Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Εκδήλωση - συζήτηση για την τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

 

 





      Η Κίνηση για την ανάδειξη και προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που αντιτίθεται στην στην υλοποίηση του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση σχετικά με το θέμα. 

 

Το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών έχει ανακοινώσει, ότι αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρακείμενων αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών. 

Το έργο αφορά μήκος 14,99 χλμ., από την εκβολή του έως τη Λ. Σπάτων και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγ. Παρασκευής. 

 

Σύμφωνα μετην Κίνηση για την ανάδειξη και προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας,πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή  και μετατροπή του ρέματος σε νέο Κηφισό, τη στιγμή που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής, μέρος του δικτύου υγροτόπων της Ανατ. Αττικής που αποτελεί βασικό διάδρομο για τα μεταναστευτικά πουλιά. 

 

Η Κίνηση, φορείς και άτομα που αντιδρούν στο έργο αναφέρουν, πως θα αποψιλωθεί όλη η φυσική βλάστηση σε μήκος 17 χιλιομέτρων και θα αντικατασταθεί με τσιμέντα και πέτρες.
Πάνω από 2500 δέντρα θα κοπούν, καταστρέφοντας το βιότοπο εκατοντάδων πουλιών, ψαριών και άλλων ειδών, δεκάδες απειλούμενα και προστατευόμενα είδη θα απομακρυνθούν και άλλα θα απειληθούν με εξαφάνιση. Επίσης, το έργο θα αυξήσει κατά πολύ τα νερά που θα φθάνουν στη Ραφήνα, εκθέτοντας σε κίνδυνο μεγάλης πλημμύρας τον οικιστικό ιστό, σε περίπτωση έντονων φαινομένων.

 


Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει ""Τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος, μία μεγάλη απειλή για τη Ραφήνα" Ομιλητές: Μπάλιας Γεώργιος, ΚΥΡΙΑΚΗ Δικηγόρος, Αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΡΙΛΙΟΥ 23 στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου 2023 Πανεπιστημίου Αθηνών 11:00- 13:30 Αντώνης Λαζαρής, Βιολόγος, Εκπαιδευτικός Ηλίας Ταρναράς, Μελετητής Περιβαλλοντικών Υποδομών ΡΑΦΗΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Εμμαν νουέλατερζοπούλου, ουέλα ζοπούλου, Κίνηση'για Προστασία Ανάδειξη ου Μεγάλου ουΡέματοςΡαφήνας H εκδή ΕΛΛΗΝ ση υποστηρίζεται από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Ορνιθολογική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Κίνηση για την Προστασία &Ανάδειξη.του.Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας megaloremo@gmail.com megalo-rema.blogspot.com www.facebook.com/KPAMRR ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ"

 

 

 

 

Φωτ. από antonislazaris68.files.wordpress.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου