Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Σουηδικά σχολεία: επιστρέφουν στο χαρτί και το μολύβι


 



        Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η είδηση, πως το Υπουργείο Παιδείας της Σουηδίας, μιας χώρας που εισήγαγε από τις πρώτες στην Ευρώπη και τον κόσμο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ψηφιακές τεχνολογίες στα σχολεία (εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες), επιστρέφει φέτος στα βιβλία και την απερίσπαστη ανάγνωση των μαθητών, καθώς και στο γράψιμο με το χέρι. Πλέον, περιορίζει στο ελάχιστο τις οθόνες, τα τάμπλετ κλπ., ειδικά στο επίπεδο του δημοτικού.

Βασικός λόγος είναι, πως μελέτες έχουν δείξει τη μείωση της ικανότητάς των μαθητών στην ανάγνωση, εξαιτίας της πολύχρονης χρήσης της τεχνολογίας.

 

 

      Και η UNESCO κρούει τον κώδικα του κινδύνου

 

     Σχεδόν ταυτόχρονα με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας της Σουηδίας, η UNESCO ζητά από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν στην εκπαιδευτική τους πολιτική, ειδικά για τις πιο χαμηλές βαθμίδες, μια ισορροπία μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας και των παραδοσιακών διδακτικών μεθόδων.

Ο εν λόγω οργανισμός του ΟΗΕ προτείνει στις κυβερνήσεις να ορίσουν μια ελάχιστη ηλικία για τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 13 έτη. Προειδοποιεί, ότι η αντικατάσταση δασκάλων από την τεχνητή νοημοσύνη μέσα στις σχολικές αίθουσες θα μπορούσε να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία τους και να τα καταστήσει ευάλωτα στη χειραγώγηση. 

 

 

 

 

 

Πηγές: newsbomb.gr, hellasjournal.com

 



 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου