Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Η Γαλλία "φλέγεται" για ένατη μέρα


 


 

 


      Με μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομικών συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία και κατά του προέδρου Μακρόν. Τα συνδικάτα καλούν σε 10η μέρα κινητοποιήσεων. Οι διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τοις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχουν ρεκόρ συμμετοχής. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, συμμετείχαν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. 

 

Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

 

 

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι γαλλικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χρήση "περιττής βίας", καθώς ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες περιοχές του Παρισιού, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα ως απάντηση σε ορισμένους διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες και ρουκέτες. 

 

Η ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώθηκετην επομένη  της τηλεοπτικής συνέντευξης του Εμμανουέλ Μακρόν και δυο μέρες αφότου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο. Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους». Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση. 

 

 

«Φλέγεται» η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό: Ογκώδεις διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις

 

 

      Λόγω της κατάστασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι ματαιώνεται προς το παρόν η επίσκεψη του Βρετανού βασιλιά Καρόλου. Θεωρείται ξεκάθαρο, ότι η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία ήταν αυτή που ματαίωσε την επίσκεψη. Άλλωστε οι επικεφαλής των μεγάλων συνδικάτων δήλωναν ευθέως ότι ο Βασιλιάς Κάρολος είναι στο στόχαστρό τους...

Επίσης ακυρώνονται οι πτήσεις στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

 

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πάντως, ότι δεν είναι το συνταξιοδοτικό, η μοναδική αιτία των κινητοποιήσεων. Ήδη, πολλά κεκτημένα δεκαετιών έχουν καταργηθεί από τον Μακρόν και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων έχει χειροτερεύσει: οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί σημαντικά και οι τιμές στα τρόφιμα και τη στέγαση έχουν εκτοξευθεί...

 

 

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου