Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Το άρθρο - ρέκβιεμ για το Βόλο

 

Συζήτησαν για την κατασκευή αγάλματος του Ιάσονα στην παραλία του Βόλου -  e-thessalia.gr

 

 

     Το περίφημο άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστα Μανωλίδη, που τάραξε τα νερά του Βόλου και όχι μόνο. Για την πόλη με το λαμπρό παρελθόν τής εκπαιδευτικής πρωτοπορίας και των κοινωνικών κινημάτων. Για την πόλη, που τώρα κινεί τα νήματα ο Μπέος... Μια κραυγή για τις πόλεις μας και τις ευθύνες Δημάρχων και δημοτών... 


"Μια πόλη σε λήθαργο. Αγκυροβολημένη στα τσιπουράδικα, παρακολουθεί με απάθεια την λεηλασία της. Παρέδωσε τα κλειδιά της σε ανθρώπους της νύχτας και σηκώνει αδιάφορα τους ώμους στον καθημερινό διασυρμό της αξιοπρέπειάς της.

Μια πόλη σε ανοσοκαταστολή. Που δεν έχει άμυνες στην κοροϊδία, στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια. Που έχει συνηθίσει στο κακό νερό, στο βρώμικο αέρα, στους μοχθηρούς ανθρώπους. Που ξεχνάει τα πάντα με λίγες φωταψίες και πυροτεχνήματα. Μια πόλη που έχει αποδεχτεί το ρόλο μαύρης τρύπας. Που καταπίνει στο εργοστάσιο της όσα σκουπίδια άλλες χώρες αρνούνται να δεχτούν. Και κάνει μετά ευλαβικές υποκλίσεις στην πολυεθνική, όταν μαζί με το άφθονο δηλητήριο προσφέρει και λίγα καθρεφτάκια σε χορηγίες και υποτροφίες.


Μια πόλη που δέχεται να την κακοποιούν. Χωρίς ερωτήσεις και επιφυλάξεις ετοιμάζεται τώρα να δεχτεί την ευλογία μιας ολέθριας επένδυσης από το Κατάρ που θα αλλοιώσει ολοκληρωτικά το παράκτιο τοπίο, το οικοσύστημα και τον ορίζοντα της. Μια πόλη που αυτοκτονεί. Τάνκερ καυσίμων θα μπαινοβγαίνουν στο μικρό λιμάνι της και μια πλατφόρμα υγροποιημένου αερίου θα συνοδεύει το τσούγκρισμα των ποτηριών στα τσιπουράδικα με το τικ-τακ μιας ωρολογιακής βόμβας".

 

 

 

 

 

 


4 σχόλια:

  1. Γιατί ο Πειραιάς πού παρέδωσε τα κλειδιά της πόλης; Πού;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επένδυση νάναι και ότι νάναι. Εδώ ηδονίζονται κάποιοι με τους ουρανοξύστες στο Ελληνικό και ονειρεύονται Ντουμπάι! Δεν ξέρουν καν τί σημαίνει πόλη και σε τί περιβάλλον θα ζήσουν τα παιδιά τους. Βολτούλες, ταβερνούλες, το καφεδάκι μας και το ουζάκι μας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατι στη περιοχη μας τι γινεται; Στην Αρτεμιδα ετοιμαζουν δυο βιολογικους ενα στον Αγιο Νικολαο και ενα κοντινο στη Χαμολια. Η παραλια της ειναι καταπατημενη απο τα μαγαζια και ο δημος την εχει παρατημενη.
    Στη Ραφηνα ο δημος ξυριζει το ρεμα και ετοιμαζεται γιγαντοποιηση του λιμανιου...
    Και πανω απο ολα ενα αεροδρομιο που εναι ανεξελεγκτο και κανει τη ζωη κολαση με πτησεις χωρις κανονες. Οι δημοι μουγκα και δεχονται ολο και μικροδωρεες απο το αεροδρομιο, κατι σαν τα καθρεφτακια στουςιθαγενεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή