Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Μηνάς Χατζησάββας




 

      

 

 Ο σπουδαίος ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας στα 67 του χρόνια, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

 

 

 

Είχε σπουδάσει  στο «Cours Simon» στο Παρίσι και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ως απόφοιτος της σχολής, υποδύθηκε τον Πάρη στο «Ρήσο» του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του  «Ελευθέρου Θεάτρου» και για περισσότερο από δέκα χρόνια βασικό στέλεχος του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη. Πάμπολλες οι συνεργασίες του με πολλούς θιάσους, με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας και κυρίως με το Εθνικό Θέατρο, όπου ερμήνευσε με επιτυχία ρόλους του κλασσικού ρεπερτορίου αλλά και του νεώτερου και του πρωτοποριακού θεάτρου, όπως αρχαία τραγωδία, Σαίξπηρ, Μπρεχτ, Μπέκετ, Πιραντέλλο κ.ά. 

 

Υπηρέτησε επίσης με αξιοσύνη και σοβαρότητα το νέο ελληνικό κινηματογράφο (σε ταινίες της Τώνιας Μαρκετάκη, του Νίκου Κούνδουρου, του Β. Βαφέα, του Σταύρου Τσιώλη και νεώτερων σκηνοθετών). 

 

Ακόμη, εμφανίστηκε και στην τηλεόραση με εξαιρετικές ερμηνείες, όπου το ευρύ κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν τόσο σημαντικό ηθοποιό.  

 

Γνήσιος και ακούραστος πνευματικός άνθρωπος, ο Μηνάς Χατζησάββας εξέδωσε συλλογές διηγημάτων με το ψευδώνυμο "Πρόδρομος Σαββίδης" και επίσης το 1995 τιμήθηκε με βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

 

      Αν και προσωπικότητα με κύριο χαρακτηριστικό τη σοβαρότητα, τη σεμνότητα και τους ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, "βροντοφώναξε" με την τελευτή του κάποια αυτονόητα πράγματα, που όμως δεν ισχύουν πάντα δυστυχώς, όπως το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να επιλέγει τον τρόπο της κήδευσής του αλλά και την ιερή υποχρέωση της ανθρώπινης αλληλεγγύης: 

Ο Μηνάς Χατζησάββας, όπως επιθυμούσε, θα κηδευτεί με πολιτική κηδεία, θα αποτεφρωθεί και αντί στεφάνων θα ήθελε να δοθεί βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες....

 

 

 

4 σχόλια:

  1. Απ ότι διάβασα η σωρός του θα ταξιδέψει στο εξωτερικό για να αποτεφρωθεί αφού εδώ οι χρυσοκέντητοι μητροπολίτες της ιεράς συνόδου δεν έχουν δώσει άδεια, λες και τους πέφτει λόγος. για αποτεφρωτήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκπληξη η σταση ζωης απο ενα τοσο "χαμηλοφωνο" ατομο.... Μαθημα αρχων και κυριως ανθρωπιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αναπάντεχη αναχώρηση του Μηνά Χατζησάββα μας θύμησε πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, από αυτή των πρωινατζούδων και των μεσημεριατζούδων, του Ρουβά και της Μυκόνου:
    Αυτή των σοβαρών ανθρώπων που διάγουν βίον αξιοπρεπή, χωρίς υποκρισίες και κοινωνικές αγκυλώσεις, που δίνονται ολόψυχα στο αντικείμενο της ενασχόλησής τους, όπως ο Μ. Χατζησάββας στην Τέχνη και δεν κάνουν εκπτώσεις..
    Αυτοί οι άνθρωποι μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ακόμη, πως ίσως υπάρχει ελπίδα και δεν χάθηκαν όλα στη χώρα του κάθε Τσίπρα, του κάθε Άδωνη, του κάθε Μαρινάκη και των ομοίων τους...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σημαντικός ηθοποιός και σεμνός άνθρωπος. Κριμα που έφυγε κάπως πρόωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή