Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Ο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ στο Concerto No.2 του Ραχμάνινοφ


 

 

                  

  

 

 

      Ο Ουκρανός την καταγωγή, διάσημος δεξιοτέχνης του πιάνου, Σβιατοσλάβ Ρίχτερ (Sviatoslav Richter, 1915-1997), στο περίφημο Piano Concerto No.2 in C minor, Op.18 του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη, Σεργκέι Ραχμάνινοφ (Sergei Rachmaninoff, 1873-1943), με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ (σημ. Αγία Πετρούπολη).

Μια σύμπραξη, που φαντάζει αδιανόητη στις μέρες μας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που μαίνεται εκεί...

 

      Πλέον, το κύμα cancel culture εναντίον των ρώσικων καλλιτεχνικών ομάδων και δημιουργών σαρώνει εδώ και μία εβδομάδα, σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη. Ρώσοι καλλιτέχνες, που είτε έχουν εκφραστεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία είτε όχι, άπαντες αποκλείονται παντού.

 

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, το προγραμματισμένο ρεσιτάλ ενός από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής μας, του Γκριγκόρι Σοκόλοφ, ακυρώθηκε αν και ο ίδιος   έχει δηλώσει αντίθετος με την εισβολή. Στη  Φιλαρμονική του Ζάγκρεμπ, αφαίρεσαν από το πρόγραμμα, έργα του Τσαϊκόφσκυ! Του διεθνούς φήμης μαέστρου Βαλέρι Γκεργκίεφ, ακυρώθηκαν οι συνεργασίες με τη Σκάλα του Μιλάνου και τη Φιλαρμονική του Μονάχου. Επίσης, εκτός της Μετροπόλιταν Όπερα η διάσημη σταρ της όπερας, Άννα Νετρέμπκο. Και το πολιτιστικό εμπάρκο στους Ρώσους καλλιτέχνες και δημιουργούς συνεχίζεται πυρετωδώς, ωσάν να είναι όλοι αυτοί  ομοφρονούντες του Πούτιν... 

 

      Στον “Ηλίθιο” του Ντοστογιέφσκι, υπάρχει η περίφημη φράση, "η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο". Και η Τέχνη είναι ομορφιά, είναι η εναντίωση στην απανθρωπιά.


 


3 σχόλια:

  1. Ρώσοι καλλιτέχνες που δουλεύουν στο εξωτερικό αναγκάζονται να εκφράζουν δημόσια τις πολιτικές τους απόψεις και να αποκηρύσσουν την πατρίδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή όσοι έλληνες καλλιτέχνες βρίσκονταν στο εξωτερικό την εποχή της χούντας, έπρεπε να τους είχαν αποκλείσει από παραστάσεις και συναυλίες;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχος Ραχμάνινωφ και υπέροχη εκτέλεση! Τί γελοιότητα να αποκλείσουν τόσους εξαιρετικούς Ρώσους καλλιτέχνες! Δηλαδή όσο μένει ο Πούτιν στην εξουσία και ο πόλεμος συνεχίζεται, τέρμα ο Τσαϊκόφσκι τέρμα τα πολιτιστικά προϊόντα της Ρωσίας; Κατρακύλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή