Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Η 4η Αυγούστου "του πάγου και του ρετσινόλαδου"

 





      Στις 4 Αυγούστου 1936, παραμονή εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας, ο Ιωάννης Μεταξάς, με τη συγκατάθεση του βασιλιά, επικαλούμενος κίνδυνο εσωτερικών ταραχών και ασταθή διεθνή κατάσταση, ανέστειλε επ' αόριστον την ισχύ των διατάξεων του Συντάγματος που κατοχύρωναν τις προσωπικές και συλλογικές ελευθερίες και διέλυσε τη Βουλή, καταλύοντας τον  κοινοβουλευτισμό και επιβάλλοντας δικτατορία.

 

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

 

                  

 

[μανιαδακης.jpg]
Κ. Μανιαδάκης, ο διαβόητος υφυπουργός Εθνικής Ασφαλείας, που έμεινε στην ιστορία για το βασανιστήριο του "πάγου και ρετσινόλαδου"...





   

       Ο υφυπουργός Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκης έγινε ο φόβος και τρόμος κάθε δημοκρατικού πολίτη. Το όνομά του έμεινε στην ιστορία για τα βασανιστήρια που εφάρμοζε και συνώνυμο με το απεχθές μαρτύριο του "πάγου και ρετσινόλαδου"... Αναρίθμητοι αντίπαλοι του καθεστώτος εκτοπίστηκαν σε ξερονήσια και βασανίστηκαν φρικτά, στα κρατητήρια. Ο Γ. Καφαντάρης σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας,  γράφει:

 «Αι αυθαίρετοι συλλήψεις είναι συνήθη φαινόμενα. Πάμπολλοι είναι οι υποβληθέντες εις μεσαιωνικά βασανιστήρια».

 

 

ΚΑΨΙΜΟ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΟΦΟΚΛΗ!

 

      Επιβλήθηκε αυστηρή λογοκρισία στον τύπο, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Κατασχέθηκαν τα βιβλία που δεν άρεσαν στο καθεστώς και οργανώθηκαν δημόσιες τελετές για να καούν, κατά τα χιτλερικά πρότυπα.

 

80 χρόνια από τη νύχτα των καμένων βιβλίων (pics)
Δημόσιες τελετές με ναζιστικούς χαιρετισμούς, για κάψιμο βιβλίων



Ανάμεσά τους, έργα του Φρόιντ, του Τσβάιχ, του Ντοστογέφσκι, του Γκαίτε, αλλά και του Παπαδιαμάντη και του Καρκαβίτσα!  Λογοκρίθηκε ακόμα και ο Θουκυδίδης και συγκεκριμένα ο «Επιτάφιος του Περικλή», ενώ απαγορεύθηκε και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που επρόκειτο να ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η παράσταση ανέβηκε μεν, αλλά είχαν αφαιρεθεί κάποιοι «επιλήψιμοι» στίχοι! 

Χαρακτηριστικά, ο Κάρολος Κουν είχε αφηγηθεί στην ΕΡΤ (12/9/84) την προσωπική του περιπέτεια:

«Με κάλεσαν στην Ασφάλεια του Μεταξά για απολογία επειδή παρουσιάζω κομμουνιστικά έργα. Τους ρώτησα να μου πουν ποια έργα που ανεβάζω είναι κομμουνιστικά και μου απάντησαν "Ο Πλούτος" του Αριστοφάνη και "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου»!!

 

 

                      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΧΙΤΛΕΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ


ΕΟΝ: ο «Δούρειος ίππος» του μεταξικού καθεστώτος - Ατέχνως
Ναζιστικός χαιρετισμός από τις μικρές ηλικίες...

 

 

      Το εκπαιδευτικό σύστημα υπέστη σημαντική οπισθοδρόμηση. Κύριος προσανατολισμός ήταν η ενίσχυση της περίφημης Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ), της οποίας αρχηγός ήταν ο ίδιος ο δικτάτορας και υπαρχηγός ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Παύλος. Επίσης ο Μεταξάς εκτός από Πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών ήταν συγχρόνως και υπουργός Παιδείας! 

Η συμμετοχή στην ΕΟΝ, τύποις δεν ήταν υποχρεωτική, όμως η μη συμμετοχή των νέων είχε δυσμενείς επιπτώσεις, στην πραγματικότητα δηλαδή ήταν αναγκαστική. Κατά τη  δικτατορία της 4ης Αυγούστου εκτοπίστηκαν αντιφρονούντες εκπαιδευτικοί, με συνέπεια στα σχολεία να γίνεται πλέον συστηματική προπαγάνδα υπέρ του καθεστώτος. 

Στις τάξεις της ΕΟΝ ήταν συνεχής η προσπάθεια διαπαιδαγώγησης κατά τα φασιστικά πρότυπα, ακόμα και σε μικρά παιδιά. Πρότυπο η αρχαία κοινωνία και εκπαίδευση των Σπαρτιατών, αντί της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και  πίστη στη Βασιλεία. Ως κύριο μέσο θεραπείας των κοινωνικών προβλημάτων προπαγανδιζόταν στα σχολικά βιβλία η  ...ελεημοσύνη.

 

 



 

31/3/1939: Ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ, Γκαίμπελς, στην Αθήνα με τον Μεταξά

      

 

Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΟΙ ...ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

      Στον Μεταξά πιστώθηκε η καλή πολεμική θωράκιση της χώρας, όμως  αμφισβητείται η χρησιμότητα των τεράστιων αμυντικών έργων, ως ξεπερασμένης πολεμικής αντίληψης. Π.χ. την ιλιγγιώδους κόστους περίφημη "γραμμή Μεταξά", οι Γερμανοί απλώς την ...παρέκαμψαν.

Αναμφισβήτητη όμως και η αυταρχική και αντιδημοκρατική του συγκρότηση, ως πολιτικού. Προσκολλημένος σταθερά στη βασιλική αυλή, ακραίος αντιβενιζελικός, δρούσε, συνομωτούσε πάντα στο παρασκήνιο και ποτέ δεν αξιώθηκε να κυβερνήσει με την ψήφο του ελληνικού λαού.   Ως επικεφαλής του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου προσπαθούσε να ισορροπεί μεταξύ της Αγγλίας, λόγω του αγγλόφιλου βασιλιά και της ναζιστικής Γερμανίας,  με την οποία, είχε ο ίδιος ιδεολογική συνάφεια. Με την άρνησή του να επιτρέψει την είσοδο των Ιταλών στη χώρα το '40, απέκτησε, έστω και προσωρινά, τη γενική αποδοχή. 

Οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις ουδέποτε καταδίκασαν το σκληρό μεταξικό καθεστώς. Πάντα ο Μεταξάς αναφέρεται ως ήρωας του "ΌΧΙ" στα σχολικά βιβλία. Όμως, ο ίδιος ο δικτάτορας στο ημερολόγιό του,  δείχνει μια τελείως διαφορετική εικόνα...

Για τους εγχώριους φασίστες, είναι ήρωας ο Μεταξάς και πρότυπο το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Μάλιστα, ο θεωρητικός του φασισμού στην Ελλάδα Κωνστ. Πλεύρης ίδρυσε το 1960 ακροδεξιά οργάνωση με το όνομα "4η Αυγούστου",  στελέχη της οποίας υπήρξαν ο ιδρυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης  "Χρυσή Αυγή" Ν. Μιχαλολιάκος, αλλά και άλλοι μετέπειτα πολιτικοί.

 

 



Καθιέρωση του ναζιστικού χαιρετισμού..

 









   

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου