Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

"Η Άνοιξη". Από τις "Τέσσερις Εποχές", του Αντόνιο Βιβάλντι








                 

  





      «Οι Τέσσερις Εποχές» («Le Quattro Stagioni») του Αντόνιο Βιβάλντι συγκαταλέγονται σήμερα ανάμεσα στα δημοφιλέστερα έργα που γράφτηκαν ποτέ, ένα από τα πιο υπέροχα της μουσικής μπαρόκ και είναι γραμμένα για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων.  

Ο Βιβάλντι συνέθεσε το έργο περίπου το 1725, αντλώντας την έμπνευσή του από την ομορφιά της φύσης της Μάντοβας, στη βόρεια Ιταλία. 
Εξαιρετικά δημοφιλείς «οι Τέσσερις Εποχές», είναι ένας ύμνος στις εναλλαγές της φύσης και στην κυκλικότητα του χρόνου. Κάθε κονσέρτο σχετίζεται με ένα σονέτο, που αποδίδεται στον ίδιο τον Βιβάλντι και στο οποίο περιγράφει τις σκηνές που σκιαγραφεί η μουσική. 




                                    "Η Άνοιξη"



Τα τρία μέρη, όπως λυρικά περιγράφονται από τον Βιβάλντι,  στο σονέτο: 


- ALLEGRO:  Χαρούμενη μελωδία, με τα βιολιά να μιμούνται το κελάηδισμα  των πουλιών. Κάποιες μουσικές φράσεις θυμίζουν ένα ρυάκι και μια ανοιξιάτικη αύρα, ενώ ένα σθεναρό τρέμολο και οι γρήγορες κλίμακες υποδηλώνουν μια καταιγίδα.


- LARGO: Μια μακριά, τρυφερή μελωδία για σόλο βιολί με συνοδεία εγχόρδων. Ζωγραφίζει κυριολεκτικά την ειρηνική ζωή ενός βοσκού με το σκύλο του, που μισοκοιμάται κάτω από τα δέντρα. 


- ALLEGRO: "Χωριάτικος Χορός"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου