Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Πέθανε ο Μ. Γκορμπατσόφ

 

 



     Έφυγε από τη ζωήσε ηλικία 91 ετών ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενόσω νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μόσχας, όπως μετέδωσε τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA Novosti. 

 

 

                                         Η πορεία προς το Κρεμλίνο 

 

 

      Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ υπήρξε ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης (από το 1985 μέχρι το 1991). 

Έχοντας μικτή ρωσική και ουκρανική καταγωγή, γεννήθηκε στην περιοχή της Σταυρούπολης σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Μεγαλώνοντας στην εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, δούλευε στα νιάτα του στα κολχόζ.  Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και έγινε ένθερμος υποστηρικτής της αποσταλινοποίησης, που προωθούσε ο Νικίτα Χρουστσόφ. Το 1974 μετακόμισε στη Μόσχα για να γίνει ο Πρώτος Γραμματέας του Ανωτάτου Σοβιέτ και το 1979 έγινε υποψήφιο μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Μέσα σε τρία χρόνια από το θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ και μετά τα σύντομα καθεστώτα των Γιούρι Αντρόποφ και Κονσταντίν Τσερνιένκο, το πολιτικό γραφείο εξέλεξε τον Γκορμπατσόφ ως Γενικό Γραμματέα, το 1985.

 

 

                    Οι μεταρρυθμίσεις και το τέλος του υπαρκτού σοσιαλισμού 

 

 

     Με τις μεταρρυθμίσεις του, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνέβαλε μεν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν οι διαδηλώσεις σάρωσαν το 1989 την κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη, ο Γκορμπατσόφ δεν αναμίχθηκε για να καταστείλει τις εξεγέρσεις, αντίθετα από την πολιτική των προκατόχων του στα γεγονότα της Ογγαρίας το 1956 και της Τσεχοσλοβακίας το 1968. 

Ακολούθησε η αυτονομία στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία διαλύθηκε μέσα σε διάστημα δύο ετών με χαοτικό τρόπο, αν και ο Γκορμπατσόφ πάλεψε μάταια για να αποτρέψει την κατάρρευσή της. Διακηρύσσοντας την γκλάσνοστ (διαφάνεια) και την περεστρόικα (ανασυγκρότηση), προσπάθησε να εισάγει περιορισμένες πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν. 

Πολλοί είναι οι Ρώσοι που δε συγχώρησαν ποτέ τον Γκορμπατσόφ αφενός για την αναταραχή που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις του, θεωρώντας πως η επακόλουθη υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου ήταν ένα πολύ υψηλό τίμημα που κλήθηκαν να πληρώσουν για τον εκδημοκρατισμό και αφετέρου τον θεώρησαν «νεκροθάφτη» της Σοβιετικής Ένωσης, της άλλοτε ακμαίας υπερδύναμης . 

      Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραμένει μια αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα. Για πολλά χρόνια μάλιστα, υπήρχε το ερώτημα κατά πόσον ήταν οι ενέργειές του που συνετέλεσαν αποφασιστικά στο τέλος των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού ή αν εκείνος απλώς τράβηξε το τελευταίο κομμάτι του ντόμινο και αμέσως τα πάντα κατέρρευσαν....

 

 

                              Οι σχέσεις με τον Πούτιν και το Ουκρανικό 

 

 

   Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αν και δεν αποστασιοποιήθηκε ποτέ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ασκήσει αρκετές φορές έντονη κριτική για τα αντιδημοκρατικά μέτρα του Ρώσου ηγέτη. 

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε αναφερθεί  στην αλαζονική μεταχείριση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα, είχε δε αποδώσει  τη διαμάχη για την Ουκρανία, στην επιθυμία των Αμερικανών «να χτίσουν μια νέα αυτοκρατορία». 

 

 

 

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διακρίνει «αλαζονεία» στη μεταχείριση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα, ενώ αποδίδει τη διαμάχη για την Ουκρανία στην επιθυμία των ΗΠΑ «να χτίσουν μια νέα αυτοκρατορία» Πηγή: Protagon.gr
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διακρίνει «αλαζονεία» στη μεταχείριση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα, ενώ αποδίδει τη διαμάχη για την Ουκρανία στην επιθυμία των ΗΠΑ «να χτίσουν μια νέα αυτοκρατορία» Πηγή: Protagon.gr



1 σχόλιο: