Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Άπαντες αθώοι για το Βατοπέδι



       

Αποτέλεσμα εικόνας για ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο.  

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

       Οι  «ιερές ανταλλαγές» της μονής Βατοπεδίου με το Ελληνικό Δημόσιο,  όπου πρωταγωνίστησαν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, δεν είναι σκάνδαλο, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο σήμερα, κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους. 

Είναι γνωστό, πως στη μεγάλη αυτή υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται εδώ και δύο χρόνια, η μονή έλαβε στην κυριότηττά της, μεταξύ των ετών 2006 έως 2008, 39 μεγάλης αξίας ακίνητα του Δημοσίου, προσφέροντας ως αντάλλαγμα τη ...λίμνη Βιστωνίδα και παραλίμνιες εκτάσεις 27 χιλιάδων στρεμμάτων. Μονή και Δημόσιο συμφωνούσαν, ότι η λίμνη και οι εκτάσεις ανήκαν στη μονή από το 1080, με χρυσόβουλα του Βυζαντίου!

Το δικαστήριο έκρινε μεν  ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά τους αθώωσε όλους, υιοθετώντας την πρόταση της Εισαγγελέως  Βασιλικής Κρίνα, ότι κανεί δεν έπραξε με δόλο, ότι Εφραίμ και Αρσένιος πίστευαν πως  η λίμνη και οι πέριξ εκτάσεις ανήκουν στη μονή και ότι τα κρατικά στελέχη που ενεπλάκησαν, ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές και άρα ουδεμία ευθύνη.

.

 

 

                                                   Η άποψη της Εισαγγελέως

 

 

          Η εισαγγελέας είχε τονίσει στην αγόρευσή της, ότι για κανέναν δε στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι  εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές.

Ειδικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, ανέφερε, ότι οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τούς εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων και ότι πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει και πως δεν αποδείχθηκε η κατηγορία πως επέλεγαν τα ακίνητα που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές.  Είπε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορείτε να δεχθείτε, ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους  δε διαπιστώθηκε θρησκοληψία,   πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια»;

 

 

                                                               Οι κατηγορίες

 

 

       Αντίθετα, κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της, με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες», με αποτέλεσμα, οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».                                         


 

 

                                            Ικανοποιημένος ο Σάκης Κεχαγιόγλου

 

 

 

       Ο εκ των συνηγόρων υπερασπίσεως, ο γνωστός Σάκης Κεχαγιόγλου, εξέφρασε τη χαρά του, διότι, «λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπεδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία». 

 

 

 

                                                    Ποιοί είναι οι αθωωθέντες 

 

 

 

- ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, 

 

- η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, τότε σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη και οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της, αντίστοιχα

 

- ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος

 

- ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος

 

- ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς

 

- η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη

 

- ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Γρηγόρης Κρόμπας και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,  Χριστόδουλος Μπότσιος,  Στέφανος Δέτσης και Ιω. Διονυσόπουλος

 

 

          Σημειώνεται, ότι αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32, αλλά 18 ήδη είχαν απαλλαγεί με βούλευμα, διότι οι Εφέτες έκριναν ότι δεν προέκυπταν στοιχεία ικανά για την παραπομπή τους....

 

 

Πηγές: kathimerini.gr, capital.gr, protothema.gr, ethnos.gr

 

 

 

 

 

8 σχόλια:

  1. Τί κατάλαβα:

    Ο Εφραίμ τους είπε: H λίμνη και κάτι χιλιάδες στρ. ανηκουν στη μονή με βυζαντινά χρυσοβουλα. Τα ανταλασσω με φιλέτα του δημοσίου.

    Τόσοι μεγαλοσχημοι νομικοί, η συμβολαιογράφος και κοτζάμ Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είτε πείστηκαν (;) από τα χρυσόβουλα είτε τους δόθηκε γραμμή από την κυβέρνηση Καραμανλή. Οπότε αθώοι!

    Α, και αυτοί που έδωσαν γραμμή, δεν πρέπει να λογοδοτήσουν; Αθώοι κι αυτοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΘΩΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥς ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ. ΔΟΞΑ ΤΩ ΔΕΙΞΑΝΤΙ ΤΟ ΦΩΣ. ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ. ΑΜΗΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε τί χώρα κατοικούμε! Από πού να προστατευθούμε! Ελάχιστες ελπίδες έχουμε έως καθόλου να γίνουμε αξιοπρεπές κράτος.
    Κάποιοι είπαν, έτσι νόμιζα, ότι η λίμνη ανήκει στο μοναστήρι μου. Άλλοι ισχυρίστηκαν, ήταν κυβερνητική "επιλογή" και είπα ναι στα αμαρτωλά συμβόλαια... Τότε δηλαδή, κάθε δημόσιος υπάλληλος θα παρανομεί εν γνώσει του και μετά θα λέει έτσι αόριστα, ήταν επιλογή των από πάνω...
    Καμιά ελπίδα δεν έχουμε, κανένα μέλλον σ΄αυτή τη χώρα. Θλίψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ. ΗΤΑΝ ΣΚΕΥΩΡΙΑ! ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΘΩΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ! ΞΑΝΑΨΗΦΗΣΤΕ ΜΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θριαμβολογει η ΝουΔου. Το δικαστηριο ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ!!!! Αρα Καραμανλης και πρωτοπαλληκαρα ειχαν τη πρεμουρα να αποκτησουν οι Βατοπεδινοι φιλετα του δημοσιου. Αρα πρεπει να λογοδοτησουν και αυτοι. Η οχι;

      Διαγραφή
  5. Αυτός ο Κεχαγιόγλου δεν ήταν μέσα; Πότε βγήκε και δικηγορεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστή η εισαγγελεύς. Ο Εφραίμ και ο Αρσένιος έχουν απαρνηθεί τα εγκόσμια. Δε μας είπε ομως γιατί πηγαινοερχονταν στα συμβολαιογραφεία για να κανουν ανταλλαγές ακινήτων; Άμα έχεις απαρνηθεί τα εγκόσμια τί τα θέλεις τα ακίνητα; Σου φτάνει η ευλογία του Υψίστου, τα άλλα περιττεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τί COLPO GROSSO κι αυτό το σκάνδαλο των ανταλλαγών!!! Και όλοι αθώοι! Και το δημόσιο δεν έχει πάρει ακόμα, πίσω τα ακίνητα. Άσε που μερικά από αυτά τα έχει κιόλας πουλήσει η Μονή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή