Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Νέλσον Μαντέλα. Οι φωτογραφίες μιας μεγάλης διαδρομής...







 

Ο Νέλσον Μαντέλα, ο "Μαντίμπα", όπως τον αποκαλούσαν οι νοτιοαφρικανοί μαύροι, σφράγισε  την ιστορία του 20ού αιώνα και έγινε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πολύχρονη φυλάκισή του (επί τρεις δεκαετίες) ήταν από τα σημεία αναφοράς των μεγάλων συγκρούσεων που ο αγώνας αυτός γέννησε, αλλά και μετά την αποφυλάκισή του ο Μαντέλα, ως ένας σοφός μετριοπαθής ηγέτης, δημιούργησε παγκόσμια παρακαταθήκη.

 






Tο  1944 έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και αργότερα πρόεδρός του. Από τα 46 του χρόνια έμεινε στη φυλακή καταδικασμένος σε ισόβια ως τρομοκράτης, αρνούμενος να συμβιβαστεί με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του. Η επιμονή του, ο  αγώνας του, οι αγώνες των μαύρων συμπατριωτών του, αλλά  και η διεθνής κατακραυγή οδήγησαν στην πανηγυρική απελευθέρωσή του τελικά το 1990 και το 1994 εξελέγη δημοκρατικά ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στη Νότια Αφρική.

 





 






Εδώ, στις αρχές του '50,  ως νεαρός δικηγόρος  με το συνεταίρο του Όλιβερ Τάμπο. Το γραφείο ήταν το πρώτο γραφείο μαύρων δικηγόρων που άνοιξε στη Νότια Αφρική. Παρείχαν, με συμβολικές αμοιβές,  νομική βοήθεια στους μαύρους συμπατριώτες τους, τους αδύναμους και καταδιωκώμενους από τη ρατσιστική κυβέρνηση των λευκών.

 







Και εδώ, ο κομψός άντρας είναι ο νεαρός Νέλσον Μαντέλα το 1956 στους χώρους των δικαστηρίων του Γιοχάννεσμπουργκ,  ως δικηγόρος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μαύρων, στη χώρα του πιο σκληρού  a p a r t h e i d..






 

 

 

Το ίδιο έτος συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας μαζί με άλλους 150. Εδώ, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας δίκης (1956 - 1961).

 








Πινακίδες του επαίσχυντου φυλετικού διαχωρισμού (apartheid) στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια της ρατσιστικής διακυβέρνησης των λευκών...





An example of South African apartheid laws on a private sign


 

 

 

Το 1964 άλλη μία καταδίκη για τον Μαντέλα, σε ισόβια πλέον.  Ενόσω ήταν φυλακισμένος η φήμη του απλώθηκε σε όλον το κόσμο και η ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απαγόρευε αυστηρά να φωτογραφηθεί και να κυκλοφορήσει φωτογραφία του. Εδώ ένα σπάνιο στιγμιότυπο σε φωτογραφία τραβηγμένη μυστικά από ένα συγκρατούμενό του, που δείχνει τον Μαντέλα να ράβει τα ρούχα του  το 1966 μέσα στη φυλακή.

 

 








 

Άλλη μία ιστορική στιγμή: 

Η ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1990, ενώ ακόμα βρισκόταν στη  λ ί σ τ α   τ ω ν  τ ρ ο μ ο κ ρ α τ ώ ν   των ΗΠΑ. Έπρεπε να περάσουν 18 χρόνια ακόμα, για να διαγραφεί το όνομα του Μαντέλα και τα ονόματα των μελών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσσου από αυτή τη λίστα!


  

Nelson Mandela: 10 inspiring quotes that changed world




Με την τελευταία του σύντροφο, την  αγωνίστρια  Γκράσα Μασέλ, χήρα του προέδρου της Μοζαμβίκης και σπουδαίου μαχητή κατά της αποικιοκρατίας, Σαμόρα Μασέλ, την οποία παντρεύτηκε το 1998 και έζησαν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του.

 


 



                    Φορώντας - γέρος πια - μπλούζα με τον αριθμό που είχε ως κατάδικος...

  







Και  ...ελληνική διάσταση στην πολυκύμαντη ζωή του. Εικονίζετει με τον πολύ στενό του φίλο και σύμβουλό του, το δικηγόρο Γιώργο Μπίζο (George Bizos), τον περίφημο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια εμβληματική φυσιογνωμία της Νότιας Αφρικής. 



 

Τιμώντας πάλι την παραδοσιακή ενδυμασία των μαύρων της χώρας του, προσέρχεται το 2008 στον εορτασμό των 90ών γενεθλίων στη γενέτειρά του, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ν. Αφρικής, Τάμπο Μπέκι.

 




Μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα του λόγου του  στο Δικαστήριο του Γιοχάννεσμπουργκ, που τον καταδίκασε ισόβια το 1964:

 

 «...Αυτό που επιθυμώ, είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

 

 

 

 

 







Οι φωτ. από: ezakwantu.com, pandodaily.com, telegraph.co.uk, theworld.org, en.wikipedia.org, ablble.com, zar.co.za/images/bio/mandela/madibafist.jpg,

7 σχόλια:

  1. Σε επίσημη λίστα τρομοκρατών και ο Μαντέλα! Μέχρι το ......2008!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΑΝΕ. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕ ΤΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ! ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ. ΧΑΛΑΣΑΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ. ΣΤΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ ΔΩΣΑΝΕ ΝΟΜΠΕΛ, ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΧΤΕΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΩΣ ΕΧΘΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΛΠ.! ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο που θεωρουσαν σημαντικο οι ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ,ηταν η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ.Αντιθετα οι νεο απογονοι εκτιμουν απεριοριστα την ΦΗΜΗ .Σκεφθειτε λιγο εν μεσω ποιου διεθνους ορυμαγδου πεθανε προσφατα η Θατσερ και κρινετε την διαφορα αυτων που προτιμουν την εν ζωη φημη ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ.Ολη η ζωη του Μαντελα ηταν ενας αγωνας ΑΡΧΩΝ.ΑΥΤΕΣ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ.Ηταν ενας τρομοκρατης που αποκυρηττε την βια και πιστευε στην ΣΥΝ ΕΝΟΗΣΗ.Αρα αυτα που λεει ο 10 36 ειναι εκτος πραγματικοτητας δεν εχει καταλαβει τιποτα και δεν εχει διαβασει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΓΡΑΠΤΟ ΤΟΥ.Εχει κατι στο κεφαλι του και το κοτσαρει οπου βρει Κολοκοτρωνη ,Μαντελα,ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ολα ιδια.Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ Αυτο βλεπω εγω και θλιβομαι βαθυτατα γιατι και νοιωθω ελληνας και διαβαζω πολυ πριν ανοιξω το στομα μου....για πολυ μεγαλους ανδρες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Η Νότια Αφρική εξακολουθεί να έχει πολλά προβλήματα, αφού οι πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι ακόμα στα χέρια των αποικιοκρατών, όμως, χάρις σε αυτόν τον Ηγέτη, δόθηκε τέλος στο απαρτχάιντ και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πιο γελοία δήλωση των ημερών, αυτή του Σαμαρά για τον Μαντέλα: "Αποχαιρετούμε τον ιδεολόγο αγωνιστή ενάντια στη βία"!!!!
    Ο Μαντέλα κάθησε τόσα χρόνια φυλακή επειδή αρνιόταν να αποκηρύξει τη βία, που τη θεωρούσε άμυνα απέναντι στην αυθαιρεσία και τις παρανομίες της ρατσιστικής κυβέρνησης των λευκών. Επίσης ήταν συνιδρυτής του ένοπλου τμήματος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, το οποίο από το 60 ξεκίνησε δολιοφθορές και επιθέσεις στις υποδομές του ρατσιστικού καθεστώτος με θύματα κατά τη δεκαετία του 80 εκατοντάδες λευκούς. Ήταν ο αγώνας που άνοιξε το δρόμο για την ιστορική παράδοση της εξουσίας στους μαύρους.... Θάτσερ και Αμερική τρομοκράτη τον αποκαλούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. HΓΕΤΗΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ. ΔΕΝ ΑΓΚΙΣΤΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΟ Σ' ΑΥΤΟΝ ΑΝΗΚΕ. ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ. ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δείγμα μικροψυχίας απέναντι στον Μαντέλα και η απονομή του Νόμπελ το 1993 ........εξ ημισείας μαζί με τον λευκό πρόεδρο της Ν. Αφρικής Ντε Κλερκ, που του παρέδωσε την εξουσία. Θέλησαν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο να εξισώσουν τους δύο ως προσωπικότητες... Το χειρότερο, ότι οι ΗΠΑ τον είχαν στα κατάστιχα ως τρομοκράτη μέχρι το 2008! Μάλιστα τις προάλλες ο Ομπάμα δήλωσε, ότι κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ντρέπονται γι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή