Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Το 83% των Αλβανών θέλει να φύγει από την Αλβανία!

 

 


 


 

       Σύμφωνα με το ερευνητικό ιστιτούτο Balkan Barometer, το 83% των Αλβανών πολιτών θέλει να φύγει από την Αλβανία. Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους γιατί αναζητούν μια καλύτερη ζωή και δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Ειδικά, οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν τον μεγαλύτερο τομέα των Αλβανών που αναζητούν ένα νέο ξεκίνημα εκτός της χώρας. Φοιτήτρια ιατρικής που έκανε πρακτική στο εξωτερικό, ανέφερε στον EUobserver, ότι έφυγε από την Αλβανία, επειδή μετά βίας έβγαζε τα προς το ζην.
 
 
                    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ
 
 
       Μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Αλβανοί προσδοκούσαν, ότι η δημοκρατία και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς θα έφερναν μια καλύτερη ζωή. Όμως μετάβαση της Αλβανίας από το καθεστώς του Χότζα στην ελεύθερη οικονομία, ήταν άνιση και ελλιπής. 
Η οικονομία της Αλβανίας κατέρρευσε το 1996 όταν διαλύθηκε ένα σύστημα πυραμίδας, καταστρέφοντας προσωπικές αποταμιεύσεις μέσα σε μια νύχτα. Χιλιάδες Αλβανοί έφυγαν στο εξωτερικό, ενώ πολλοί χάθηκαν στη θάλασσα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία του COVID, η οποία περιόρισε το εισόδημα από τους τουρίστες καθώς και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.
 
 
 
                      ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ
 
 
 
      Οι μακροοικονομικοί δείκτες της Αλβανίας ανησυχούν με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την εκτεταμένη ανεργία. Η ανισότητα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής με ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των υπερπλούσιων και του υπόλοιποι πληθυσμού.
Παρά το ότι η πρωτεύουσα είναι διάσπαρτη από πολυτελείς γυάλινους πύργους γραφείων και πληθώρα ακριβών εστιατορίων πέντε αστέρων, η φτώχεια εξακολουθεί να απλώνεται. Τα Τίρανα σφύζουν από πλούσιους που έχουν πρόσβαση στα εισαγόμενα αγαθά, όμως την ίδια στιγμή πολλά παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό.
Πολλοί Αλβανοί τα βγάζουν πέρα με λίγα δολάρια την ημέρα και  αρκετοί κάνουν δυο δουλειές, για να αντέξουν οικονομικά.  Συχνά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς. 
Σύμφωνα με τον EUobserver η ζωή στην Αλβανία είναι δύσκολη και επικίνδυνη, εξαιτίας του οργανωμένου εγκλήματος, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς. 
 
 
 
 ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
 
 
 
       Οι παράνομες επιχειρήσεις που εμπορεύονται τρόφιμα, ντίζελ, φυσικό αέριο και σωματεμπορία, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Αλβανίας. Πολλοί κάτοικοι της υπαίθρου καταφεύγουν στην καλλιέργεια κάνναβης ως πιο προσοδοφόρα από την καλλιέργεια φρούτων  και λαχανικών. 
Πλέον, το εύκολο χρήμα από τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων έχει διαβρώσει την αξία της σκληρής δουλειάς και της ακεραιότητας που καθορίζει τον χαρακτήρα των Αλβανών. Μάλιστα, η καλλιέργεια κάνναβης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα προπύργια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP)...  
Οι εγκληματικές συμμορίες είναι πανταχού παρούσες, εξάγοντας ναρκωτικά στη δυτική Ευρώπη. ΟΙ ίδιες συμμορίες διευκολύνουν επίσης το ταξίδι των Αλβανών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις βρεθούν στη Βρετανία, οι παράνομοι μετανάστες συχνά παγιδεύονται εκ νέου σε μια ζωή εγκλήματος...
 
 
 
 
 
Πηγές: EUobserver.com, in.gr, himara.gr
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου