Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Η Γαλλία "φλέγεται" για ένατη μέρα


 


 

 


      Με μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομικών συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία και κατά του προέδρου Μακρόν. Τα συνδικάτα καλούν σε 10η μέρα κινητοποιήσεων. Οι διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τοις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχουν ρεκόρ συμμετοχής. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, συμμετείχαν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. 

 

Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

 

 

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι γαλλικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χρήση "περιττής βίας", καθώς ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες περιοχές του Παρισιού, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα ως απάντηση σε ορισμένους διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες και ρουκέτες. 

 

Η ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώθηκετην επομένη  της τηλεοπτικής συνέντευξης του Εμμανουέλ Μακρόν και δυο μέρες αφότου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο. Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους». Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση. 

 

 

«Φλέγεται» η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό: Ογκώδεις διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις

 

 

      Λόγω της κατάστασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι ματαιώνεται προς το παρόν η επίσκεψη του Βρετανού βασιλιά Καρόλου. Θεωρείται ξεκάθαρο, ότι η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία ήταν αυτή που ματαίωσε την επίσκεψη. Άλλωστε οι επικεφαλής των μεγάλων συνδικάτων δήλωναν ευθέως ότι ο Βασιλιάς Κάρολος είναι στο στόχαστρό τους...

Επίσης ακυρώνονται οι πτήσεις στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας εξαιτίας της απεργίας που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

 

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πάντως, ότι δεν είναι το συνταξιοδοτικό, η μοναδική αιτία των κινητοποιήσεων. Ήδη, πολλά κεκτημένα δεκαετιών έχουν καταργηθεί από τον Μακρόν και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων έχει χειροτερεύσει: οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί σημαντικά και οι τιμές στα τρόφιμα και τη στέγαση έχουν εκτοξευθεί...

 

 

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

 


Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

"Τέι γκα μάλι", ένα ηρωικό αρβανίτικο τραγούδι του Αγώνα

    

 

 


 

 

 

       Συγκλονιστικό ηρωϊκό μοιρολόϊ (επική ελεγεία), για τους γενναίους Αρβανίτες πολεμιστές, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο '21 και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον αγώνα της Εθνεγερσίας. 

Αφηγείται το θάνατο ενός πρωτοπαλλήκαρου, του καπετάν Θωμά, σε μάχη με τους Τούρκους...

Σύμφωνα με τους μουσικολόγους, το τραγούδι παρουσιάζει πολύπλοκη διαστηματική δομή και λεπτές διαφορές του ευθέος και πλαγίου τετραχόρδου, συναντάται δε σε πολλές παραλλαγές. 

Ερμηνεύεται εξαιρετικά από τον Άρβανίτη τραγουδιστή, Θανάση Μωραΐτη και περιλαμβάνεται στη συλλογή "Αρβανίτικα Τραγούδια", (1988) της εταιρίας "Ιουλιανός", διεύθυνσης Μίκη Θεοδωράκη.
  





Η μετάφραση:

ΠΕΡΑ ΑΠ'  ΤΟ ΒΟΥΝΟ

κινήσανε τρία παληκάρια για το  "γλέντι"
πρώτος εγώ λαβώθηκα βαριά
πάρτε με φίλοι στην πλάτη
και βγάλτε με εκεί ψηλά στη ράχη
πάρτε φίλοι το ντουφέκι μου
τρία αδέρφια που 'χω, ας το κρατήσουν
κι αν ρωτήσει η μάνα πού 'ναι το παιδί της
παντρεύτηκε κει ψηλά στο βουνό
κι αν ρωτήσει η μάνα τί νύφη πήρε
βόλι κατάστηθα τον πήρε
κι αν ρωτήσει η μάνα τί συμπεθέροι πήγαν
αετοί μαυροκέφαλοι τον ετρώγαν
κει πέρα απ' το βουνό

σκοτώσανε  τον καπετάν Θωμά....

 

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Χαρακτηριστική φιγούρα Αρβανίτη αγωνιστή στον πίνακα του Carl Haag, "Greek Warrior" ("Αρματωλός") - Μουσείο Μπενάκη     




Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Wayne Shorter, "Infant Eyes"


 

 


 

      Θλίψη και βαθειά μελαγχολία χαρακτηρίζει το υπέροχο "Infant Eyes", με το σαξόφωνο του δημιουργού του, Wayne Shorter...

 

      Ο Wayne Shorter (1933 - 2023) υπήρξε σπουδαίος Αμερικανός σαξοφωνίστας και καινοτόμος συνθέτης της τζαζ, πολυβραβευμένος με Grammy. Έφυγε και κείνος πριν λίγες μέρες...

 

 

 


Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Επέτειος του μαρτυρικού θανάτου του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου








       Σαν σήμερα στις 3 Μαρτίου 1957, ο Γρηγόρης Αυξεντίου έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά των Άγγλων αποικιοκρατών στην Κύπρο...

Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου το 1928. Ήρθε στην Ελλάδα το 1949 και επειδή δεν πέτυχε στη Σχολή Ευελπίδων, γράφτηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού. Αφού αποφοίτησε, έκανε τη στρατιωτική του θητεία στον 1° λόχο του 613ου τάγματος πεζικού, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα .

Το 1952 επέστρεψε στην Κύπρο και το 1955 μυήθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α και αμέσως μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων, συμμετέχοντας στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Κατά τη διάρκεια της αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος» (από το όνομα του Μακεδόνα κλεφταρματολού επί Τουρκοκρατίας), «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».

 

        Το 1955, επειδή ανακαλύφθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για την επιχείρηση ανατινάξεων  στις πετρελαιοαποθήκες της αγγλικής βάσης Δεκέλειας, βγήκε στα βουνά και ηγήθηκε επιθέσεων εναντίον αγγλικών στόχων.  


                          ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ

 

 

 

Ήταν ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος από τους Άγγλους, οι οποίοι τον επικήρυξαν με το υπέρογκο τότε  ποσό των 5.000 λιρών, επειδή ανατίναξε αγγλικές περιουσίες. Κατέφυγε στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, σε μια σπηλιά όπου τον τροφοδοτούσε ένας βοσκός. Εκεί ο Αυξεντίου μαθαίνει στους αγωνιστές την χρήση των όπλων και τεχνικές ανταρτοπόλεμου.
 Αργότερα κατέφυγε στο όρος Τρόοδος, όπου μάλιστα παντρεύτηκε κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες τη μνηστή του Βασιλεία Παναγή, μια νύχτα στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου στις 10/6/1955...

 

Στις 11 Δεκεμβρίου 1955 επέδειξε τις εξαίρετες στρατιωτικές του ικανότητες στην ιστορική μάχη των Σπηλιών, παρασύροντας δυο φάλαγγες των Άγγλων στρατιωτών, που ανηφόριζαν προς τα κρησφύγετα, να αλληλοπυροβολούνται μεταξύ τους και να έχουν πολλά θύματα. 

 

  Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1956 κυκλώνεται μαζί με τα παλικάρια του στο χωριό Ζωοπηγή και ακολουθεί σφοδρή σύγκρουση με τους Άγγλους, όπου τραυματίζεται, αλλά διαφεύγει. 

 

 

Το Πάσχα του 1956 βρίσκει τον ήρωα ν’ αναρρώνει στο  μοναστήρι του Μαχαιρά, μετά από εγχείρηση. Εκεί συνέβη και το πρωτοφανές της εμφάνισής του ενώπιον  100 Άγγλων αξιωματικών και στρατιωτών που είχαν ζώσει το μοναστήρι. Μεταμφιεσμένος σε καλόγερο, με γενειάδα και ράσο, ο Γρηγόρης Αυξεντίου παρουσιάστηκε και συστήθηκε στον Άγγλο επικεφαλής αξιωματικό ως  «πάτερ-Xρύσανθος» και στην συνέχεια τους…κέρασε χωρίς να τον αντιληφθούν.
 

 

                                       ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

 

     Στα τέλη Φεβρουαρίου 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφθασε εκεί το απόγευμα της 2ας Μαρτίου και την επομένη 3 Μαρτίου 1957 τον περικύκλωσαν στο κρυσφήγετό του. 

 

Οι υποψίες για προδοσία επιβεβαιώθηκαν... Σε λίγο οι Άγγλοι έφθασαν στην είσοδο του κρησφύγετου. Φώναξαν στους άνδρες να παραδοθούν, όμως καμία απάντηση.

Τότε ο Αυξεντίου, ήδη τραυματισμένος από θραύσμα χειροβομβίδας, διέταξε τους άνδρες του να βγουν από το κρησφύγετο και να παραδοθούν για να σωθούν. Παράκουσε τη διαταγή ο Αυγουστής Ευσταθίου και έμεινε  πολεμώντας μαζί του επί 10 ώρες εναντίον των εχθρών.

 

Η σπηλιά στο Μαχαιρά, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο ήρωας

 

 

Ο επικεφαλής του βρετανικού αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Μίντλετον, πλησίασε την είσοδο τ

ης σπηλιάς και τον κάλεσε να παραδοθεί. Εκείνος αρνήθηκε και αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα.

 

  Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους. Μπροστά στο αλύγιστο θάρρος του Αυξεντίου και αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα όπλα, οι Βρετανοί έρριψαν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου.  Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του ήρωα.  

 

Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957. Ο Αυγουστής Ευσταθίου, με βαριά εγκαύματα, επιχειρεί έξοδο και συλλαμβάνεται. Το σώμα του Γρηγόρη Αυξεντίου βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα». Ήταν μόλις 29 ετών....

     

                  Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

 

      Πολλοί Έλληνες και ξένοι ποιητές εμπνεύστηκαν από τον ηρωϊσμό του Γρηγόρη Αυξεντίου και έγραψαν ποιήματα προς τιμήν του, το σημαντικότερο εκ των οποίων, είναι "Ο Αποχαιρετισμός" του Γιάννη Ρίτσου. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα::

 

"Ποτέ δε θα μπορούσα να πιστέψω πως η στενό­τητα μιας σπηλιάς

 μπορούσε νά χει τόση ευρυχωρία-μπορούσε να χω­ρέσει 

την πατρίδα με τις ελιές της, τ' ακρογιάλια της, τα βάσανα της,

............ανασαίνω

............................










μέσα σ' αυτή την πέτρινη σήραγγα που η έξοδος της είναι το ίδιο

το στόμιο του ήλιου. Το ξέρω: από δω, κατευθείαν, θα περάσω 

νεκρός μες στον κόσμο. Μην κλαίτε.”

Και ξέρω τώρα, όσο ποτέ, πως είναι δυνατή η ελευθερία. Γεια σας."

..............................

Τ' αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται με το μέτρο 

της λευτεριάς".

Τίποτ' άλλο. Γεια σας

...............................

Αν λυπάμαι για κάτι είναι που δε θα μπορέσω να κάνω τίποτα για 

σας

  ..................................

έτσι, να πούμε, να, να ρίξω και γω μια ντουφεκιά στον αέρα

στη γιορτή της απελευθέρωσης

.....................

Με τούτη την αγάπη, λέω, πως μια μέρα, οι ξύλινοι σταυροί 

θα μπουμπουκιάσουν τριαντάφυλλα

............. με τούτη

λέω, την αγάπη μια μέρα θα

λυγίσουμε 

κείνους που φέρνουν τ' άδικο και 

σπέρνουνε το μίσος .  

Τούτη είναι η εντολή μου – μ'  

όλο που αυτή την ώρα δεν το  

ξέρω το μίσος

σα να μην το' μαθα ποτές ή να το  

ξέχασα. Γεια σας .*

 

 



Ανδριάντας Γρηγόρη Αυξεντίου (Λεμεσός)
Αδριάντας  του ήρωα στη Λεμεσό (έργο του Λεωνίδα Σπανού)





Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Το τραίνο των Τεμπών, η άλλη Ελλάδα

 


 

*


  

 

 Από τη μία, η "λαμπερή" Ελλάδα των πολυτελών resorts, των απανταχού airnb, των boutique hotels. Η "ισχυρή" Ελλάδα των Rafale και των Leopards. 

 

Από την άλλη, η Ελλάδα της ρεμούλας, της διαφθοράς, των ράντσων, η Ελλάδα των ιδιωτικoποιήσεων των βασικών δομών, ακόμα και των πολιτιστικών μνημείων. 


Η Ελλάδα του σταθμάρχη της ...Θυμαριάς εν έτει 2023!

 

Σημασία έχει η κερδοφορία και μόνον αυτή:

 

 
https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2023/03/tweet-Hatzidakis.jpg

  

 

       Διαχρονικές παθογένειες, που τα τελευταία χρόνια οξύνθηκαν με, θεσμοθετημένες πια, πολιτικές άκρατης παράδοσης σε ιδωτικά funds, κάτω από τους νόμους της αγοράς. Mιας αγοράς αδυσώπητης όμως. Λες και μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική με αυτούς τους όρους! 

 

Δεν είναι να απορεί κανείς, γιατί δεν ελήφθησαν υπόψιν ούτε οι καταγγελίες των εργαζομένων για  τραίνα του θανάτου ούτε καν η δρομολογημένη παραπομπή μας από την Κομισιόν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους!

 

Και τώρα, τί;


"Καμιά φορά το σφύριγμα ενός τραίνου μες στη νύχτα έχει κάτι απ’ την αιώνια αναχώρηση ‒ω μη μιλάτε‒ ίσως να μην ξημερώσει πια"**



 

 

*Το έργο είναι του Δημήτρη Αστερίου (Αbaba Asteriou) 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1391645254940482&set=a.553818052056544

 

**Τάσου Λειβαδίτη, "Το τραίνο των 12", "Ποιήματα", εκδόσεις Ενδυμίων, 2018