Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ν. Κεραμέως, περί ιστορίας και εθνικής συνείδησης..




Αποτέλεσμα εικόνας για νίκη κεραμέως βουλη





       Οι περιπέτειες του μαθήματος της ιστορίας συνεχίζονται μέσα στο επίσης πολύπαθο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Νέες αλλαγές επίκεινται... Τελευταίως, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Δεν πρέπει η ιστορία να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση». Δηλαδή να αποφασίζει κάθε φορά το υπουργείο, τί ...χαρακτήρα θα έχει η ιστορία!
Βέβαια, πρέπει να παραδεχτούμε, ότι το ίδιο το Σύνταγμα είναι "λίγο απ' όλα". Το άρθρο 16 παρ. 2 μιλάει και για εθνική συνείδηση και για θρησκευτική συνείδηση, αλλά και για  διάπλαση σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Οπότε οι εκάστοτε υπουργοί πράττουν κατά το δοκούν και συγχρόνως είναι νομιμότατοι!
Όμως η ιστορία είναι επιστήμη και ως τέτοια πρέπει να προάγει την αλήθεια μελετώντας τα γεγονότα, η δε εκπαίδευση πρωταρχικό στόχο έχει να αναπτύξει την κρίση των παιδιών και να παρέχει μεθόδους αναζήτησης της αλήθειας, ώστε να μπορούν στη συνέχεια, τα ίδια να ερευνούν.
Είναι προφανές, ότι διέφυγε παντελώς τής κ. Κεραμέως η ρήση του Διονυσίου Σολωμού, "το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθινό". 
Πολλές οι αντιδράσεις από τη δήλωση της υπουργού, αλλά ξεχώρισε το φλεγματικό σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου: 
"Νίκη Κεραμέως: Κάνει τον αγώνα για διαφωτισμό, επίκαιρο ξανά"!!!



5 σχόλια:

  1. Κατ'αρχάς αυτή η υπουργός Παιδείας ουδεμία σχέση έχει με την ιστορία και ουδεμία με την εκπαίδευση. Γιαυτό κάθε τόσο πετάει διάφορα με απειλητικό ύφος κιόλας. Προς το παρόν είναι δραστήρια σε κάθε λογής δηλώσεις. Δεν τη βλέπω να ευδοκιμεί ουσιαστικά.... Οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ιστορία είναι επιστήμη και δε διδάσκεται για να προπαγανδίσει έθνη, θρησκείες κλπ. Η αλήθεια βοηθάει πολύ περισσότερο να αναπτυχθεί το έθνος και η εθνική ταυτότητα και όχι η ωραιοποίηση των πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλησε τόσο η υπουργός. Τι κακό εχει η εθνική συνείδηση των μαθητών. Που αλλού θα μάθουν τα παιδια να αγαπούν την πατρίδα αν οχι στο σχολείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν τα ιστορικά γεγονότα διδάσκονται αντικειμενικά τότε αποκτάει ο μαθητής εθνική συνείδηση. Δε χρειάζεται προπαγάνδα για να τη διαμορφώσει!

      Διαγραφή
  4. H δηλωση του Τσακαλωτου ειναι ολα τα λεφτα!!! Πετυχημενο εγγλεζικο χιουμορ. Ευκλειδη εγραψες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή