Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Στην Ισλανδία, σε δίκη ο πρώην πρωθυπουργός για το οικονομικό ναυάγιο

      Ο Γκέιρ Χάαρντε, πρώην  π ρ ω θ υ π ο υ ρ γ ό ς   της Ισλανδίας και ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος, οδηγήθηκε από χτες ενώπιον ειδικού δικαστηρίου κατηγορούμενος, ότι έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας αποτυγχάνοντας να αποτρέψει την κρίση στο τραπεζικό σύστημα το 2008.

  
Ο Χάαρντε είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2009, μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος διότι παρέμεινε άπρακτος όταν οι τράπεζες κατέρρευσαν.
Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 50 μάρτυρες, περιλαμβανομένων πρώην διευθυντικών στελεχών των τριών τραπεζών και μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

   
Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού και πρώην μέλη του κόμματός του προσπάθησαν να επιτύχουν την ακύρωση της δίκης, αλλά η τελευταία προσπάθειά τους γι' αυτό απορρίφθηκε την Πέμπτη.

   
Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής της δίκης λένε, ότι μπορεί να ρίξει φως στο γιατί το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε, σημείωσε η Στεφανία Οσκαρσντότιρ, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η κρίση έπληξε σοβαρά το πολιτικό σύστημα, εξήγησε και πρόσθεσε πως «πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να τους προστατεύσει». Κατά την ίδια, η διαδικασία φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που εφαρμόστηκε την δεκαετία του 1990 πιθανότατα οδήγησε στα γεγονότα του 2008.

  
      Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη δίκη που πραγματοποιείται στην Ισλανδία για την κρίση χρέους. Μόλις τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και μερικά μέλη του Δ.Σ της μεγάλης –νυν χρεοκοπημένης – τράπεζας Kaupthing Bank καταδικάστηκαν σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της απάτης και της χειραγώγησης της αγοράς …





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου