Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ο Βασιλιάς ... το 'σκασε!




Juan Carlos: former Spanish king may be tried for money laundering | World  | The Times






           Ο 82χρονος τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος προτίμησε τη φυγή στη  Δομινικανή Δημοκρατία, ενόψει της έρευνας από την ισπανική δικαιοσύνη για εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς. Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε, ότι αναχωρεί για το εξωτερικό, σε επιστολή του προς τον γιο του, βασιλιά Φελίπε.
Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ, της Σαουδικής Αραβίας με ισπανική κοινοπραξία, για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (TGV) στη Μέκκα.

Το 2018 δημοσιεύτηκαν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τής πρώην ερωμένης του Χουάν Κάρλος, τη επιχειρηματία, κόμησας Κορίνας Βίτγκενσταϊν, η οποία υποστήριζε, ότι ο Χουάν Κάρλος πήρε προμήθεια για τη σύμβαση αυτή και της έκανε δωρεά μέρος των χρημάτων. Κατά την ελβετική εφημερίδα La Tribune της Γενεύης, ο  Χουάν Κάρλος έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα. Τα χρήματα κατατέθηκαν στον λογαριασμό ενός παναμέζικου ιδρύματος, στην Ελβετία. Τον ίδιο μήνα, η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph έγραψε ότι και ο γιος του Χουάν Κάρλος, βασιλιάς  Φελίπε μετέχει σε αυτό το ίδρυμα!

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε την απόφαση του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος να φύγει από τη χώρα εν μέσω της έρευνας σε βάρος του για διαφθορά, «ανάξια για πρώην αρχηγό του κράτους», τονίζοντας, ότι ο Χουάν Κάρλος θα έπρεπε να δώσει απαντήσεις για τυχόν αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε.

   
                                        Σκάνδαλα, σκάνδαλα..




      Ο χορός των σκανδάλων ξεκίνησε από το 2012, στο αποκορύφωμα της ύφεσης και τη στιγμή που πολλοί Ισπανοί έμειναν άνεργοι, εν μέσω περικοπών για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είχε πάει να κάνει σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα με την ερωμένη του, Κορίνα Βιτγκενστάιν.








Το 2014, η κόρη του, Ινφάντα Κριστίνα, κατηγορήθηκε μαζί με τον σύζυγό της, για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων (φοροδιαφυγή, ξέπλυμα κλπ.). Εκείνη αθωώθηκε μεν, αλλά ο σύζυγος καταδικάστηκε και εκτίει ακόμα την ποινή του στις φυλακές. Την ίδια
χρονιά, λόγω των σκανδάλων, ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε,  αφήνοντας το θρόνο στον γιο του.

                          






                                  Ο γάμος με την Σοφία



      Ο Χουάν Κάρλος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, λόγω του γάμου του με την "δική μας" Σοφία, κόρη του Παύλου και της Φρειδερίκης, που έγινε το 1962 και ξεσήκωσε στη χώρα μας θύελλα αντιδράσεων. Ο λόγος, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, ενέκρινε  το ιλιγγιώδες ποσό των 30.000 χρυσών λιρών, ως  προικοδότηση,  από τα ταμεία του Κράτους. Από κει το σύνθημα στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, "προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία"...













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου