Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Πλούσιο το πρόγραμμα των αρχαιολογικών μουσείων της Αθήνας





Πλούσιο το πρόγραμμα των μουσείων της Αθήνας το 2014





     Μ ο υ σ ε ί ο    τ η ς    Α κ ρ ό π ο λ η ς: 

 

- Μια σειρά από νέες ψηφιακές εφαρμογές στην Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου με  τρισδιάστατη σάρωση, τα γλυπτά στη ζωφόρο, στις μετόπες και στα αετώματα θα αποκατασταθούν όπως ήταν στην αρχαιότητα, δηλαδή με επίθετα χάλκινα τμήματα, όπως όπλα,  για τους πολεμιστές, χαλινάρια αλόγων ή στεφάνια στην κεφαλή των θεών.

- Επέκταση της αποκατάστασης των χρωμάτων και σε άλλα αρχαία έργα που σώζουν μέρος του αυθεντικού χρωματισμού τους. 

- Εκτός από τον καθαρισμό των Καρυάτιδων, το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλα εκθέματα. Ένα από αυτά είναι το περίφημο άγαλμα της Πρόκνης, κόρης του βασιλιά της Αττικής Πανδίονα. Το γλυπτό, που παριστάνει την Πρόκνη τη δραματική στιγμή που αποφασίζει να σκοτώσει τον γιο της Ίτυ για να τιμωρήσει τον άνδρα της, ήταν έργο του διάσημου γλύπτη Αλκαμένη και είναι του 5ου αι. π. Χ.













 Ε θ ν ι κ ό   Α ρ χ α ι ο λ ο γ ι κ ό    Μ ο υ σ ε ί ο



 

       Το πρόγραμμα του μεγαλύτερου αρχαιολογικού μουσείου της χώρας διαμορφώθηκε με αφορμή και την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.:

- Παρατείνεται ώς τις 29 Ιουνίου 2014 η περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός».

- Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014, θα δοθεί συναυλία από τη μικτή ευρωπαϊκή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, με χορωδιακά έργα a capella με συνοδεία πιάνου. Η εκδήλωση γίνεται για τα 125 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εντάσσεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων.

- Στις 11 Μαΐου 2014, το Παραμύθι της Κυριακής, για παιδιά από 4 έως 11 ετών, θα είναι αφιερωμένο στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τη Μητέρα (8 Μαΐου)

- Στις 17 Μαΐου 2014 (Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων) θα δοθεί μουσική παράσταση με πιάνο, ορχήστρα, χορωδία και μονωδούς στον κήπο του Μουσείου.

- Στις 18 Μαΐου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού.

- Ο εαρινός κύκλος πρωινών συναυλιών στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα κορυφωθεί στις 21/6/2014 με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, με τη μουσική παράσταση «Αρμονία Ελληνίς: τρεις χιλιετίες ελληνικής μουσικής παράδοσης».

 

Ν ο μ ι σ μ α τ ι κ ό   Μ ο υ σ ε ί ο

 

 - Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 η περιοδική έκθεση, «Παντέχνου πυρός σέλας. Λαμπερές ιστορίες φωτιάς. Φωτιά και Νόμισμα - Αρχαιολογία και Φωτιά».

Από τις 20 Φεβρουαρίου 2014 έως τις 20 Ιουνίου 2014, η έκθεση «Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις - σύγχρονες ερμηνείες»,με σύγχρονα έργα του καλλιτέχνη Τ. Στεφάνου σε εικαστικό διάλογο με έργα τέχνης από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 20ό αιώνα.

- Το Μάρτιο του 2014, προγραμματίζεται περιοδική έκθεση με θέμα «Νομίσματα του βασιλείου της Βακτρίας» σε συνεργασία με την Alpha Bank.

- Από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο του 2014. «Μoney in Latvia: from Amber until Euro» («Χρήμα στη Λεττονία: από το Κεχριμπάρι στο Ευρώ») ονομάζεται η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λεττονίας.

- Στις 9 Φεβρουαρίου 2014 ολοκληρώνεται η περιοδική έκθεση «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία - Leaving a mark on History. Treasures from Greek Museums», που συνδιοργανώνει το Νομισματικό και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας. 

 

Μ ο υ σ ε ί ο   Κ υ κ λ α δ ι κ ή ς   Τ έ χ ν η ς

 
















- Έως τις 30 Μαρτίου 2014 παρουσιάζεται η αρχαιολογική έκθεση «Ιδανικές ‘μορφές’ και αγαπημένες... Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη». Στην έκθεση παρουσιάζονται 67 αρχαία αντικείμενα σε διάλογο με 27 ποιήματα, ιστορικού και μυθολογικού περιεχομένου, του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.

  - Για τον Νοέμβριο του 2014 προγραμματίζεται η μεγάλη αρχαιολογική έκθεση για την Υγεία, με τίτλο «Ίασις: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία, από τον Όμηρο στον Γαληνό». 

- Με αφορμή το Έτος Ελ Γκρέκο (2014) και τα 400 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, το μουσείο θα πραγματοποιήσει την έκθεση «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου».

 

Πηγή: news.in.gr

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου