Ο συναγωνιστής του Αλέκου Παναγούλη και πρώην υπουργός, Στάθης Γιώτας καταθέτει την πολύτιμη μαρτυρία του για τα έργα και τις ημέρες της "εθνοσωτηρίου", στο βιβλίο του, ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ - Από τη δικτατορία και την μεταπολίτευση.
Ο συγγραφέας, που είναι δικηγόρος, συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα προδικτατορικά, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά της χούντας με αποτέλεσμα να διωχθεί και να φυλακιστεί. Στη μεταπολίτευση, εξελέγη βουλευτής και διετέλεσε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Υφυπουργός Γεωργίας και Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας.
Δε δίστασε, το 1988, τον καιρό της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, να "τα βροντήξει", καταγγέλλοντας την ηγεσία του κόμματος, ότι δεν έχει πολιτική βούληση για κάθαρση της δημόσιας ζωής... Συνέχισε την παρουσία του στη Βουλή μέσα από άλλα πολιτικά σχήματα μέχρι το 1993.
Από τότε, αν και δε δραστηριοποιείται σε κόμματα, παραμένει πολιτικά ενεργός, παρεμβαίνοντας στα δημόσια δρώμενα μέσα από τον τύπο και τη συγγραφή.
Οι αγωνιστές και οι βασανιστές
Ο Στάθης Γιώτας αναφέρεται με γλαφυρότητα και ιδιαίτερη ζωντάνια, στις περιπέτειες του Αλέξανδρου Παναγούλη και της οργάνωσης «Ελληνική Αντίσταση», μετά την απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου. Μέλος της οργάνωσης ήταν και ο ίδιος, όμως κεντρικό πρόσωπο στην αφήγηση είναι ο Παναγούλης και η μαρτυρική πορεία τού ήρωα, από τις φυλακές και τα βασανιστήρια, στον αδόκητο θάνατό του με "ανεξιχνίαστο τροχαίο" κατά τη μεταπολίτευση!
Η δίκη για την απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου |
Πρέπει τελικά να συμβιβαστούμε με μία μεγάλη αλήθεια: Στη χούντα, λίγοι αγωνίστηκαν, άλλοι τόσοι επωφελήθηκαν, αλλά Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΖΑ Ή ΣΥΓΚΑΤΕΝΕΥΣΕ Ή ΑΠΛΩΣ ΣΙΩΠΗΣΕ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ. Θέμα παιδείας μάλλον, αφού και σήμερα "υπομένει αγόγγυστα". Οι πολλοί είναι το πρόβλημα....
ΑπάντησηΔιαγραφή