Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Τα Ελληνόπουλα, από τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης




      

 

Burger muffin fries cookies       Τo ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών ανέρχεται στο 43% στην Κύπρο και στο 40% σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Πρόκειται για τα στοιχεία που παρουσίασε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την παιδική παχυσαρκία, το οποίο  πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα,  στη Βιέννη.

 

Το σχετικό ρεπορτάζ έγινε από τον Gardian και αφορά μια σοβαρή και αξιόπιστη έρευνα σε 40 ευρωπαϊκές χώρες των ετών 2008 μέχρι και το 2017. Στην Ε. Ε. οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, 5% έως 9%, είναι η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Λεττονία και η Δανία. 

 

 

Δεν υπάρχει μεσογειακή διατροφή στις μεσογειακές χώρες!

 

 

Ο δρ Ζοάο Μπρέντα, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Π.Ο.Υ. δήλωσε συγκεκριμένα:  

 

«Οι μεσογειακές χώρες που έδωσαν το όνομά τους στη διάσημη διατροφή έχουν παιδιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους στην Ευρώπη.«Η μεσογειακή διατροφή για τα παιδιά στις χώρες αυτές έχει τελειώσει. Πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή βρίσκονται τα παιδιά της Σουηδίας, τα οποία ίσως καταναλώνουν περισσότερο ψάρι, ελιές και ντομάτες, από τα παιδιά της νότιας Ευρ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΟΛΑΤΣΙΟώπη, που τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά και πίνουν διάφορα είδη αναψυκτικών με πολλή ζάχαρη. Τρώνε σνακ. Τρώνε γλυκά. Καταναλώνουν πάρα πολύ αλάτι, ζάχαρη και λιπαρές ουσίες στο φαγητό τους. Και δεν κινούνται».

 

Ανακοινώθηκε επίσης, ότι οι μεσογειακές χώρες έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και προσπαθούν να μειώσουν τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας. Διαπιστώθηκε, ότι στην Ιταλία, τα 3/4 των παιδιών, πλέον, τρώνε φρούτα σχεδόν καθημερινά.

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

Η κωμικοτραγική κατάσταση στην Ελλάδα - Το φαινόμενο στις παιδικές χαρές

 


      Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, για να διαπιστώσει τί συμβαίνει στη χώρα μας: 


- Παιδικά πάρτυ σε φαστφουντάδικα ή παιδότοπους, όπου καταναλώνονται σνακ σε ποσότητες (πατατάκια, γλυκά, ζαχαρούχα αναψυκτικά). 


- Ακόμα και στα κάγκελλα σχολείων και νηπιαγωγίων, συναντάμε μαμάδες που φέρνουν κολατσιό στα παιδιά τους , την ώρα του διαλείμματος.

 

- Το τί συμβαίνει στις παραλίες με τα ταπεράκια, είναι περιττό να αναλύσουμε. Το θέμα πια έχει γίνει αντικείμενο αστεϊσμού, ειρωνίας και ανεκδότων..

 

- Στις παιδικές χαρές πάρα πολλοί γονείς έρχονται με τα παιδιά τους, έχοντας μαζί τους και κάποιο σνακ, νομίζοντας προφανώς ότι δεν πάνε σε παιδική χαρά, αλλά σε πικ-νικ!  Έτσι, τα ακολουθούν στα παιγνίδια, ταΐζοντάς τα συγχρόνως! Είναι πια πολύ συχνό φαινόμενο στην παιδική χαρά, να περιφέρονται τα παιδιά κρατώντας στο χέρι ένα σακκουλάκι του περιπτέρου με σνακ, ένα γλυφιτζούρι, μια σοκοφρέττα, τυποποιημένα κρουασανάκια ή παγωτό....

Το χειρότερο απ' όλα; Αυτοί οι συνοδοί των παιδιών, γονείς οι παππούδες, δε λαμβάνουν υπόψιν την αθώα παιδική ψυχή και δε σέβονται μικρά παιδιά που έρχονται μόνο για να παίξουν και όχι για να τρώνε και τα οποία, όπως είναι φυσικό σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες, καταλήγουν να κοιτούν στο στόμα τα άλλα που τρώνε...

 

    Γενικώς ο Έλληνας γονέας αψηφά τις συμβουλές των ειδικών, που συστήνουν υγιεινή σίτιση των παιδιών, σε τακτικές ώρες και πάντα στο τραπέζι. Οι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια δεν μας χρειάζονται καν, για να μάθουμε το τί συμβαίνει στη χώρα μας. Μια ματιά στα καρότσια του σούπερ - μάρκετ μπροστά στο ταμείο, αρκεί...

 

 

 

 


3 σχόλια:

  1. Ειναι αληθεια. αυτο που συμβαινει οταν παω τα παιδιά μου στην παιδικη χαρα, ειναι ανεκδιηγητο. Οι περισσοτερες μαμαδες και γιαγιαδες παντα κατι δινουν για κολατσιο, εκει αναμεσα στις τσουληθρες και στις κουνιες!!. Αμα υπαρχει κοντα κυλικιο η περιπτερο τοτε ειναι αδυνατον να πεισω τα δικά μου να μην παρουν παγωτα η αναψυκτικα γιατι ζηλευουν τα αλλα!!!! Ισως πρεπει να μπει μια πινακιδα οτι απαγορευονται φαγητα εκει, ειμαι σε απογνωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΠΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ. ΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΦΤΗΝΗ ΛΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ! ΠΟΙΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.....

      Διαγραφή
  2. Ωραίος ως Έλλην30 Μαΐου 2018 στις 9:39 π.μ.

    Από πρωτιές, σκίζουμε!

    Πρώτοι στο κάπνισμα,
    πρώτοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών,
    πρώτοι στο κόλλημα στην τηλεόραση,
    πρώτοι στη παιδική παχυσαρκία,
    σήμερα διαβάσαμε και πρώτοι στα χρέη!

    Αλλά μην ανησυχείτε, κάτι θα γίνει, αφού είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε θρησκευτικότητα και προσευχή!!! Γενικώς, ο Θεός να βάλει το χέρι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή