Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ισπανία: Στο εδώλιο ο ήρωας δικαστής

                                                                                    Είναι ο πιο διάσημος δικαστής της Ισπανίας και ένας από τους πιο γνωστούς θεράποντες της Θέμιδος παγκοσμίως, ο άνθρωπος που τόλμησε να διατάξει το 1998 τη σύλληψη στο Λονδίνο, του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Γνωστός από την έρευνά του για τα εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος, κάθεται για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου! Πρόκειται για τον άνθρωπο που τόλμησε να σπάσει το ταμπού της σιωπής γύρω από τον αιματηρό εμφύλιο και τη δικτατορία του Φράνκο. Είχε ξεκινήσει να ερευνά τις συνθήκες  ε ξ α φ ά ν ι σ η ς   ά ν ω   τ ω ν  1 0 0.0 0 0   α ν θ ρ ώ π ω ν    από το 1936 ώς το 1975 και έδωσε το "πράσινο φως" για να αρχίσουν να αναζητούνται ομαδικοί τάφοι σε ολόκληρη την Ισπανία. Αν και η έρευνα δεν προχώρησε λόγω πιέσεων της ισπανικής δεξιάς, εν τούτοις οι ακροδεξιές οργανώσεις συνέχισαν να προσφεύγουν εναντίον του στη δικαιοσύνη, επικαλούμενες το νόμο περί αμνηστίας του 1977.
 Κατηγορείται επίσης για υπέρβαση εξουσίας, διότι διέταξε την αστυνομία να υποκλέψει συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων και των δικηγόρων τους, στο πλαίσιο έρευνας γύρω από ένα δίκτυο διαφθοράς, στο οποίο φαίνεται πως εμπλέκονται και αξιωματούχοι του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος.
Το όνομα του Γκαρθόν, έχει συνδεθεί με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Όλα αυτά τα χρόνια, έστειλε στο εδώλιο εγκληματίες, απατεώνες, αστυνομικούς, πολιτικούς και τρομοκράτες.
Φ ο ρ ώ ν τ α ς    τ ή β ε ν ν ο,  ο 56χρονος ανώτατος δικαστής κάθισε την Τρίτη στο εδώλιο του κατηγορουμένου και άκουσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Στην είσοδο του δικαστηρίου τον τον ανέμεναν υποστηρικτές του, οι οποίοι καταγγέλλουν τις διώξεις σε βάρος του ως πολιτικές, αποδίδοντάς τις στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου