Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Έξι φορές πάνω από το μέσο όρο παγκοσμίως(!) τα φυτοφάρμακα στην Κρήτη





 Αποτέλεσμα εικόνας για φυτοφαρμακα κρητη

 

 

      Τρεις χιλιάδες τόνοι φυτοφαρμάκων καταναλώνονται ετησίως στην Κρήτη, με τον όγκο αυτό να είναι 6πλάσιος σε σύγκριση με τη μέση παγκόσμια  κατανάλωση. Οι μελέτες και έρευνες στην Κρήτη δείχνουν αύξηση στους καρκίνους, τα αυτοάνοσα, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, εξαιτίας των φυτοφαρμάκων.Επίσης στη χώρα μας, κάθε ημέρα 5 άτομα δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά...

 

Ο παιδοχειρουργός και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας,  Δημ.Πετράκης αναφέρεται και στις απλές κινήσεις και στις συνηθισμένες πρακτικές, που έχουν συνέπειες στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον: 

 "Λίγο αδιάλυτο φυτοφάρμακο που ακουμπάει το χέρι του αγρότη, φάρμακο που δε χρησιμοποιήθηκε αδειάζεται στην άκρη του χωραφιού και περνάει στον υδροφόρο ορίζοντα και η άδεια συσκευασία καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης". 

 

Όπως δήλωσε ο κ. Πετράκης, στη μέση μπαίνουν χρήματα και συμφέροντα, αφού η υπερκατανάλωση φυτοφαρμάκων στο νησί ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 50.000 ευρώ ημερησίως!  

 

 

                        Ημερίδα για τα προβλήματα λόγω των φυτοφαρμάκων

 

 

      Στις 17 Νοεμβρίου 2018, στη Σητεία,  διοργανώνεται επιστημονική ημερίδα, με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε Φυτοφάρμακα στην Υγεία και στο Περιβάλλον», με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. 

Μεταξύ των διοργανωτών, το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας κ.ά. 

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων ζωγραφικής  παιδιών με τίτλο «Παιδί και φυτοφάρμακα».

 

 

Πηγές: cretalive.gr, ert.gr

 

4 σχόλια:

  1. ΟΤΑΝ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ. ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΤΙ ΠΑΘΑΝΕ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΤΑΙΝΕ . ΑΠΛΩς ΔΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ. ΕΝΩ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα είναι ποιός ελέγχει τί. Πού είναι ο έλεγχος του κράτους; Ο κάθε ανήθικος, κερδοσκόπος, αστοιχείωτος, πλουτίζει σε βάρος της ζωής μας και της υγείας μας, ανενόχλητος δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχει νοημα να περιμενεις απο ενα διεφθαρμενο και ανοργανωτο κρατος. Μποικοταζ! Μονον ετσι θα νιωσουν στο πετσι τους οι αδιστακτοι αγροτες παραγωγοί τις συνεπειες του εγκληματος τους, εις βαρος της ζωης και της υγειας μας. Γιατι περι εγκληματος προκειται!!

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι λίγες οι φορές που επιστρέφονται από Ευρώπη ελληνικά οπωροκηπευτικά, λόγω χρήσης απαγορευμένων ή υπερβολικών φυτοφαρμάκων. Επίσης, αυτή η πρακτική αλόγιστης χρήσης ορμονών, φαρμάκων κλπ στη γεωργία δε συμβαίνει μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή