Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Στην Μάρω Δούκα το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2019






Η Μάρω Δούκα επιστρέφει με τρία διηγήματα | Flash.gr





       Το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε χτες σήμερα τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019. Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε σε μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, την Μάρω Δούκα.

Γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά και από το 1966 ζει στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1974. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει εννέα μυθιστορήματα, τρεις νουβέλλες, δύο συλλογές διηγημάτωνκαι δύο συλλογές κειμένων.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το μυθιστόρημά "Η αρχαία σκουριά" (πρωτοεκδόθηκε το 1979), που αποτελεί, όπως χαρακτηρίστηκε, τη λογοτεχνική ομφαλοσκόπηση μιας ολόκληρης γενιάς και για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης". Έχει επίσης τιμηθεί με τρ Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα "Πλωτή πόλη" και με το Βραβείο Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα "Αθώοι και φταίχτες", για το οποίο επίσης τιμήθηκε με το Βραβείο Balkanika και το Βραβείο "Καβάφη". Για το μυθιστόρημα "Έλα να πούμε ψέματα" έχει τιμηθεί με το βραβείο "Νίκος Θέμελης" του ηλεκτρονικού περιοδικού "Αναγνώστης". 

Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. 



                     Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019 :



Μάρω Δούκα (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων)
Γιώργος Παπαδάκης (Βραβείο Μυθιστορήματος)
Δημήτρης Κανελλόπουλος, Δήμητρα Κολλιάκου, (εξ ημισείας το Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας)
Χάρης Βλαβιανός (Βραβείο Ποίησης)
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής)
Μαρία Καραγιάννη, Μ.Ζ. Κοπιδάκη (Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας)
Νίκος Χρυσός (Ειδικό Βραβείο).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου