Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Το Χάρβαρντ και η δημοκρατία

 

 



      Η σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων προκάλεσε ένα πρωτοφανούς μεγέθους ωστικό κύμα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, με πολλούς φοιτητικούς συλλόγους να επικρίνουν τον έλεγχο του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερο σάλο έχουν προκαλέσει αυτά που συνέβησαν πριν λίγες μέρες στο περίφημο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου 31 φοιτητικές οργανώσεις κοινοποίησαν επιστολή, στην οποία ισχυρίζονταν, ότι η διαχρονική πολιτική του Ισραήλ είναι αυτή που οδήγησε στα τελευταία γεγονότα και καλούσαν σε αλληλλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους.

 

                         

Ιδιώτες - χορηγοί του Χάρβαρντ εναντίον της ελευθερίας του λόγου

 

 

      Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι πλούσιοι χρηματοδότες του πανεπιστημίου και μαζί με ακραίους Ρεπουμπλικανούς άρχισε ένα κυνήγι μαγισσών. Οι πλούσιοι χορηγοί του Χάρβαρντ, όπως ο εβραϊκής καταγωγής  Μ. Όφερ, που είναι μέλος του Δ.Σ., οι δισεκατομμυριούχοι χορηγοί Μπιλ Άκμαν, Κένεθ Γκρίφιν και άλλοι κορυφαίοι επιχειρηματίες απαιτούν από το Χάρβαρντ να αποπέμψει τους φοιτητές που υπέγραψαν την επιστολή και να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, με στόχο να μην ξαναβρούν εργασία διότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία

Μάλιστα στο προαύλιο του Πανεπιστημίου εμφανίστηκαν οχήματα με μεγάλους ηλεκτρονικούς πίνακες, που περείχαν προσωπικά στοιχεία (ονόματα και φωτογραφίες) των φοιτητών που υπέγραψαν το κείμενο και με το αίτημα να εκδιωχθούν από το Χάρβαρντ, ως αντισημίτες...

Πάντως υπήρξαν και πιο ψύχραιμες φωνές από προσωπικότητες στις ΗΠΑ, που αν και δηλώνουν  φιλοισραηλινοί, εντούτοις αντιτίθενται στην αποκάλυψη των προσωπικών στοιχείων όσων φοιτητών εξέφρασαν απλώς μια διαφορετική άποψη.


 

Passers-by observe the billboard truck displaying students’ faces and names Thursday. The Crimson blurred parts of this photograph to avoid identifying students due to retaliation concerns.

Στο προαύλιο του Χάρβαρντ, όχημα που φέρει οθόνες με αναρτημένα προσωπικά στοιχεία φοιτητών...

 

 

 

                           Ιδιωτικά κεφάλαια και ανώτατη εκπαίδευση  

 

 

     Τα γεγονότα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, θέτουν πλέον και έναν προβληματισμό σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, μια συζήτηση που ήδη γίνεται στη χώρα μας. Μέχρι τώρα, μόνον αυταρχικά καθεστώτα προέβαιναν σε εκδίωξη αντιφρονούντων από τα Πανεπιστήμια και συνέδεαν την εργασία με τις πολιτικές πεποιθήσεις.  

Όμως τώρα βλέπουμε, πως όπου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν αυξημένο ρόλο στο χώρο του Πανεπιστημίου, οι αναπόφευκτες συνέπειες είναι περιστολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας και έλλειμμα αξιοκρατίας. Να σημειωθεί, ότι στο Χάρβαρντ έχει αυξηθεί η δύναμη των ιδιωτών  χορηγών έναντι του αρχικού καταπιστεύματος για τη δημιουργία του, με αποτέλεσμα να παραδίδει διαλέξεις η ...Καρντάσιαν ή να γίνεται κυνήγι μαγισσών όπως συνέβη πριν λίγες μέρες.  

 

Αν αυτά συμβαίνουν στο Χάρβαρντ, αναρωτιέται κανείς τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας, όταν εισέλθουν τα ιδιωτικά κεφάλαια στην ανώτατη εκπαίδευση! Διότι στόχος του πανεπιστημίου δεν είναι μόνο να αποδώσει στην κοινωνία καλούς επιστήμονες για τις ανάγκες της αγοράς, αλλά ολοκληρωμένες και κυρίως ελεύθερες προσωπικότητες. Αναπόσπαστο στοιχείο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι η δημοκρατική λειτουργία της, με τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας που περιλαμβάνει προπάντων την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. 

 

 

 

 

Πληροφορίες από: alfavita.gr, kathimerini.gr, nytimes.com, thecrimson.com.      

 

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου