Με κεντρικό αίτημα «Όχι στο Τελεφερίκ στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς», φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις προχωρούν σε συλλογική υπογραφών, υπογραμμίζοντας πως απειλείται η μεσαιωνική Καστροπολιτεία.
Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασιάς και έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Μονεμβασιάς, εγκατάσταση τελεφερίκ έχει σκοπό να συνδέσει την Κάτω Πόλη µε την κορυφή του βράχου.
«Το σχεδιαζόμενο έργο του τελεφερίκ και οι σχετικές διαμορφώσεις δεν έχουν προηγούμενο στον ελλαδικό χώρο: θα εκτείνονται σε τεράστια έκταση και θα περιλαμβάνουν εκτεταμένους εκβραχισμούς, ανέγερση δύο σταθμών εξυπηρέτησης επιβατών, εγκατάσταση τελεφερίκ µε “γόνδολες”, πυλώνα και συρματόσχοινα μόλις 140 μ. από την μνημειακή πύλη του Κάστρου», σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Επισημαίνεται, ότι το έργο για την εγκατάσταση του τελεφερίκ «δεν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και βασίζεται σε ελλιπείς και προβληματικές μελέτες που το αποκαλούν αναβατόριο, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν το κοινό».
Όπως τονίζεται, πλήθος σημαντικών ελληνικών και διεθνών φορέων αντιδρούν, με αποκορύφωμα την ανάδειξη της Μονεμβασιάς ως ευρωπαϊκού μνημείου υπό απειλή για το 2025 από την Europa Nostra, το μείζον ευρωπαϊκό δίκτυο της κοινωνίας πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστροπολιτεία που είναι κηρυγμένος ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος και προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.
Ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασάς ζητά:
- Να ακυρωθεί το σχέδιο τελεφερίκ και να δημιουργηθεί αναβατόριο που θα εξυπηρετεί τα άτομα που το έχουν ανάγκη και όχι για βιαστικούς τουριστικούς πράκτορες που θα επιβαρύνουν τη λειτουργία του χωρίς λόγο.
- Να γίνουν έργα προσβασιμότητας στην Κάτω Πόλη της Μονεμβασιάς, όπου βρίσκονται τα μουσεία, τα περισσότερα μνημεία, όλα τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα και οι οικίες της Καστροπολιτείας.
- Να γίνει επένδυση σε βασικά έργα υποδομής στην Καστροπολιτεία (υδροδότηση με πόσιμο νερό και όχι υφάλμυρο, αποχετευτικό που δεν υπερχειλίζει στους δρόμους και στα σπίτια, πυροπροστασία) και όχι σε έργα εντυπωσιασμού.
Όπως καταγγέλλεται, το παραπάνω έργο:
- Αλλοιώνει το τοπίο και το χαρακτήρα της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς καταστρέφοντας τη μοναδικότητα της οχυρής θέσης και τη βιωματική εμπειρία μιας άλλη εποχής.
- Θέτει σε κίνδυνο την υλική υπόσταση και ακεραιότητα του Βράχου λόγω εκτεταμένων εκβραχισμών
- Θέτει σε κίνδυνο το οικοσύστημα της περιοχής
- Δεν βασίζεται σε ώριμες μελέτες (επιπτώσεων, σκοπιμότητας, λειτουργίας κ.α.)
- Επικαλείται προσχηματικά τη διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες ενώ αποτελεί μηχανισμό προώθησης του υπερτουρισμού των λίγων ωρών σε βάρος του τουρισμού της διαμονής και της βιωματικής εμπειρίας.
-
Να σημειωθεί, πως έντονες αποδοκιμασίες από κατοίκους και φορείς δέχτηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά
την επίσκεψή της, την Τετάρτη 16 Ιουλίου, στα εγκαίνια του Δημοτικού
Μουσείου Γιάννη Ρίτσου, στην προστατευόμενη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς.
Πηγή: tvxs, kathimerini.gr, inlaconia.gr