Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Μνήμες δικτατορίας, από τον Στάθη Γιώτα

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγουλης      

 

 

      Ο συναγωνιστής του Αλέκου Παναγούλη και πρώην υπουργός, Στάθης Γιώτας καταθέτει την πολύτιμη μαρτυρία του για τα έργα και τις ημέρες της "εθνοσωτηρίου", στο βιβλίο του, ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ - Από τη δικτατορία και την μεταπολίτευση.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Στάθης Γιώτας Ο συγγραφέας, που είναι δικηγόρος, συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα προδικτατορικά, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση  κατά της χούντας με αποτέλεσμα να διωχθεί και να φυλακιστεί. Στη μεταπολίτευση, εξελέγη βουλευτής και διετέλεσε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Υφυπουργός Γεωργίας και Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας. 

Δε δίστασε, το 1988, τον καιρό της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, να "τα βροντήξει", καταγγέλλοντας την ηγεσία του κόμματος, ότι δεν έχει πολιτική βούληση για κάθαρση της δημόσιας ζωής... Συνέχισε την παρουσία του στη Βουλή μέσα από άλλα πολιτικά σχήματα μέχρι το 1993. 

Από τότε, αν και δε δραστηριοποιείται σε κόμματα, παραμένει πολιτικά ενεργός, παρεμβαίνοντας στα δημόσια δρώμενα μέσα από τον τύπο και τη συγγραφή. 

 

 

                                    Οι αγωνιστές και οι βασανιστές

 

 

       Ο Στάθης Γιώτας αναφέρεται με γλαφυρότητα και ιδιαίτερη ζωντάνια, στις περιπέτειες του Αλέξανδρου Παναγούλη και της οργάνωσης «Ελληνική Αντίσταση», μετά την απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου. Μέλος της οργάνωσης ήταν και ο ίδιος, όμως κεντρικό πρόσωπο στην αφήγηση είναι ο Παναγούλης και η μαρτυρική πορεία τού ήρωα, από τις φυλακές και τα βασανιστήρια, στον αδόκητο θάνατό του με "ανεξιχνίαστο τροχαίο" κατά τη μεταπολίτευση!  

 

 

Η δίκη για την απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου

 

 

     Στο βιβλίο, παρακολουθούμε τις ταλαιπωρίες πολλών αγωνιστών μέσα στις φρικτές φυλακές της χούντας, τις μυθιστορηματικές αποδράσεις (όπως η ιστορική του Ζαμπέλη!) ή τις απόπειρες απόδρασης και τις δίκες - παρωδία στα στρατοδικεία, όπου δικαστές και δημόσιοι κατήγοροι κηλίδωσαν ανεξίτηλα τη δικαιοσύνη. 

 

Ακόμα, ανάμεσα στις γραμμές της αφήγησης περνάνε και κάποιες ιδιαίτερα απεχθείς σκοτεινές μορφές, αυτές των βασανιστών: Χατζηζήσης, Θεοφιλογιαννάκος, Μάλλιος, Μπάμπαλης, Σπανός, Καλύβας... Ονόματα που προκαλούν ανατριχίλα....  

 

Φυσικά, ο πάντα ασυμβίβαστος και έντιμος Στάθης Γιώτας, δε διστάζει να αναφερθεί στην ανήθικη συμπεριφορά των πολιτικών της μεταπολίτευσης, απέναντι σε συνεπείς και ανυπότακτους αγωνιστές, όπως π.χ. στον Παναγούλη και στον Καράγιωργα... 

 

      Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, έχει γλώσσα ρέουσα και κατανοητή, με λογοτεχνικές αρετές και κινηματογραφική πλοκή στην αφήγηση ορισμένων γεγονότων. Είναι ένα βιωματικό ντοκουμέντο, που η ανάγνωσή  του συμβάλλει όχι μόνο στη γνώση της ιστορίας, αλλά και στη διερεύνηση των βαθύτερων αιτίων, που εξηγούν και τη σημερινή αναντίρρητη κατάρρευση...

 

     

Αποτέλεσμα εικόνας για «Μνήμες και Στοχασμοί από τη δικτατορία και τη Μεταπολίτευση».

 

 

 *Στάθη Γιώτα, ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ - ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, εκδόσεις Παπαζήση.

 

 

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει τελικά να συμβιβαστούμε με μία μεγάλη αλήθεια: Στη χούντα, λίγοι αγωνίστηκαν, άλλοι τόσοι επωφελήθηκαν, αλλά Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΖΑ Ή ΣΥΓΚΑΤΕΝΕΥΣΕ Ή ΑΠΛΩΣ ΣΙΩΠΗΣΕ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ. Θέμα παιδείας μάλλον, αφού και σήμερα "υπομένει αγόγγυστα". Οι πολλοί είναι το πρόβλημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή