Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Το κτήμα Νάσιουτζικ και οι fast track αλλαγές χρήσης γης


 
 
 
Σε πλήρη εγκατάλειψη το κτήμα Νάσιουτζικ και οι θησαυροί του | Πολιτισμός  Ειδήσεις


 
 
 
      Το γνωστό κτήμα Νάσιουτζικ στη θέση Γυαλού Σπάτων, ανήκει πλέον στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο το κληρονόμησε το 2013,  με τη διαθήκη του Γιώργου Νάσιουτζικ, μαζί μια συλλογή του από βυζαντινές εικόνες και  κάποια άλλα αντικείμενα, όπως ανατολίτικα κιλίμια, παραδοσιακά ενδύματα κλπ. από διάφορα μέρη του κόσμου. 
 
 
 
                                          Κτήμα  Νάσιουτζικ
 
 
      Αποτελείται από έκταση γης 38 στρεμμάτων, στην οποία υπάρχουν τέσσερις ενότητες κτιρίων. Στις «χρυσές εποχές», κατά τις δεκαετίες 1990 και 2000, το κτήμα Νάσιουτζικ έγινε γνωστό ως το πιο πολυτελές κτήμα γάμου στην Ελλάδα, φιλοξενώντας γαμήλιες δεξιώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Όμως όλα τα κτίσματά του, εμβαδού 5.000 τ.μ., είναι αυθαίρετα, αφού το κτήμα βρίσκεται εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων, που προορίζεται μόνο για  παραδοσιακές και βιολογικές καλλιέργειες!!!
Σα να μην έφθανε αυτό, ο τότε ιδιοκτήτης του προέβη και σε πλήρη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος με παράνομες επιχωματώσεις,  δημιουργώντας τεχνητούς λόφους και υψώματα. Ερευνητέο επίσης, αν έχουν ανεγερθεί κτίσματα επάνω τους, καθότι απαγορεύεται από τον αντισεισμικό κανονισμό, λόγω επικινδυνότητας...
 
 
 
 
Κτήμα Νάσιουτζικ, Μοναδικοί χώροι Δεξίωσης, Σπάτα | Bridewedd.com

 
 
 
                 Διαδικασία fast track για αλλαγή χρήσης γης 
 
 
      Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο άρθρο του Γιώργου Λιάλιου στην "Καθημερινή"(https://www.kathimerini.gr/society/561167767/to-ktima-nasioytzik-xanazontaneyei/), το Μουσείο Μπενάκη ετοιμάζει μεγάλο επενδυτικό σχέδιο αξιοποίησης. 
  
       Στις αρχές του έτους,  κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος αίτημα, για την προέγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), προκειμένου να αναπτύξει το επενδυτικό του πλάνο. Πρόκειται για ένα πολεοδομικό μοντέλο - ομπρέλα, το οποίο αλλάζει με διαδικασίες fast track τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή αλλάζουν οι χρήσεις γης, χωρίς να χρειάζεται η χρονοβόρα τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ).
 
Στις 4 Νοεμβρίου, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του Υπουργείου, έδωσε την προέγκριση και δόθηκε η δυνατότητα πλέον των 5.000 αυθαιρέτων τ.μ. να χτιστούν άλλα 3.500 τ.μ., δηλαδή μέσα στα 38 στρέμματα θα υπάρχουν κτίσματα 8.500 τ.μ.!!!
 
 
 
       Προβλέπονται εκθεσιακός χώρος, ξενοδοχεία και σουίτες!
 
 
     Αν και ο τωρινός ιδιοκτήτης του κτήματος Νάσιουτζικ, το Μουσείο Μπενάκη, διατείνεται, ότι ως κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν είναι επενδυτής, όμως προχωρά ακάθεκτα σε επενδυτική αξιοποίηση. Σύμφωνα με τα έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπονται:
α) Πολιτιστικές δραστηριότητες με μόνιμα εκθέματα του Μουσείου  ή περιοδικές θεματικές εκθέσεις, π.χ. σχετικές με την τοπική παραγωγή ή εκδηλώσεις σχετικές με την εστίαση (π.χ. γευσιγνωσίες).
β) Τουριστικές χρήσεις, με εγκαταστάσεις σύγχρονων τουριστικών καταλυμάτων (boutique hotel, σουίτες κλπ.), αλλά και άλλες τουριστικές χρήσεις και υπηρεσίες, όπως συνεδριακού τουρισμού, επιχειρηματικών ημερίδων κλπ.
 
 
 
             Ερωτήματα για την επιλεκτική αλλαγή χρήσης...
 
      Αναρωτιέται κανείς, τί νόημα έχουν τελικά οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), όταν μπορούν να αλλάζουν και μάλιστα τόσο γρήγορα; 
      
Γιατί οι Δήμοι της περιοχής, με τεράστιες ελλείψεις σε πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, δε ζητούν αντίστοιχο Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο (ΕΠΣ), αφού αυτό  προκρίνεται για το Μουσείο Μπενάκη; Και πώς συνδυάζονται οι δράσεις ενός κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με ...τουριστικές δραστηριότητες;
 
Να σημειωθεί, ότι ειδικά στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος, όπου και ανήκει το κτήμα Νάσιουτζικ, υπάρχουν επείγουσες ανάγκες για σχολικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, αφού μέχρι και πλατείες καταργήθηκαν, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από αυτές τις ανάγκες. Επίσης, την ίδια στιγμή που προβλέπονται τουριστικά καταλύματα στου Νάσιουτζικ, στην Αρτέμιδα, με μια παραλία των 14 χιλιομέτρων, απαγορεύονται τα ξενοδοχεία!!!

 
 
 
 
Το Κτήμα Νάσιουτζικ βρίσκεται στην περιοχή Γυαλός των Σπάτων, στην οποία παλαιότερα κυριαρχούσε η παραγωγή κρασιού.

 



 

 

5 σχόλια:

  1. Γιατί δεν κινούνται ο δήμος να ζητήσει ειδικό πολεοδομικό και να κάνει σχολεια, θέατρα και αθλητικούς χώρους που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος; Εδώ δίνουν άδεια στο Μπενάκη να κάνει τουριστικά καταλύματα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιο περιβαλλον; Φιλετο η ανατολικη αττικη... Θα γεμίσουμε μωλ και ξενοδοχεια . Οσο για τους δημους, απλοι παρατηρητες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι εννοείται απαγορεύονται ξενοδοχεία;αφού υπάρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει στο κέντρο ένα μικρό, που υπήρχε από πολύ παλιά (η πρώην "Μέδουσα- τώρα "Seasabelle"). Αν εννοείτε τη μεγάλη μονάδα στη Βραυρώνα, αυτό ανήκει στο Δήμο Μαρκοπούλου.
      Από τις 14 πολεοδομικές ενότητες, που εντάχθηκαν στο σχέδιο, μόνο σε λίγα τετράγωνα της 12ης γειτονιάς επιτρέπεται η ανέγερση μικρών ξενοδοχείων, όμως εκ των πραγμάτων ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ, λόγω του μικρού εμβαδού των οικοπέδων σε συνδυασμό με τον πολύ χαμηλό συντελεστή δόμησης!

      Διαγραφή