Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Η εκκλησία που έγινε χώρος βιβλίου...




...όχι βέβαια στην Ελλάδα, αλλά στην πόλη Zwolle της Ολλανδίας και εγκαινιάστηκε πρόσφατα. 

 




Στο χώρο αυτό μπορεί επίσης κανείς, να παρακολουθήσει μια διάλεξη, μια συναυλία ή να δει μια έκθεση - έκπληξη...

   

 

  Πρόκειται για μια φημισμένη ιστορική γοτθική εκκλησία του 15ου αιώνα, που μεταμορφώθηκε σε ...ναό του βιβλίου από το αρχιτεκτονικό γραφείο BK. architecten στην Ουτρέχτη.

 






Οι αρχιτέκτονες αν και είχαν το δικαίωμα ριζικών αλλαγών στον εσωτερικό χώρο, θέλησαν να διατηρήσουν το χαρακτήρα της μεγαλειώδους μεσαιωνικής εκκλησίας και άφησαν σχεδόν ανέπαφο το ντεκόρ, κρατώντας τα αρχικά χαρακτηριστικά με το εκκλησιαστικό όργανο και τα βιτρώ.

 

 Design constraints: Architects BK. Architecten were allowed to radically redesign the interior of the 547-year-old building on the strict condition they left the original features, such as the pipe organ, intact




Δήλωσαν, ότι στόχος τους ήταν, η όλη διαρρύθμιση να αποπνέει σοβαρότητα και ταπεινότητα, ώστε να είναι συμβατή με το χώρο. 

 

 

Μάλιστα, όλες οι κατασκευές που τοποθετήθηκαν, μπορούν ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθούν και να επαναλειτουργήσει ο χώρος ως εκκλησία.  

 





Στην Ολλανδία, τα κτίρια των περισσοτέρων εκκλησιών ανήκουν στους Δήμους, οι οποίοι όταν δεν υπάρχει εκκλησίασμα, τις χρησιμοποιούν για κοινωφελείς σκοπούς.







Τα τελευταία δέκα χρόνια πωλήθηκαν στη χώρα αυτή, επτακόσιες (!)  εκκλησίες για χρήση χώρων με ποικίλες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα η αλλαγή χρήσης να συμβάλλει αφενός στην εξοικονόμηση των υπέρογκων εξόδων συντήρησής τους και αφετέρου στην ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών και επίσης στην απασχόληση.

 

 

 

Πηγές: spitosκylo.gr, bkpunt.nl, dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου