Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Οι Ταλιμπάν προελαύνουν στο Αφγανιστάν. Μπαίνουν στην Καμπούλ

 


 

The return of the Taliban | Guest column - UP Front News - Issue Date: Jul  26, 2021

 

 

       Οι Ταλιμπάν είχαν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση από τον Μάιο, εκμεταλλευόμενοι την οριστική απόσυρση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας έχει πλέον καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. Ήδη έφθασαν προ των πυλών της Καμπούλ, συνεχίζοντας την αδυσώπητη προέλασή τους στο Αφγανιστάν. 

 

                   Φεύγουν ξένα στρατεύματα και διπλωμάτες 

 

     Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα διπλωμάτες και υπηκόους τους και πλέον δεν αναμένεται νέα στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης. Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία έδωσε εντολή στο προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους, για να μην πέσουν στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών. Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα τόνισαν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν καμία κυβέρνηση που «θα επιβληθεί διά της βίας» στο Αφγανιστάν. 

 

     Οι Ταλιμπάν απέρριψαν όλες τις προτάσεις για συμβιβασμό 

 

     Οι Ταλιμπάν δεν έδειξαν καμμία διάθεση για συμβιβασμό, παρότι οι αρχές τούς πρότειναν, προκειμένου να αποφύγουν την καταστροφή,  να μοιραστούν την εξουσία με αντάλλαγμα τη διακοπή της βίας. Σήμερα, η κυβέρνηση στην Καμπούλ, παραδεχόμενη την ήττα της, δήλωσε ότι θα γίνει ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

 

               Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής η χώρα

     

      Η προέλαση των Ταλιμπάν έχει βαρύ ανθρώπινο κόστος. Σχεδόν 241.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, ενώ μόνο τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επιθέσεις εναντίον αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που προειδοποίησε ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν καθώς η προέλαση των Ταλιμπάν έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εξαπλώνεται και η πείνα. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γ.γ. του ΟΗΕ, δήλωσε πως προκαλούν φρίκη και ταραχή, οι πληροφορίες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.  

Ο Καναδάς ανακοίνωσε, πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες, στο πλαίσιο νέου προγράμματος μετανάστευσης που έχει ιδίως σκοπό η χώρα να υποδεχθεί «ιδιαίτερα ευάλωτα πρόσωπα», κυρίως γυναίκες με ηγετικό ρόλο στους τομείς τους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μέλη μειονοτήτων υπό διωγμόν. 

 

 

 

 

 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου