Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Μ. Βρετανία: πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ






      Ο 42χρονος χρηματιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας, Ρίσι Σούνακ (Rishi Sunak), γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με ινδική καταγωγή και επίσης είναι ο πρώτος ινδουιστής το θρήσκευμα, ηγέτης της χώρας.

 

Ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μόλις έφτασε η πανδημία στη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας για να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων. Οι επικριτές του υποστηρίζουν, ότι πρόδωσε τον Τζόνσον που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον.  

 

Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Στάνφορντ, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd. Πρόκειται για μία περιουσία που τον καθιστά τον μόνο πολιτικό στη φετινή λίστα των Sunday Times με τους 250 πλουσιότερους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του στη θέση 222, με περιουσία που εκτιμάται στα 730 εκ. λίρες (840 εκ. ευρώ). 

 

Ο Σούνακ αναλαμβάνει τα ηνία των Συντηρητικών και της Βρετανίας σε μια πολύ δύσκολη συνθήκη, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια οικονομική και ενεργειακή κρίση, αλλά και με τη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος. Ήδη οι Εργατικοί έχουν ξεφύγει με 50%, 27 ολόκληρες μονάδες μπροστά από τους Συντηρητικούς, αφού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάνω από το 30% των ψηφοφόρων τους  μετακινούνται προς το κόμμα των Εργατικών.


    


1 σχόλιο:

  1. Άσχετα με το ταξικό πρόσημο, η ανάδειξη ενός Ινδού, ως νέου ένοικου της Downing Street είναι σημαντική εξέλιξη. Όπως και η περίπτωση του Πακιστανού Δημάρχου του Λονδίνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή