Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ο Κώστας Γαβράς, το τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ Καννών





       Ελληνική μέρα χθες στις Κάννες, χάρη στο μεγάλο Κώστα Γαβρά, ως  invité d' honneur, δηλαδή τιμώμενο σκηνοθέτη του φετινού φεστιβάλ. Όρθιοι οι θεατές υποδέχτηκαν το διάσημο σκηνοθέτη του "Ζ" με παρατεταμένο χειροκρότημα, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, ξεκινώντας με ένα ελληνικότατο «καλησπέρα», τον παρουσίασε. Ο Τιερί Φρεμό εξήρε το έργο του και μίλησε για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα και να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη. Συγχρόνως  παρουσίασε στο κοινό τον Ελληνα αν. Υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, που ταξίδεψε στις Κάννες ειδικώς για να τιμήσει τον Κώστα Γαβρά.                             





 Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ αποκάλεσε τον Costa Gavras, όπως είναι γνωστός διεθνώς,  «φορέα μνήμης», αναφερόμενος και στην άλλη σπουδαία ιδιότητά του ως προέδρου  - εδώ και πολλά χρόνια - της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Επακολούθησε, η προβολή της νέας, ψηφιοποιημένης πλέον, κόπιας του "Ζ". 
 Η ταινία "Ζ" αναφέρεται στη  δ ο λ ο φ ο ν ί α   τ ο υ  Γ ρ η γ ό ρ η  Λ α μ π ρ ά κ η   και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού. Πρωταγωνιστούν ο Υβ Μοντάν στο ρόλο του Λαμπράκη και ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν στο ρόλο του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου