Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Εορτασμοί στη Γερμανία για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ




mar3



       Τουλάχιστον 300 εκδηλώσεις -εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια- έχουν προγραμματιστεί στην πόλη Τρίερ, όπου γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ (Karl Marx), σαν σήμερα,  στις 5 Μαΐου 1818. Αποκορύφωμα, τα αποκαλυπτήρια, σήμερα το μεσημέρι, του γιγαντιαίου ορειχάλκινου αγάλματος του Μαρξ, ύψους 5,5 μέτρων, δώρο της Κίνας. 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σπιτι μαρξ τριερ
Το σπίτι του Μαξ στην Τρίερ, όπου έζησε μέχρι τα 17 του

 

 

Παράλληλα, αναμένονται πολλές διαδηλώσεις, από οργανώσεις και κόμματα που διαμαρτύρονται για τις τιμές που αποδίδονται στο συγγραφέα του "Κεφαλαίου", καθώς τoν θεωρούν «πατέρα» των κομμουνιστικών καθεστώτων. Ανάμεσά τους διαδηλώνει και  το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), γεγονός που προκάλεσε και μια αντιδιαδήλωση εναντίον των ακροδεξιών.

 

 

 

2018-04-13T130123Z_1514148101_RC1FB0EA5C00_RTRMADP_3_GERMANY-CHINA-MARX
Στην Τρίερ, εγκατέστησαν φωτεινούς σηματοδότες με τη φιγούρα του Καρλ Μαρξ!

 

 

                                     Η επιστροφή ενός προφήτη

 

 

 

      Φαίνεται, πως ένα φάντασμα πλανιέται (ακόμη μια φορά) πάνω από την υφήλιο, το φάντασμα του Καρλ Μαρξ. Ο Γερμανός φιλόσοφος και διανοητής εξακολουθεί να καταλαμβάνει περίοπτη θέση στις βιβλιοθήκες και στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Iσχυρή όμως, είναι η παρουσία του και στην επικράτεια του πιο προηγμένου καπιταλισμού, με την Google να του αφιερώνει περισσότερα από ενενήντα εκατομμύρια links, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό, πως θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη η πολυτάραχη ζωή του.

 

 

Ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ενγκελς με τις τρεις κόρες του Μαρξ, Τζένι, Λάουρα και Ελεάνορ (1864)
Σε φωτ. του 1864 ο Μαρξ και ο Έγκελς με τις τρεις κόρες του Μαρξ

 

 

Πλέον, επισημαίνεται ολοένα και περισσότερο, πως οι ιδέες και οι απόψεις τού Καρλ Μαρξ είναι από τις πλέον κατάλληλες για την ερμηνεία και κατανόηση των αντιφάσεων και των προβληματισμών,  που κυριαρχούν στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό κόσμο.

 

 

                                      Σύγχρονοι αναλυτές για τον Μαρξ 

                                  

 

      Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον Μαρξ συνέπεσε με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο 2007-2008.  Όπως υποστηρίζει ο βρετανός φιλόσοφος και αρθρογράφος του Guardian, Τζόναθαν Βoλφ«ακόμα και εάν δεν συμμεριζόμαστε τις λύσεις του, είναι αναντίρρητο ότι τα προβλήματα που εντόπισε εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα σοβαρά».

 

Tο 2016, το περιοδικό New Yorker σε ένα (εξαντλητικά) μακροσκελές άρθρο, με τίτλο, "Καρλ Μαρξ, Χτες και σήμερα", εξηγούσε, γιατί το έργο του Μαρξ παραμένει σήμερα επίκαιρο και έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις οικονομικές και πολιτικές ανισότητες της εποχής μας.

 

«Η κυριότερη συνεισφορά του έγκειται, στο ότι ανέδειξε, πριν από 150 χρόνια, κάποιες σημαντικές αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής, που εξακολουθούν να υφίστανται»,  εξήγησε, μιλώντας στη La Repubblica, ο Στέφανο Πετρουτσάνι, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης. «Ας λάβουμε υπόψη την ερμηνεία του καπιταλισμού, ως ανάπτυξη και καινοτομία που συνοδεύονται από έναν σταδιακό περιορισμό του εργατικού δυναμικού. Σήμερα, αυτή η θέση αποδεικνύεται δραματικά αληθινή: Η ανάπτυξη δεν είναι αρκετά ευρεία, αλλά εντείνει τη χρήση των μηχανών, πλήττοντας την απασχόληση, με σοβαρές επιπτώσεις στο πεδίο της κοινωνικής δικαιοσύνης, τις οποίες είχε σκιαγραφήσει ο ίδιος ο Μαρξ.», πρόσθεσε ο Iταλός ακαδημαϊκός. Και καταλήγει: «Ένα ακόμη σφάλμα που προέβλεψε ο Μαρξ σχετίζεται με την τάση περικοπής των μισθών – με στόχο την αύξηση του κέρδους – και την ανάγκη πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών στους εργαζόμενους που πλήττονται. Η τελευταία μεγάλη κρίση του καπιταλισμού προέκυψε από αυτήν την αντίφαση. Προκειμένου να στηριχτεί η κατανάλωση από τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ασκήθηκε πίεση ώστε να χρεωθούν μέσω της λήψης δανείων. Έτσι ξεκίνησε η φούσκα των ακινήτων που στη συνέχεια ανέφλεξε την παγκόσμια οικονομία».  

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Karl Marx
Ο Μαρξ το 1875

 

Ο Γιάννης Βαρουφάκης σε εκτενέστατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον Guardian πριν λίγες μέρες και έχει τίτλο, "Ο Μαρξ προέβλεψε την παρούσα κρίση και δείχνει την έξοδο",  γράφει μεταξύ άλλων: «Όποιος διαβάσει το μανιφέστο σήμερα θα ανακαλύψει με έκπληξη την εικόνα ενός κόσμου σαν τον δικό μας, που ταλαντεύεται φοβισμένος, ενόψει της τεχνολογικής καινοτομίας. Παρόλο που αναγνωρίζουμε στον καπιταλισμό, ότι μείωσε όλες τις ταξικές διακρίσεις ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες, ο Μαρξ και ο Ένγκελς θέλουν να συνειδητοποιήσουμε, ότι ο καπιταλισμός δεν αναπτύσσεται υγιώς, ώστε να επιβιώσει από τις τεχνολογίες, που ο ίδιος γεννά»....  «Ο φόβος του κομμουνισμού ήταν, που ανάγκασε τα καπιταλιστικά καθεστώτα να υιοθετήσουν συνταξιοδοτικά συστήματα, εθνικές υπηρεσίες Υγείας, ακόμη και την ιδέα να πληρώνουν οι πλούσιοι για τους φτωχούς και για τους  φοιτητές της κατώτερης αστικής τάξης, προκειμένου να σπουδάσουν....»

 

 

 

 Πηγές: deutsche velle, newyorker.com, Το Βήμα Online





4 σχόλια:

  1. Πολλοί ιδιαίτερα στην Αριστερά, αρέσκονται να επικαλούνται τον Μαρξ, χωρίς καν να τον έχουν διαβάσει! Ο Μαρξ δεν έδωσε οδηγίες πώς να πάρουν την εξουσία για τη δικτατορία του προλεταριάτου, αλλά μας άφησε εξαιρετικές αναλύσεις για να καταλάβουμε τί συμβαίνει με τον καπιταλισμό. Και το τί συμβαίνει στον καπιταλισμό το βιώνουμε δυστυχώς τώρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΤΥΧΕ ΟΙΚΤΡΑ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΜΑΣ ΛΕΙΠΑΝΕ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή αν φταιει ο Μαρξ για τις θηριωδιες του Σταλιν, τοτε φταιει και ο Χριστος για την ιερα εξεταση, τους βιασμους παιδιων απο ρασοφορους κ.ο.κ. Τα κομμουν. καθεστωτα δενειχαν και μεγάλη σχεση με τον μαρξισμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεί που ζούσαμε την εποχή των παχιών αγελάδων και είχαμε κάνει delete μαρξισμό, πάλη των τάξεων και τα συναφή, νά σου πάλι το φάντασμα του Καρόλου Μάρξ!
    Μόλις άρχισε η κρίση, μπεστ - σέλλερ έγινε το Κεφάλαιο στη Δ. Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία! Βλέπετε αυτοί ψάχνουν απαντήσεις για το τί στράβωσε στον καπιταλισμό και κατέρρευσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
    Εμείς εδώ αν και είμαστε στον πάτο της Ευρώπης, αφορίζουμε τον Μαρξ (και γενικώς τους πάντες) και ούτε που ψάχνουμε τί έφταιξε, λες και είναι μια ....μπόρα που θα περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή