Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Περιμένοντας το καλοκαίρι...


 


 

 

      Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ φιλοτέχνησε τον πίνακα, ο οποίος είναι ένα αντίγραφο έργου τού Jean-François Millet, το 1890, ενώ βρισκόταν στο άσυλο Saint-Paul στο Saint-Rémy-de-Provence της Γαλλίας. Επιδιώκοντας να αναζωογονηθεί καλλιτεχνικά, έκανε εκεί περισσότερα από 30 αντίγραφα έργων, εμπνεόμενος από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Δεν πρόκειται όμως για μια πιστή αναπαραγωγή των έργων, αλλά μια ερμηνεία τους μέσα από την οπτική, το χρώμα και τη δική του τεχνική. 

Στον πίνακα "Μεσημεριανή ανάπαυση από τη δουλειά {από τον Millet) ("Noon - Rest from Work {after Millet}), που βρίσκεται στο Musée  d' Orsay στο Παρίσι, απεικονίζεται ένα ζευγάρι αγροτών, που, αποκαμωμένοι από τη ζέστη και τη σκληρή δουλειά του θερισμού, γέρνουν το μεσημέρι σε μια  γωνιά του χωραφιού, για να πάρουν μιαν ανάσα.

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ενώ παραμένει πιστός στη σύνθεση του Millet, χρησιμοποεί χρώμα για να απεικονίσει την ηρεμία της μεσημεριανής ανάπαυλας. Η χρήση των αντίθετων χρωμάτων, του μπλε βιολετί απέναντι στο κίτρινο - πορτοκαλί, φέρνει μια ένταση στο έργο, που είναι μοναδικού ύφους...

 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου