Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

"Χρώματα κι αρώματα", του Γιάννη Μαρκόπουλου

             

 

                    

                   

 

  

                          Γιάννης Μαρκόπουλος 

            (Ηράκλειο, 18 Μαρτίου 1939 - Αθήνα, 10 Ιουνίου 2023 

 

Γιάννης Μαρκόπουλος

 

 

       Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Ιδιαίτερα παραγωγικός, έχει γράψει μουσική για θέατρο, για σινεμά, για τηλεόραση και χορό. Το όραμά του έχει μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου. 

 

Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου. Από το 1956 συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό. Το 1963 βραβεύεται για την μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Με την είσοδο της δεκαετίας του ’70 υλοποιεί το μουσικό του όραμα, με μουσικά έργα που χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους ως νέα πρόταση και τομή για τη μέχρι τότε ελληνική μουσική πραγματικότητα και και ιδρύει ένα νέο και ιδιόμορφο ορχηστικό σχήμα, καθιερώνοντας, τη μουσική συμβίωση μεταξύ συμφωνικών και τοπικών οργάνων. 

Λίγο αργότερα παρουσιάζει τα έργα του στο στούντιο Λήδρα και στην μπουάτ "Κύτταρο", με νέους τραγουδιστές και μουσικούς. Διανοούμενοι και φοιτητές γεμίζουν καθημερινά τους χώρους της δραστηριότητάς του, παρά τα εμπόδια της τότε εξουσίας. Τα τραγούδια του, όπως οι Οχτροί, τα Λόγια και τα χρόνια, τα Χίλια μύρια κύματα, η Λένγκω (Ελλάδα), Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι, το Καφενείον η Ελλάς, τα Παραπονεμένα λόγια, Μιλώ για τα παιδιά μου και πολλά άλλα, γίνονται σύμβολα και μύθοι. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει με τα μουσικά του έργα Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Στράτης ο Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους, Ήλιος ο Πρώτος, Χρονικό, Ιθαγένεια, Οροπέδιο, Θητεία και Μετανάστες – σε ποίηση και στίχους Σολωμού, Σεφέρη, Ελύτη, Κ.Χ. Μύρη, Μιχ. Κατσαρού, Ελευθερίου, Σκούρτη, Θεοδωρίδη αλλά και δικούς του. 

 

Το 1976 συνθέτει τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά του ΒΒC, Who Pays the Ferryman? Το 1977 έρχεται η κοσμική λειτουργία Oι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι με βάση το ποίημα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού που παρουσιάζεται την ίδια χρονιά ενώπιον 22.000 νέων σε στάδιο της Αθήνας υπό την διεύθυνση του συνθέτη. 

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος με το έργο του και τη στάση του σηματοδοτεί το εξαίσιο μουσικό τοπίο της δεκαετίας του ’70. Στην καλλιτεχνική του παραγωγή συμπεριλαμβάνεται μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, σε έργα του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Μενάνδρου, του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ, του Μπέκετ και σύγχρονων Ελλήνων, με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.

 

Από το 1980 και μέχρι το τέλος της ζωής του συνθέτει έργα ενόργανης μουσικής, το έργο σκηνής, Ανα-γέννηση-Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη, την όπερα Ερωτόκριτος και Αρετή, το Κονσέρτο-Ραψωδία για λύρα και ορχήστρα, τα Μητρώα (για ορχήστρα εγχόρδων), τις Τετράδες (5 κουαρτέτα), δύο σονάτες, Πέντε κομμάτια για βιολί και πιάνο, τις Σειρήνες (ορατόριο), τον κύκλο τραγουδιών Φίλοι που φεύγουν, σε ποίηση Νίκου Καρούζου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Ανδρέα Εμπειρίκου, τα 5 Στάσιμα - Επί Σκηνής, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, τη Συμφωνία της Ίασης, Ο Ταχύτατος Λούης,  Ερωτική συμφωνία,Τρίπτυχο για βιολί και συμφωνική ορχήστρα (2019- 2020) κ.ά.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου