Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Απόρριψη χιλιάδων τόνων τοξικού ιζήματος στο Σαρωνικό



https://xaidarisimera.gr/wp-content/uploads/2020/05/FB_IMG_1586358573855.jpg






      Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διαδικασία του έργου επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά, με απόρριψη χιλιάδων τόνων τοξικού ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού σε θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, θέτοντας σε δραματικό κίνδυνο τα οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία. Παρά την αντίθεση της Περιφέρειας Αττικής και ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου δεν έχει καν εγκριθεί, οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου εν μέσω πανδημίας!

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία βυθοκόρησης και απόρριψης του θαλάσσιου ιζήματος και ο ανάδοχος (όπως αναφέρεται στα υποβληθέντα επίσημα έγγραφα) προγραμματίζει να αντλήσει από το λιμάνι του Πειραιά και να απορρίψει στον Σαρωνικό τουλάχιστον 620.600 m3 βυθοκορημάτων τοξικού υλικού! Το σημείο απόρριψης δεν είναι γνωστό, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών φορέων πολιτών, φορτηγίδες και ρυμουλκά που το μεταφέρουν, κινούνται με κλειστό το σύστημα παρακολούθησης AIS, το οποίο είναι υποχρεωτικό να εκπέμπεται από όλα τα πλοία.

Επισημαίνεται ότι υπάρχει εναλλακτική λύση διαχείρισης αυτού του επικίνδυνου υλικού, μέσω επεξεργασίας ή αδρανοποίησης, όμως δεν επιλέγεται λόγω μεγαλύτερου κόστους.

Δε λαμβάνεται υπόψιν, ότι ο Σαρωνικός αποτελεί σημαντικό αλιευτικό πεδίο, από το οποίο τροφοδοτείται καθημερινά η κεντρική ιχθυόσκαλα και τα νησιά του Σαρωνικού. Ψαρεύουν καθημερινά εκατοντάδες σκάφη παράκτιας αλιείας (με δίχτυα και παραγάδια), δεκάδες σκάφη μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι), καθώς και πολλές εκατοντάδες ερασιτέχνες ψαράδες. 

Όπως προκύπτει από τεχνική έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών, που έγινε για λογαριασμό του ΟΛΠ, ηδη, το θαλάσσιο ίζημα κοντά στην περιοχή των βυθοκορήσεων, χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές βαθμού καρκινογενούς τοξικότητας, λόγω περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα,  πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Μάλιστα, καταγράφηκαν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις του καρκινογόνου βενζο(a)πυρενίου (BaP) και συγκεκριμένα 289% περισσότερο από τον κόλπο της Ελευσίνας και 15620% περισσότερο από τις τιμές στην ανοικτή θάλασσα!

     Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου τόσο προς τις αρχές και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, έναντι σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή του Σαρωνικού. Διότι κανένα έργο δεν μπορεί να θεωρείται αναπτυξιακό, όταν προξενεί μη-αναστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 


Σχετικά άρθρα εδώ:


https://www.enallaktikos.gr/Article/52269/hiliades-tonoi-toxikoy-izhmatos-sta-alieytika-pedia-kai-oikosysthmata-toy-sarwnikoy?fbclid=IwAR1mEFuRpVClZXXj0x_UYmc5-MWPfq0Lj_-dBCuMdrXji1VoLl0sp7MKV1o#.XqpoxaE1d4Q.facebook

https://ecopress.gr/?p=30770αγόρευση











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου