Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Το έπος του '40, στο ημερολόγιο του Μεταξά

 

Το κίνημα των Χανίων- Η πρώτη και μοναδική εξέγερση ενάντια... -  Flashnews.gr

 

                       

     Έχουμε μια μια τελείως διαφορετική εικόνα για τον Ιωάννη Μεταξά, ειδικά για το  '40 και το "ΟΧΙ", μέσα από τις σελίδες του προσωπικού του ημερολογίου! Μπορεί να ηρωοποιήθηκε απο τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις, όμως ήταν ξεκάθαρα θαυμαστής των φασιστικών καθεστώτων και λάτρης της γερμανικής φυλής. 

 

                           Οι σχετικές αναφορές στο ημερολόγιο

 

      Ο Μεταξάς το  '40,   καμμία άλλη επιλογή δεν είχε, εξαιτίας της απόλυτης υποταγής στον αγγλόφιλο Βασιλιά Γεώργιο Β΄, ελέω του οποίου βρισκόταν στην εξουσία. Όπως ομολογεί ο ιδιος στις 30 Οκτωβρίου στους δημοσιογράφους, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Ήταν αναγκασμένος να μην επιτρέψει την είσοδο των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, διότι "οι Άγγλοι θα έκοβαν και αυτοί τα πόδια της Ελλάδος"(σημ. 1).

Στο ημερολόγιό του, εκφράζει τον εντυπωσιασμό του, αλλά και την ανησυχία του για τον ενθουσιασμό του ελληνικού λαού, σχετικά με τον επερχόμενο πόλεμο:

 "Φανατισμός του λαού αφάνταστος.... Με ανησυχεί η υπεραισιόδοξος κοινή γνώμη...Λαός να μην παρασύρεται από ψευδείς επιτυχίας"(σημ. 2).

 

λλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλ

 

 


1                              

 

Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο δικτάτορας εκφράζει μεν στο ημερολόγιο του το θαυμασμό του για τη γενναιότητα του λαού ("ηρωϊκός λαός"), αλλά συγχρόνως έχουμε έναν αμήχανο και έντρομο Πρωθυπουργό, που έχει ακόμη και ψυχωτικά επεισόδια εν είδει παραληρήματος... Από τη μια ...σταυροκοπιέται και προσεύχεται για να σωθεί το Έθνος και από την άλλη, ανησυχεί για το δικό του μέλλον:

"Ο Θεός μας βοηθεί. Γεννηθήτω το θέλημά του ...Η μεγάλη μάχη αύριον!! - Θεέ μου, βοήθησέ μας ... Συνεχείς νίκαι... Ανησυχίαι διά το μέλλον μου; Είναι σωστό αυτό; Εκ μέρους μου; ...Με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας... Εβοήθησε και πάλι, όπως πάντα ο Θεός....Φαντασίες νοσηρές, ονειροπολήματα νοσηρά. Τα δαιμόνια! Τα δαιμόνια! ...Βράδυ - ιδέες φανταστικές διωγμού εναντίον μου και εκδικήσεως του Θεού. Και όλα διελύθησαν. Τρεις φορές το Πάτερ ημών...(σημ. 3).

Και όταν οι Γερμανοί είναι προ των πυλών, αυτός, ο αποκαλούμενος "εθνικός κυβερνήτης", έχει πανικοβληθεί και μοιάζει να τα έχει εντελώς χαμένα:

 Βαρειά μελαγχολία ...Στα χέρια του Θεού! Στη θέλησί του! ...Απετάθην στον Θεό. Με δέησι ...με προσευχή ...Καταφυγή μου Θεός! Όλα χάνονται...Βαρειά μελαγχολία....Όλα χάνονται.(σημ. 4).

 

Η πολεμική προετοιμασία και οι  συνεισφορές  του ελληνικού λαού

 

        Αν και ο Μεταξάς θεωρήθηκε ικανός ως στρατιωτικός και του πιστώνεται η καλή πολεμική θωράκιση της χώρας ενόψει του επερχόμενου πολέμου, όμως  αμφισβητείται η χρησιμότητα των τεράστιων αμυντικών έργων, ως γενομένων στα πλαίσια μιας ξεπερασμένης πολεμικής αντίληψης. Π.χ. την ιλιγγιώδους κόστους περίφημη "γραμμή Μεταξά", οι Γερμανοί απλώς την ...παρέκαμψαν. 

     Δε γίνεται αναφορά στο ημερολόγιο για τα μεγάλα βάρη που επωμίστηκε ο ελληνικός λαός, προκειμένου να ενισχυθεί η πολεμική προετοιμασία. Επιβλήθηκαν σκληροί φόροι, ακόμα και δήμευση καταθέσεων! 

Και φυσικά ούτε λέξη για το μεγάλο σκάνδαλο των εράνων υπέρ της Αεροπορίας, τα χρήματα των οποίων, κατέληξαν στις τσέπες ημετέρων. Οι παλαιότεροι ακόμα θυμούνται την έκφραση, "έγινε της Αεροπορίας"!


                                                                                                ------------------

 

      Το ημερολόγιο του Μεταξά σταματά στις 17/1/41 και λίγες μέρες μετά (29/1), ανακοινώνεται ο θάνατός του. Όμως τα έργα και οι ημέρες του μεταξικού καθεστώτος συνεχίστηκαν: 

Μετά την είσοδο των Γερμανών στη χώρα, το καθεστώς του παρέδωσε στους κατακτητές, ως ομήρους, 1200 φυλακισμένους και εξόριστους πολιτικούς του αντιπάλους, με αποτέλεσμα 677 να εκτελεστούν...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://narcohypnosis.files.wordpress.com/2013/03/reich-metaxas.jpg

 

        Ο Μεταξάς το 1936, περιχαρής, κατά την επίσκεψη του Γκαίμπελς στην Αθήνα...

 

 

 

 Σημειώσεις:

1. τόμος 4ος, σελ. 523  

2. τόμος 4ος, σελ. 516 και 520

3. τόμος 4ος, σελ. 532 - 547

4. τόμος 4ος, σελ. 550 - 560 

 

Πηγή: "Μεταξάς. Το προσωπικό του ημερολόγιο", Εκδόσεις Γκοβόστη

 

 

 


2 σχόλια:

  1. Αυτό το ημερολόγιο κανείς δεν το αγγίζει. Ετσι και το αγγίξουν θα καταρρεύσει ο μύθος του Μεταξά και θα γκρεμοτσακιστεί από το θρόνο που τον έχουν στήσει... Έλα μου όμως που υπάρχει και λέει πολλά....
















































    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πότε είδαμε την ιστορία με αληθινά μάτια; Οι εθνικές ψευδαισθήσεις καλά κρατούν! Ανισσόροπους δικτάτορες τουςε κάναμε θεούς! Ποιός θα έγραφε τα παραληρήματά του στο ημερολόγιό του; Άκου να γράφει, λαός να μην παρασύρεται!!! Αυτοί έκαναν όμως τα θαύμα στα αλβανικά βουνά και άφησαν χιλιάδες κόκκαλα εκεί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή