Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Η ιστορία της Χρυσούλας Γιαταγάνα






Σχετική εικόνα       Έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες και από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης,  δυστυχώς, αναφέρθηκε μόνο ένα τυπικό βιογραφικό, ότι ήταν πρώην βουλευτίνα, πρώην δημοτική σύμβουλος, πρώην Εισαγγελέας κλπ. Όμως αυτή η τελευταία της ιδιότητα - η εισαγγελική - και η θητεία της σ΄αυτή, είναι που ξεχώρισε την Χρυσούλα Γιαταγάνα. 

 

 

 

Η κόλαση των φυλακών, η διαφθορά, οι εντολές για "κουκούλωμα"

 

 

      Κατά τη δεκαετία του '80 σε συνεργασία με το συνάδελφό της, επίσης Εισαγγελέα Κωνσταντίνο Λογοθέτη, έδωσε μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα διατάσσοντας μεγάλη έρευνα για τις συνθήκες στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, για τις σχέσεις ανάμεσα στη διοίκηση των φυλακών, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατουμένους, έλαβε δε για το σκοπό αυτό 137 μαρτυρικές καταθέσεις.

 

«Είδα σπασμένα κρεβάτια, σκισμένα στρώματα, ανθρώπινες ψυχές έρμαια βασανιστών και βιαστών. Είδα ανθρώπους βαριά άρρωστους να συμφύρονται με υγιείς. Είδα νέα παιδιά, παιδιά ανήλικα να είναι στο ίδιο κελλί με ισοβίτες, βαρυποινίτες και μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Με το που έμπαινες στη φυλακή, σε έπιανε μια μπόχα από τις βουλωμένες τουαλέτες. Άνθρωποι και περιττώματα στους ίδιους χώρους», είπε η ίδια περιγράφοντας την εμπειρία της από την πρώτη της επίσκεψη στο Γεντί Κουλέ.


      Αποκαλύφθηκε πλήρως τότε η διαφθορά και η διακίνηση ναρκωτικών μέσα στη φυλακή, παρότι όπως είχε δηλώσει, λάμβανε εντολή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να "κουκουλώσει το θέμα". Εξαιτίας αυτής της έρευνας και της δημοσιοποίησης και του σάλου που προκλήθηκε, οι φυλακές στο Επταπύργιο έκλεισαν το 1989.

 

 

 

 

 

 


"Απειλούσαν την κόρη μου, ότι θα τη βιάσουν ομαδικά και θα μου τη στείλουν κομματάκια"

 

 


        Είναι απίστευτες οι απειλές που δέχθηκε η Εισαγγελική Λειτουργός, Χρυσούλα Γιαταγάνα. Όπως έχει δηλώσει: 

«...απείλησαν τα παιδιά μου. Απειλούσαν την κόρη μου ότι θα τη βιάσουν ομαδικά και ότι θα μου τη στείλουν κομματάκια. Έλεγαν ότι θα σκοτώσουν το γιο μου. Παρακολουθούσαν την κόρη μου και αυτή επί δύο χρόνια δε πήγαινε στο πανεπιστήμιο. ...Με απειλούσαν έμποροι ναρκωτικών. Είχαν "νονό" μέσα στην κυβέρνηση. Ήρθε και με απείλησε και μου είπε: "Είναι δυσαρεστημένο το Υπουργείο μαζί σου. Θα βρεις το μπελά σου." Τη δεύτερη φορά πήρε τηλέφωνο και με απείλησε πολύ άσχημα. "Θα πας από τροχαίο", μου είπε...»

 




                Μια κάθαρση που δεν προχώρησε

                                           


       Δυστυχώς όμως οι προσπάθειες των Εισαγγελέων Χρυσούλας Γιαταγάνα και Κωνσταντίνου Λογοθέτη, μπορεί να τάραξαν τα νερά και να δημιούργησαν σάλο, όμως η κάθαρση δεν έμελλε να προχωρήσει... Οι κρατούμενοι - μάρτυρες εκβιάστηκαν, βασανίστηκαν φρικτά και απειλήθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί να ανακαλέσουν τις καταθέσεις τους.

 

 Οι Εισαγγελείς οδηγήθηκαν σε έξοδο από το δικαστικό σώμα και έκτοτε άσκησαν το δικηγορικό λειτούργημα. Ποτέ όμως δεν εσίγησε η φωνή τους για τα σαθρά συμβαίνοντα στο δημόσιο βίο και ιδιαίτερα στη δικαιοσύνη. 

 

Πέρυσι, ενόσω η Χρυσούλα Γιαταγάνα έδινε τη μάχη με τον καρκίνο, εκδόθηκε και το βιβλίο της με τίτλο, «Γεντί Κουλέ: Η απολογία», στο οποίο περιγράφει τον αγώνα που έδωσε για να αποκαλυφθεί το κύκλωμα των φυλακών.

 

 

genti.jpg

 


 

Πηγές: mixanitouxronou.gr, voria.gr, thestival.gr

 

 

 



1 σχόλιο:

  1. ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.. ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΟΜΩΣ ΕΒΑΛΕ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΚΕΠΑΣΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή