Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Παραχώρηση του Ηρωδείου για κλειστή εκδήλωση επίδειξης κοσμημάτων

 



 
 
 
 
 
      Ερωτήματα προκαλεί η παραχώρηση, εμβόλιμα στο Φεστιβάλ Αθηνών, του ρωμαϊκού ωδείου, για επίδειξη γνωστού οίκου μόδας, πλαισιωμένη από παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, για πολύ περιορισμένο κοινό 220 ατόμων.

Ο γαλλικός οίκος Louis Vuitton παρουσιάζει απόψε συλλογή κοσμημάτων του. Η ειδική βραδιά  πλαισιώνεται από χορευτική παράσταση, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Πρόκειται για μια εκδήλωση με εμπορικό υπόβαθρο και όχι αμιγώς καλλιτεχνική. Η βραδιά μπαίνει εμβόλιμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι δουλειές του Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι, πράγματι, καλλιτεχνικά γεγονότα που συγκεντρώνουν τους ανθρώπους της τέχνης. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση, γεννώνται ερωτήματα, καθώς η τέχνη «παντρεύεται» με επιχειρησιακούς σκοπούς. 

Φυσικά, είναι δικαίωμα του Δημήτρη Παπαϊωάννου να διαλέγει τους εργοδότες του. Όμως είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του να προφυλάσσουν και να υπερασπίζονται τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε να μη γίνονται ντεκόρ, να μην ξεπουλιούνται μαζικά σε γκαλά, κοσμικές εκδηλώσεις, επιδείξεις μόδας εμπορικού χαρακτήρα...

 

 

Πηγές:

https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/393057_epideixi-kosmimaton-gia-eklektoys-sto-irodeio

thepressproject.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου