Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Στην Αρτέμιδα, το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα σε διάφορες φάσεις !



     
Στην αρχή υπήρχε ένα απλό, λευκό ξωκκλήσι, δίπλα στο κύμα, κτισμένο από τους Σπαταναίους το 1919 και αφιερωμένο στους αγίους Σπυρίδωνα και Παντελεήμονα:






Στη μορφή αυτή παρέμεινε μέχρι το 1995, που ανακαινίσθηκε και τότε πρόσθεσαν ένα μπετονένιο κιόσκι, κάτι σαν ....ημιϋπαίθριο και δύο μόνιμα μεγάφωνα στην κορφή: 


Αποτέλεσμα εικόνας για attikanet Στην Αρτέμιδα, το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα


Μετά σκέφτηκαν, "ας του βάλουμε ακόμα λίγο χρωματάκι" και του έβαψαν την μπετονένια επέκταση και τις μπορντούρες στα παράθυρα,  θαλασσί - ουρανί : 




Μετά σκέφτηκαν πάλι: "Μήπως να αλλάζαμε το θαλασσί, σε κάτι σαν μπλέ -  ελεκτρίκ για να δείξει λίγο"; Και ιδού το αποτέλεσμα:



    Και τελικά το εκκλησάκι μας στις γιορτές του, είναι έτσι! Με τα μεγαφωνάκια του, με τις πολύχρωμες γιρλάντες,  σας θυμίζει τίποτα;  Θου Κύριε!


     Ας επιληφθούν επιτέλους κάποιοι αρμόδιοι, η ναοδομία, οι αρχιτέκτονες του Δήμου, αλλά και η Μητρόπολη. Είναι απολύτως σίγουρο, ότι ο Επίσκοπος κ. Νικόλαος θα αντιληφθεί το πρόβλημα. Άλλωστε, έχει εκφρασθεί δημόσια για τη σημασία της  αισθητικής και της αρχιτεκτονικής των Ναών...

     Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια "ανακαίνιση", ούτε  με την αισθητική συνάδει, ούτε με τη μνήμη του τόπου αλλά ούτε και με την ιερότητα του χώρου.





ΥΓ. Υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως τα γυαλιστερά πλακάκια μπάνιου(!) στην επίστρωση του εσωτερικού δαπέδου, το κενό ενός πρώην συντριβανιού στον περίβολό του κλπ...














Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Περί βραβείων ο λόγος

    
      Ειπώθηκε για το Θεόδωρο Αγγελόπουλο (από όψιμους αλλά και παλαιότερους επικριτές του), ότι του άρεσαν τα βραβεία και τα επιζητούσε.

Αυτό όμως, δε μειώνει σε τίποτα την αξία του έργου του.



      Ο Ντίνος  Χριστιανόπουλος δήλωσε, ότι δεν αποδέχεται τη βράβευσή του, ότι "τα βραβεία μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου" κλπ..

Όσα είπε όμως, δεν αυξάνουν καθόλου την αξία της ποίησής του.





Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ξαφνική απώλεια του κορυφαίου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου!

      Σ' αυτές τις δύσκολες ώρες για την Ελλάδα, συνέβη KAI αυτό: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο  πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέθανε χθες βράδυ, σε ηλικία 77 ετών, ύστερα από σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο χθες το απόγευμα,  στη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "H άλλη θάλασσα" με θέμα την οικονομική κρίση. Παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα, που οδηγούσε 24χρονος ειδικός φρουρός, όταν επιχείρησε να διασχίσει την περιφερειακή οδό της Δραπετσώνας σε σημείο ερημικό, αφώτιστο και με περιορισμένη ορατότητα. Αφού έμεινε επί 45 λεπτά χτυπημένος στο πεζοδρόμιο περιμένοντας ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (η καθυστέρηση αποδόθηκε σε «μποτιλιάρισμα λόγω βροχής»), τελικά σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά υπέκυψε στα τραύματά του, παρά τις προσπάθειες των γιατρών....
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αρχικά ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας και το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε στη Σορβόννη  γαλλική φιλολογία και φιλμογραφία, καθώς και εθνολογία και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musee de l' homme.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, "Εκπομπή", στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, "Αναπαράσταση', κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του συμμετείχαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και κέρδισαν πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.
Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (Essex). Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.

To 1998 στις Κάννες κατακτά τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του "Αιωνιότητα και μια μέρα" κάνοντας ξανά την Ελλάδα περήφανη για τον πολιτισμό της.


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

1968 "Εκπομπή" μικρού μήκους


1970 "Αναπαράσταση"
Β ρ α β ε ί ο   καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ του Hyeres (1971),
Β ρ α β ε ί ο  Georges Sadoul (1971)
1972 "Μέρες του '36 "
Βρ α β ε ί ο   FIPRESCI Βερολίνο 1973


975 "Ο Θίασος"
Βρ α β ε ί ο  FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1975,
Βρ α β ε ί ο  Interfilm Βερολίνο "Forum" 1975,
Β ρ α β ε ί ο  καλύτερης ταινίας της χρονιάς, British Film Institute 1976,
Β ρ α β ε ί ο  Καλύτερης ταινίας στον κόσμο για τη δεκαετία 1970-80, Ένωση Κριτικών Ιταλίας,
Μία από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου, FIPRESCI,
Καλύτερη ταινία της χρονιάς, Grand Prix για τις τέχνες, Ιαπωνία,
Βραβείο Golden Age, Βρυξέλλες 1976

1977 " Οι κυνηγοί"
Β ρ α β ε ί ο  καλύτερης ταινίας Golden Hugo, Σικάγο 1978

1980 "Μεγαλέξανδρος"
Βρ α β ε ί ο   Χρυσό Λιοντάρι και FIPRESCI, Βενετία 1980

1981 "Ένα χωριό, ένας χωριάτης" ντοκιμαντέρ

1983 "Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη" τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ
1984 "Ταξίδι στα Κύθηρα"

1986 "Ο μελισσοκόμος"

1988 "Toπίο στην ομίχλη"

1991 "Το μετέωρο βήμα του πελαργού"
Cinema Lumiere, Μπολόνια (Ιταλία), Μάρτιος - Απρίλιος 2002,
Φεστιβάλ Σίδνεϊ (Αυστραλία), Ιούνιος 2003

1995 " Το βλέμμα του Οδυσσέα"
Ειδικό   Β ρ α β ε ί ο  Κριτικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995
FIPRESCI  Β ρ α β ε ί ο  της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995,
Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995

1998 " Μια αιωνιότητα και μια μέρα"
Χ ρ υ σ ό ς   Φ ο ί ν ι κ α ς  στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, 1998

2004 "Το λιβάδι που δακρύζει"

2008 "Η σκόνη του χρόνου"


Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Δημοτική Αρχή Σπάτων-Αρτέμιδος: Αρνείται πεισματικά τη λύση της Ψυττάλειας!

       Απίστευτες εξελίξεις στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος: Ενώ όλοι οι Δήμοι οι πληττόμενοι από το Βιολογικό στη θέση "Πλατυχωράφι" Σπάτων, δρομολογούν τη λύση της Ψυττάλειας με τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων, ο τοπικός Δήμος εξακολουθεί να τηρεί  "περίεργη" τακτική.
      Συγκεκριμένα,  οι γειτονικοί Δήμοι Ραφήνας - Πικερμίου, Παλλήνης -  Γέρακα, Παιανίας κλπ., με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους,  δρομολογούν τη λύση της Ψυττάλειας, με τη συναίνεση και παρότρυνση και της Πολιτείας!
Μάλιστα, ο αρμόδιος Υπουργός Δικτύων Μ. Βορίδης με σχετικές δηλώσεις του, επιβεβαίωσε, ότι υπάρχει η δυνατότητα να πάνε τα λύματα στη Ψυττάλεια και να αποφευχθεί έτσι η λύση του γιγαντιαίου ΚΕΛ,  που με βεβαιότητα θα υποβάθμιζε το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Αττικής και θα κατέστρεφε οριστικά τη θάλασσα της Αρτέμιδος.
      Η Δημοτική Αρχή Σπάτων - Αρτέμιδος όμως, έχει άλλα κατά νου. Αφού υποστήριξε αρχικά μετά μανίας το θηριώδες ΚΕΛ του εθνικού μας εργολάβου, στη συνέχεια, βλέποντας τις αντιδράσεις και ότι δεν θα προχωρήσει, άλλαξε ρότα και υποστήριζε κοινό ΚΕΛ με τη Ραφήνα. Μόλις άρχιζε να διαφαίνεται η λύση της Ψυττάλειας για την Ανατολική Αττική ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ και "χάνοντας" τη Ραφήνα και το Πικέρμι, τί νομίζετε ότι σκέφτηκαν;  Πανικόβλητοι,  που δεν ολοκληρώνεται το έργο - καταστροφή της περιοχής-,  ανακάλυψαν εσπευσμένα, τη "λύση" κάποιας αμερικανικής εταιρίας  και την πρόβαλαν δεόντως, προπαγανδίζοντας, ότι μας κάνει προσφορά τη μελέτη, ώστε να έχουμε οπωσδήποτε ένα ΚΕΛ στο "Πλατυχωράφι"! Αντί - λέει - για αγωγό στη θάλασσα, θα έχει τεχνητή λίμνη και το έργο θα συντηρείται από το Δήμο. Ξέρετε, αυτόν το Δήμο, που δεν μπορεί να κλείσει μια τρύπα στο δρόμο και να βάψει ένα σχολείο.....
Παρ' όλα αυτά, το Τοπικό Συμβούλιο της Δημ. Ενότητας Σπάτων, με γενναιότητα και αίσθημα ευθύνης, δε συμφώνησε με τη διαφημιζόμενη λύση , με αποτέλεσμα (σύμφωνα με το τοπικό τύπο), να προκύψουν αθλιότητες, με απειλές, προπηλακισμούς και απρεπείς πιέσεις για παραίτηση του προέδρου του, κ.  Σ ω τ ή ρ η    Γ ι α ν ν ά τ ο υ!!!
      Τελικά, ο  πρωτεργάτης  της όλης ιστορίας του γιγαντιαίου ΚΕΛ, αντιδήμαρχος Χρήστος Μάρκου, καλεί 
 Δ Η Μ.   Σ  Υ Μ Β Ο Υ Λ Ι Ο   Δ Ε Υ Τ Ε Ρ Α   23-1-2012  Κ Α Ι     Ω Ρ Α  8  μ.μ., 
πασχίζοντας να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για το  ΚΕΛ, με ανάθεση σε κάποια αμερικάνικη εταιρία και να κάνουμε Βιολογικό μόνοι εμείς, αφού ΟΛΟΙ οι άλλοι είναι χαζοί και πάνε στην Ψυττάλεια!
                                    
               Θ Α    Ε Ι Μ Α Σ Τ Ε    Ε Κ Ε Ι





Γιάννης Κεφαλογιάννης

       


       Με αφορμή το θάνατό του, διαπιστώθηκε - δυστυχώς ακόμα μια φορά - η γύμνια και η συνεχιζόμενη φαυλότητα στο δημόσιο βίο....Οι πολιτικοί μας έχουν χάσει παντελώς την αίσθηση του μέτρου και αγνόησαν τη ρήση "σιγή κόσμον φέρει". Ασφαλώς η ώρα του αγγέλματος ενός θανάτου, δεν είναι κατάλληλη για να εξαπολύει κανείς μύδρους αποτιμώντας έργα και ημέρες του εκλιπόντος. Οι  εκπρόσωποι του Έθνους όμως, υποτίμησαν θρασύτατα τη νοημοσύνη μας και έφτασαν στο άλλο άκρο. Ιδού κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα από τις "ατυχείς" δηλώσεις:
" ευπατρίδης ", " γνήσιος αγωνιστής", "η πατρίδα είναι από σήμερα πιο φτωχή!" (Καρατζαφέρης), "γενναίος και ασυμβίβαστος", "τίμησε (!)με την προσφορά του την παράταξη"(Σαμαράς). Συγκλονισμένα επίσης και εν πλήρη οδύνη δήλωσαν πολλά στελέχη του Πασόκ. Ακόμα και ένας Κρητικός βουλευτής του ΣYΡΙΖΑ, χαρακτήρισε το θανόντα ως "σημαντικό"! Και φυσικά έπεται συνέχεια.....
      Ο εκλιπών -σύμφωνα με το βιογραφικό του- ξεκίνησε το δημόσιο βίο του αντιστεκόμενος στους Γερμανούς και στη Δικτατορία*.  Η συνέχεια όμως, δεν ήταν και τόσο λαμπρή. Δυστυχώς,   υπήρξε  η  προσωποποίηση  του   π α λ α ι ο κ ο μ μ α τ ι σ μ ο ύ  σε πλήρη παντοδυναμία,  με άμεσο  αποτέλεσμα  τη δημιουργία ενός  αόρατου  πέπλου    π ρ ο σ τ α σ ί α ς   τ ω ν   π α ρ α ν ό μ ω ν   δραστηριοτήτων παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών   τεραστίου  εύρους,  στο  νομό  Ρεθύμνου. Επιστέγασμα,  αμετάκλητες   κ α τ α δ ί κ ε ς    και πρωτοδίκως και κατ' έφεσιν, για την εμπλοκή του  στην υπεράσπιση των παρανομούντων ( απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία  αστυνομικών ). 

Το "κράτος των Ζωνιανών" δικαιολογημένα θρηνεί.




*Καλό θα ήταν τα βιογραφικά γενικώς, να είναι πιο προσεκτικά και πιο σαφή. Π.χ. στην περίπτωση του Γ. Κεφαλογιάννη, συνάγεται, ότι αντιστάθηκε στους Γερμανούς σε ηλικία 11 ετών περίπου! Επίσης, δεν αναφέρεται αν καταδικάσθηκε για την αντιδικτατορική του δράση, αλλά μόνο, ότι απλώς παραπέμφθηκε σε δίκη....

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο Εισαγγελέας πρότεινε σύλληψη και προφυλάκιση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου

       Ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την προφυλάκιση για την υπόθεση υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου. Ο αντεισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, πρότεινε να οδηγηθεί στις φυλακές. Λόγω διαφωνίας όμως του ανακριτή, θα αποφασίσει τελικά το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Ως γνωστόν, στον τέως δήμαρχο έχει ασκηθεί δίωξη για ξέπλυμα χρήματος
Μαζί με τον κ. Παπαγεωργόπουλο,  διώκεται ο επί σειρά ετών στενός του συνεργάτης -και ήδη προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση- πρώην γενικός γραμματέας του δήμου , αλλά και δύο  πρώην αντιδήμαρχοι.Όλοι αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικές κατηγορίες της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. 
      Ο ίδιος ο Β. Παπαγεωργόπουλος επιμένει ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία.



150 εκδότες εκποιούν 500.000 βιβλία στην Κλαυθμώνος !



Εκποίηση –  Παζάρι Βιβλίου  2012. Πλατεία Κλαυθμώνος από 20/1 έως 8/2/2012.
Ώρες λειτουργίας καθημερινά και Κυριακές από τις 10 το πρωί έως 10 το βράδυ.
Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ – ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ  2012 οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το  Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.). 150 εκδότες εκποιούν  500.000 βιβλία σε τιμές που αρχίζουν από 0,50 ευρώ, στην μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη εκποίηση βιβλίου.
Σε θερμαινόμενη σκεπαστή κατασκευή σε χώρο 1000 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Μπορείτε να βρείτε βιβλία όλων των ειδών σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Οι εκπτώσεις των βιβλίων στην εκποίηση παζάρι αρχίζουν  από 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 90%. Ο μοναδικός περιορισμός είναι τα βιβλία που εκποιούνται να έχουν εκδοθεί μέχρι και το 2006 και όχι αργότερα. Δηλαδή δεν υπάρχουν βιβλία που εκδόθηκαν το 2007 η το 2008.
Με ελάχιστα χρήματα μπορεί κανείς να προμηθευτεί βιβλία – δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο ποσό η την ποσότητα αγοράς  – μπορεί κανείς να προμηθευθεί ακόμη και ένα βιβλίο αξίας 0,50 ευρώ.
Σε αυτό το   τ ε ρ ά σ τ ι ο    π λ ή θ ο ς   β ι β λ ί ω ν,   είναι σίγουρο, πως ο καθένας θα βρει πολλά βιβλία που τον ενδιαφέρουν και που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα τα βρει σε τόσο χαμηλή τιμή.
Η εκδήλωση ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ γίνεται μόνο μια φορά τον χρόνο και μόνο για το χρονικό διάστημα των 20 ημερών, στην πλατεία Κλαυθώνος.




Πηγή:  http://www.istorikathemata.com








Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Στη δημοσιότητα χαμένο βίντεο-ντοκουμέντο της καταστροφής της Σμύρνης και της πορείας των προσφύγων !

       Ένα ξεχασμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, κινηματογραφήθηκε με κάμερα 35mm σε Σμύρνη, Αθήνα και Πειραιά και βρήκε νέα ψηφιακή ζωή το 2008.
Ο George Magarian, δημιουργός του «ντοκιμαντέρ», γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων, γνωστή ως YMCA).
      Όπως σημειώνει στους μεσότιτλους, αν και η YMCA δεν ήταν φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε ομάδες βοήθειας για τα θύματα της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.
      Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Ολοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008, ο εγγονός του Robert Davidian, κινηματογραφιστής ο ίδιος, βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο και το διέσωσε από τη φθορά του χρόνου, μετατρέποντάς του σε ψηφιακή μορφή, πριν την ολοκληρωτική του αποσύνθεση.

Iδού το βίντεο:

Smyrna 1922 from Davidian Video Productions on Vimeo.

Ισπανία: Στο εδώλιο ο ήρωας δικαστής

                                                                                    Είναι ο πιο διάσημος δικαστής της Ισπανίας και ένας από τους πιο γνωστούς θεράποντες της Θέμιδος παγκοσμίως, ο άνθρωπος που τόλμησε να διατάξει το 1998 τη σύλληψη στο Λονδίνο, του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Γνωστός από την έρευνά του για τα εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος, κάθεται για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου! Πρόκειται για τον άνθρωπο που τόλμησε να σπάσει το ταμπού της σιωπής γύρω από τον αιματηρό εμφύλιο και τη δικτατορία του Φράνκο. Είχε ξεκινήσει να ερευνά τις συνθήκες  ε ξ α φ ά ν ι σ η ς   ά ν ω   τ ω ν  1 0 0.0 0 0   α ν θ ρ ώ π ω ν    από το 1936 ώς το 1975 και έδωσε το "πράσινο φως" για να αρχίσουν να αναζητούνται ομαδικοί τάφοι σε ολόκληρη την Ισπανία. Αν και η έρευνα δεν προχώρησε λόγω πιέσεων της ισπανικής δεξιάς, εν τούτοις οι ακροδεξιές οργανώσεις συνέχισαν να προσφεύγουν εναντίον του στη δικαιοσύνη, επικαλούμενες το νόμο περί αμνηστίας του 1977.
 Κατηγορείται επίσης για υπέρβαση εξουσίας, διότι διέταξε την αστυνομία να υποκλέψει συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων και των δικηγόρων τους, στο πλαίσιο έρευνας γύρω από ένα δίκτυο διαφθοράς, στο οποίο φαίνεται πως εμπλέκονται και αξιωματούχοι του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος.
Το όνομα του Γκαρθόν, έχει συνδεθεί με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Όλα αυτά τα χρόνια, έστειλε στο εδώλιο εγκληματίες, απατεώνες, αστυνομικούς, πολιτικούς και τρομοκράτες.
Φ ο ρ ώ ν τ α ς    τ ή β ε ν ν ο,  ο 56χρονος ανώτατος δικαστής κάθισε την Τρίτη στο εδώλιο του κατηγορουμένου και άκουσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Στην είσοδο του δικαστηρίου τον τον ανέμεναν υποστηρικτές του, οι οποίοι καταγγέλλουν τις διώξεις σε βάρος του ως πολιτικές, αποδίδοντάς τις στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 





Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αδήλωτο ιδιωτικό αεροσκάφος αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ !

falcon_16-1-2012
       Έλεγχος του ΣΔΟΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους δύο μήνες, έδειξε ότι ιδιωτικό τζετ τύπου Falcon 900, αξίας αγοράς 15.000.000 ευρώ εισήλθε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2011 και έκτοτε παραμένει στο αεροδρόμιο της Χίου, χωρίς να έχει δηλωθεί στην Εφορία!
       Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Δημοκρατίας" (14/01), ως ιδιοκτήτες του πολυτελούς αεροσκάφους εμφανίζονται δύο έμποροι, οι φορολογικές δηλώσεις των οποίων, δε δικαιολογούν την απόκτηση και τη συντήρησή του.
Από το ΣΔΟΕ γίνεται λόγος για υπόθεση φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ και ενδεχόμενο  ξ έ π λ υ μ α     μ α ύ ρ ο υ     χ ρ ή μ α τ ο ς    με πιθανότερο σενάριο αυτό της ύπαρξης offshore εταιρείας, πίσω από το αεροσκάφος.
Η διαδικασία συντήρησης και στάθμευσης των συγκεκριμένων αεροσκαφών ετησίως, κυμαίνεται  από 900.000 έως και 1.500.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ.




πηγή: on-news
 



Ελλάδα, η χώρα των άσκοπων καισαρικών


      Σε βιομηχανία έχουν εξελιχθεί οι καισαρικές στη χώρα μας, με τους φυσιολογικούς τοκετούς να εξοβελίζονται, σύμφωνα με επίσημη έρευνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας στα μαιευτήρια της χώρας.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, κάθε χρόνο, βιώνουν ένα επώδυνο όσο και άσκοπο – σε πολλές περιπτώσεις - χειρουργείο για να γεννήσουν το παιδί τους.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ενώ σε άλλες χώρες οι καισαρικές δεν ξεπερνούν το 20% των γεννήσεων, στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 44% στα δημόσια νοσοκομεία και το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια, με αποτέλεσμα οι μέλλοντες γονείς να αναζητούν πλέον όχι τον «καλό» γιατρό, αλλά «κάποιον να εμπιστεύονται».
Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υπηρεσιών, καθώς το 74% των τοκετών στον ιδιωτικό τομέα γίνεται σε τρία μεγάλα μαιευτήρια της Αθήνας και τρία της Θεσσαλονίκης.
       Τα νέα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά για τον δημόσιο τομέα, αφού σε δεκατέσσερις μαιευτικές κλινικές οι γιατροί στέλνουν πάνω από τις μισές γυναίκες στο χειρουργείο, ενώ δέκα κλινικές υπολειτουργούν, με λιγότερους από 500 τοκετούς τον χρόνο.

iefimerida.gr

Βασιλικά κοσμήματα !




























                        


                                              








http://www.noblesseetroyautes.com/wp-content/uploads/2012/02/TiaraMC.jpg


























   Δεν πρόκειται φυσικά για πορτραίτα μιας άλλης εποχής, αλλά για ....... εστεμμένες, στη δεξίωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων βασιλείας της βασίλισσας της Δανίας Μαργκρέτε, πριν λίγες μέρες!





Πηγή: noblesseetroyautes.com

To πολυτελές κρουαζιερόπλοιο έγινε υγρός τάφος.... "Ατυχής" ανακοίνωση ελλήνων εφοπλιστών



       Σε πέντε νεκρούς, τριάντα τραυματίες και δέκα επτά αγνοούμενους έχει ανέλθει μέχρι στιγμής, ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, στα ανοιχτά της δυτικής Ιταλίας.  Ο χρόνος πλέον για την ανεύρεση επιζώντων εξαντλείται και οι τοπικές αρχές καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τοπικά μέσα ενημέρωσης οι διασώστες φαίνεται πως ακούνε ήχους και φωνές μέσα από τις καμπίνες του πλοίου...
Το πρωτοφανές ναυάγιο στην Τυρρηνική Θάλασσα, αποδίδεται προς το παρόν σε ανθρώπινο λάθος. Κατά πληροφορίες ο 52χρονος καπετάνιος του πλοίου, παρεξέκκλινε τουλάχιστον δυο μίλια από την πορεία του και προσέκρουσε σε ύφαλο, διατείνεται δε, ότι ο βράχος στον οποίο προσέκρουσε το κρουαζιερόπλοιο ήταν αχαρτογράφητος. Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται,  καθώς το πρωτοφανές δυστύχημα σημειώθηκε, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και η θάλασσα ήρεμη.Το κρουαζιερόπλοιο προσάραξε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ύφαλο σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Τοσκάνης.
Οι διασωθέντες περιγράφουν σκηνές χάους κατά την εκκένωση του σκάφους και μιλούν για εγκληματική ολιγωρία από την πλευρά του πληρώματος. Το κρουαζιερόπλοιο είχε αποπλεύσει την Παρασκευή από τη Τσιβιταβέκια στη Ρώμη, για κρουαζιέρα στις ακτές της δυτικής Μεσογείου. Επέβαιναν συνολικά 4.234 άτομα από τα οποία τα 1.000 ήταν μέλη του πληρώματος.
      Πάντως εξ' αφορμής του ναυαγίου  υπάρχει σκεπτικισμός πλέον, για την ασφάλεια που παρέχουν τα τεράστια πλοία, αφού είναι πιθανό, λόγω του μεγέθους τους, να δυσχεραίνεται η διαδικασία διάσωσης των επιβατών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η τάση να κατασκευάζονται διεθνώς   ο λ ο ν έ ν    μ ε γ α λ ύ τ ε ρ α    π λ ο ί α   και ειδικώτερα κρουαζιερόπλοια.....
                               
                                      H ανακοίνωση  ελλήνων εφοπλιστών
     
     Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), όπου εκτός από τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, αναφέρει, ότι ο Σύνδεσμος, " στο άκουσμα του ναυτικού ατυχήματος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia εκφράζει  προς την πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου την ειλικρινή συμπάθεια για το ατυχές συμβάν". Και συνεχίζει: "Αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια στις Ιταλικές Αρχές, στον Πλοίαρχο και στο πλήρωμα  του πλοίου, που με συντονισμένες  προσπάθειες αποσόβησαν μία μεγάλη τραγωδία, διασώζοντας το σύνολο σχεδόν των επιβαινόντων, επιβατών και πληρώματος"!  
      Είναι, κατά την επιεικέστερη έκφραση, τουλάχιστον ατυχής και απαράδεκτη η ανακοίνωση αυτή, αφού αυτή τη στιγμή, είναι βέβαιο, ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι, ο αριθμός των νεκρών δεν έχει οριστικοποιηθεί και οι διασωθέντες δηλώνουν κατηγορηματικά, την έλλειψη συντονισμού διάσωσης των χιλιάδων επιβατών από το πλήρωμα. Μάλιστα, ο αρμόδιος Ιταλός Εισαγγελέας επιβεβαίωσε τα πεπραγμένα και διέταξε τη σύλληψη πλοιάρχου και αντιπλοιάρχου, με την κατηγορία πολλαπλών ανθρωποκτονιών και εγκατάλειψης του πλοίου!