Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Σαλμονέλα σε πασίγνωστα σοκολατοειδή για παιδιά. Πανευρωπαϊκός συναγερμός


 

 

 

 https://katohika.gr/wp-content/uploads/2022/04/kinder-ekpliksi-670x400.jpg


 

 

      Έρευνα για δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις σαλμονέλας, που συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας σε ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Στην Ελλάδα, ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε ανακλήσεις προϊόντων Kinder της εταιρίας Ferrero, διενεργεί σχετικούς ελέγχους και παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

 

Πρόκειται για τα σοκολατένια αυγά «Kinder Surprise», έχουν κατασκευαστεί στο Βέλγιο και έχουν ήδη ανακληθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επίσης στον Καναδά. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και  Ιταλία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανακοίνωσε επίσης, ότι υπάρχει ήδη «ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται». Ορισμένα παρουσιάζουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων αιματηρή διάρροια. 

 

                                         Η σαλμονέλα 

 

      Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων, οι οποίοι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων. Πολλά άτομα δεν έχουν συμπτώματα, άλλα αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. 

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια εξαιτίας της σαλμονέλας μπορεί να προκαλέσει τόσο ευρεία αφυδάτωση, ώστε να απαιτέίται κατάλληλης αγωγή, με αντιδιαρροϊκά σκευάσματα, αντιβιοτικά και ενυδάτωση Επίσης υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν και απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, εάν η νόσος εξαπλωθεί πέρα από το εντερικό σύστημα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου