Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Μια (πολύ) αλλιώτικη εργατική Πρωτομαγιά




Δεν τους άρεσαν οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά




Τα μέτρα για τον κορωνοϊό περιλάμβαναν φέτος απαγόρευση των συγκεντρώσεων των συνδικάτων την Πρωτομαγιά και μετάθεσή τους γι αργότερα. Το ΠΑΜΕ αψήφισε την απαγόρευση και έκανε μια όντως εντυπωσιακή συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή:







Σημείο αναφοράς η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα ...




Τα μέλη του κρατούσαν τις αποστάσεις μεταξύ τους σε αυστηρά παρατεταγμένη στοίχιση, που προκάλεσε αντικρουόμενα σχόλια. Σε άλλους, θύμισε παράταξη στρατιωτικού ή σοβιετικού τύπου,  άλλοι τη θεώρησαν χωρίς ζωντανό παλμό και πολύ αποστειρωμένη για την Αριστερά και αρκετοί βρήκαν τη συγκέντρωση άκρως εντυπωσιακή, επιβλητική και αρμόζουσα για την ημέρα... 





                                   Στον υπόλοιπο κόσμο




Άδειοι οι δρόμοι στην Ιταλία του ισχυρού συνδικαλισμού. Τίποτα δε θύμιζε τους εορτασμούς άλλων χρόνων, για την Εργατική Πρωτομαγιά.  Στην Piazza San Giovanni της Ρώμης, μια κόκκινη κορδέλα μόνο...


Ιταλία 


Χαρακτηριστική της φετινής διαφορετικής Πρωτομαγιάς, η εικόνα από την Ισπανία. Ένας κάτοικος σηκώνει τη γροθιά του σε ένδειξη χαιρετισμού μέσα από το παράθυρό του στο Βαγιαδολίδ της αυτόνομης περιοχής, Καστίλλης και Λεόν. Δίπλα, μία αυτοσχέδια αφίσα που γράφει «Πρώτη Μαΐου. Θέσεις εργασίας και δημόσιες παροχές»:



Ισπανία






Στην Κωνσταντινούπολη, τί άλλο; Άγρια καταστολή...








Πολύ ευρηματική η συγκέντρωση στη Νότια Κορέα:










Όμοιες συγκεντρώσεις με το ΠΑΜΕ στην Ελλάδα, οι αντίστοιχες συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, σε Τελ - Αβίβ και Λισσαβώνα:


GETTY IMAGES















         Πάντως, μετά από την επιβολή των μέτρων για τον κορωνοϊό, υπάρχει προβληματισμός και έχει ανοίξει συζήτηση, σχετικά με το μέλλον των εργατικών κινητοποιήσεων. Πλέον φαίνεται, ότι το  συνταγματικό δικαίωμα  του συνέρχεσθαι δύναται ανά πάσα στιγμή να αναστέλλεται ή να περιορίζεται για λόγους δημόσιας υγείας, πιθανόν δε αυτό να συμβαίνει αρκετά συχνά, δεδομένου ότι η ιστορία του κορωνοϊού δε θα λήξει άμεσα.

Ίσως πρέπει να ευρεθούν - συμπληρωματικά - και άλλοι τρόποι για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ίσως πρέπει να αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο η ηλεκτρονική τεχνογνωσία και οι τρομερές δυνατότητες που αυτή παρέχει. Ένα είναι σίγουρο: Με αφορμή τον κορωνοϊού ή εξαιτίας του, έχουν να δουν τα μάτια μας πολλές αλλαγές σε θεσμούς και σε παγιωμένες πρακτικές.






Φωτ. cnn.gr, lifo.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου