πληροφόρηση και την ερευνητική δημοσιογραφία. Είναι προφανές, ότι σύσσωμες οι ισχυρές χώρες του πλανήτη θέλουν να δώσουν ένα μάθημα σε όποιον διανοηθεί να πράξει κάτι ανάλογο στο μέλλον. 

Τώρα στο επίκεντρο είναι η Βρετανία, που ψάχνει τρόπους να περισώσει τις δημοκρατικές της παραδόσεις, προσπαθώντας να αποφύγει να τον εκδώσει στις ΗΠΑ. Στο χορό και η ...πανελεύθερη Σουηδία, που "κρατάει" τον Ασάνζ, επισείοντας  κατηγορίες περί σεξουαλικών επιθέσεων, οι οποίες - όλως τυχαίως - βγήκαν στην επιφάνεια μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks...

 

Διότι οι δυτικές χώρες είναι δημοκρατικές. Είναι ελεύθερες. Αλλά όχι και τόσο πολύ... Τόσο, όσο! 



1 σχόλιο: