Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Μάνος Λοΐζος , "Δεν θα περάσει ο φασισμός"

              

                   

 

 

     Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια όχι. Το τραγούδι "Ακορντεόν" ("Δεν θα περάσει ο φασισμός"), κυκλοφόρησε το 1974, σε στίχους του ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Νεγρεπόντη, σύνθεση και ερμηνεία του Μάνου Λοΐζου.

Αγαπημένο τραγούδι των μαθητών και των φοιτητών, αγαπημένο τραγούδι των αγώνων για δημοκρατία και ελευθερία... Ξανά επίκαιρο με τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης (αχ αυτή η Θεσσαλονίκη, φέρνει πάλι μνήμες παρακράτους...), όπου πήραμε μία γεύση για το τί μέλλει γενέσθαι με τις αστυνομίες μέσα στα Πανεπιστήμια, προκειμένου - λέει - να ησυχάσουν οι φοιτητές, διότι πολύ ανήσυχοι είναι!

 

                   Διαμαρτυρία ακόμα και της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης 

 

      Ως και η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκε και αναφέρθηκε σε ένα θέατρο του παραλόγου,  τονίζοντας, ότι είναι πρωτοφανές να υπάρχει αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, η οποία στο Αριστοτέλειο, εκτός από τα διάφορα "παρατράγουδα" στα οποία επιδίδεται, φυλάει την πανεπιστημιακή αστυνομία και επίσης φυλάει και τα ΜΑΤ, που έχουν εγκατασταθεί μέσα στο πανεπιστήμιο και τα οποία με τη σειρά τους φυλάνε ένα κενό κτίριο, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται ...κάποτε να κτιστεί βιβλιοθήκη!!!

 

     Υπόψιν, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που τώρα τον πήρε ο πόνος να κτίσει βιβλιοθήκη στο Αριστοτέλειο, όταν ήταν υπουργός του Σαμαρά το 2013,  έκλεινε αναφανδόν πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, λόγω κήρυξης σε διαθεσιμότητα -με προοπτική απόλυσης - του προσωπικού τους!!!.


  

"Ακορντεόν" ("Δεν θα περάσει ο φασισμός")

 

Στη γειτονιά μου την παλιά είχα ένα φίλο

που ήξερε και έπαιζε τ' ακορντεόν 

όταν τραγούδαγε φτυστός ήταν ο ήλιος

φωτιές στα χέρια του άναβε τ' ακορντεόν 

Μα ένα βράδυ σκοτεινό σαν όλα τ' άλλα 

κράταγε τσίλιες παίζοντας ακορντεόν  

φασιστικά καμιόνια στάθηκαν στη μάντρα

και μια ριπή σταμάτησε τ' ακορντεόν 

Τ' αρχινισμένο σύνθημα πάντα μου μένει

όποτε ακούω από τότε ακορντεόν 

κι έχει σαν στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει 

δε θα περάσει ο φασισμός

 

 

17/9/2022: Δακρυγόνα και χημικά σε συναυλία 5.000 ατόμων μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο! 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου