Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Τα Γεράνεια που χάθηκαν



Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώνεται το Αλεποχώρι – Στο έλεος της πυρκαγιάς έξι οικισμοί, κάηκαν σπίτια


 

      Τα Γεράνεια, τα άπαρτα βουνά των γερανών, έγιναν μέσα σε λίγα 24ωρα, στάχτη, που έφτασε μέχρι την Ικαρία! Εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, στην περιοχή Σχίνος, το παρθένο δάσος έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Τώρα, οι ακρογιαλιές μοιάζουν στοιχειωμένες, χωρίς ίχνος από σκιά δέντρων...  

Ο Παυσανίας αναφέρει, ότι η χερσαία απόληξη της γης των Μεγάρων ονομάζονταν Γερανία γιατί το σχήμα της ήταν παρόμοιο με λαιμό γερανού. Ένα σπάνιο οικοσύστημα ήταν τα Γεράνεια: Καταφύγιο για 950 ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας και πνεύμονας για τη τσιμενταρισμένη Αττική και την Κορινθία.

 

 

 

 

 

 Όπως σημειώνει το φιλοζωικό σωματείο ANIMA, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που τα ζώα είναι ενήλικα και ίσως μπορούν να τρέξουν ή να πετάξουν μακριά από την πύρινη λαίλαπα, αυτή η εποχή είναι η χειρότερη για τους κατοίκους του δάσους. Στο τέλος της άνοιξης, τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές τους, στα κλαριά και στα λαγούμια. 

 

 

apo-ameleia-i-pyrkagia-sta-geraneia-ori-amp-8211-machi-gia-trito-24oro4
 

 

 

                      Κάθε καλοκαίρι το ίδιο διαχρονικό έγκλημα

 

     Πολλές στραβές σε πολλών τις βάρδιες. Μέχρι τέλους. Μέχρι να μη μείνει δέντρο για δέντρο. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Τώρα έχουμε και την κλιματική αλλαγή - όλοι θυμόμαστε βέβαια και τον στρατηγό ...άνεμο. Άλλωστε είναι μια μαύρη είδηση που δημιουργεί τηλεθέαση. Κάθε καλοκαίρι. Για πάντα.

Και πάλι συζητήσεις για τα απαραίτητα έργα υποδομής όταν έρχονται οι χειμώνες. Για ζώνες δασοπροστασίας, για ηλεκτρονικούς ανιχνευτές θερμοκρασίας, για δημιουργία πυροφυλακείων, για λειτουργικούς πυροσβεστικούς κρουνούς, για διαρκή εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσμού. Και κυρίως πλάνα για την περίφημη "ανάπτυξη", αφού, όπως είπε και ο πρωθυπουργός της χώρας πέρυσι στην Κέρκυρα, "Δάση είναι, κάποια στιγμή θα καούν"!!!

     Φέτος είχαμε και μια διαφορά στην πληροφόρηση από τα ΜΜΕ. Οι αναφορές για την πυρκαγιά που έκανε στάχτη τόσες χιλιάδες στρέμματα και κατέστρεψε το σπάνιο οικοσύστημα, ήταν αρκετά υποτονικές. Η "λίστα Πέτσα" άρχισε να αποδίδει...

 


Μπορεί να είναι εικόνα φωτιά και εξωτερικοί χώροι

 


4 σχόλια:

  1. Κάθε κυβέρνηση,μα κάθε, έχει τις δικές της πυρκαγιές! Αυτή η ανοργανωσιά πότε θα τελειώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχαμε σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού για την κατάσβεση. Όμως αγοράζουμε συνέχεια εξοπλισμό για την αστυνομία και το στρατό. Έτσι που το πάμε θα γίνει η Ελλάδα κρανίου τόπος.Τραγικό.

      Διαγραφή
  2. Η τέφρα απλώθηκε στη μισή Ελλάδα, χιλιάδες ζώα καίγονται και ο κάθε χαζοχαρούμενος ασχολείται με τη Γιουροβίζιον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΙΧΑΝΕ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ. ΤΩΡΑ ΟΧΙ. ΜΠΟΥΚΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ!! ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΝΕΑ ΛΑΜΠΡΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή