Σάββατο 15 Απριλίου 2023

"Άγιο Φως" και αντιπαραθέσεις

 

 


 

       Με ειδική πτήση της AEGEAN, έφτασε σήμερα, Μ. Σάββατο, στην Ελλάδα, το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα και το συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρ. Κατσανιώτης. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια, αεροπορικώς.

 

Το Άγιο Φως έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις για το αν πρόκειται περί θαύματος ή όχι και θεωρείται μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ιεροτελεστίες του Χριστιανισμού και αυτό επειδή πολλοί μιλούν για θαύμα, ενώ άλλοι δε δέχονται αυτή την άποψη. 

 

 

Ο Κοραής, η διαφοροποίηση Ιερωνύμου και Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

 

to-kata-korai-agio-fws-cover-510x753

 

 

      Ο σπουδαίος Δάσκαλος του Γένους και διαφωτιστής, Αδαμάντιος Κοραής, το 1826, απέρριπτε την ερμηνεία του Αγίου Φωτός ως θαύματος, υποστηρίζοντας,πως επρόκειτο για μηχανορραφία και απάτη, με σκοπό οικονομικά οφέλη, από θαυματοπλάστες" που βρίσκουν αφορμή για "ψευδοκατέβατα φώτα". Αναφέρει, ότι το ίδιο φρονούν και οι Πατέρες της Εκκλησίας, μάλιστα δε ο Γρηγόριος Νύσσης  συμβούλευε τους πιστούς να μην πηγαίνουν στα Ιεροσόλυμα, διότι πολλά άτοπα συμβαίνουν εκεί! 

 

 

 

 

 

Για το θέμα του "Αγίου Φωτός έχει διαφοροποιηθεί σε σχετική συνέντευξη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος είπε, ότι "το Άγιο Φως είναι πάντοτε στην Εκκλησία", ότι "παλαιότερα πριν γίνουν αυτά που γίνονται σήμερα για την υποδοχή του Αγίου Φωτός, έπαιρναν το φως από το καντήλι της Αγίας Τραπέζης" και τόνισε: "Δεν υπάρχει λοιπόν Άγιο φως 1ης κατηγορίας και 2ης κατηγορίας"! 

 

Την άποψη του θαύματος έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά και άλλοι Ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, τοποτηρητής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη θέση του Πατριάρχη Ειρηναίου, ο Σκευοφύλακας Αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος, ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης, πρώην Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα κ. ά. 

Αξίζει να αναφερθεί, ότι από το 2018, στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έπαυσε να αναφέρεται ως θαύμα και περιγράφεται μόνον η λαμπρότητα και το χαρμόσυνο της όλης διαδικασίας της μεταλαμπάδευσης του Αγίου Φωτός.

 

 


 

 

 

Πηγές: 

 "Το κατά Κοραή άγιο φως", εκδόσεις iWrite, Αθήνα 2018

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36281-arxiepiskopos-ieronumos-den-uparxei-agio-fos-1is-i-2is-katigorias

https://www.ieidiseis.gr/ellada/193192/pos-anavei-to-agio-fos

 

 


 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου