Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

«Λέων του Ναυπλίου»: Ένα μνημείο για τα θύματα μιας επιδημίας

 

 

 

 

 


      Στο Ναύπλιο υπάρχει εδώ και πάνω από 180 χρόνια ένα μνημείο το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο τεραστίων διαστάσεων κοιμώμενος «Λέων των Βαυαρών»  ή «θλιμμένος Λέων του Ναυπλίου», είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βραχογραφίες και αποτελεί ένα γνωστό αξιοθέατο του Ναυπλίου.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε, ήταν για να αποδώσει φόρο τιμής στα θύματα μιας επιδημίας εκείνης της εποχής. Πρόκειται για την επιδημία κοιλιακού τύφου, ενός ιού - βακτηρίου, που αποδεκάτισε εκατομμύρια ανθρώπους στις αρχές του 19ου αιώνα. Η επιδημία κοιλιακού τύφου αποδεκάτισε, παράλληλα με τον πληθυσμό των κατοίκων του Ναυπλίου και τη φρουρά που συνόδευε τον τότε βασιλιά Όθωνα, που μόλις είχε έρθει από την Γερμανία.

 

                                     Η ιστορία του μνημείου

 

     Στις 25 Ιανουαρίου 1833, ο 17χρονος βασιλιάς Όθων έφτασε στην πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, το Ναύπλιο.  συνοδευόταν από Βαυαρούς συμβούλους και αξιωματούχους και παρέμεινε στο Ναύπλιο για 11 μήνες.  Ωστόσο, το μεσογειακό κλίμα και οι φτωχικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα, δυσχέραιναν την καθημερινότητα των Βαυαρών.Το κλίμα ήταν βαρύ, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά και πολλοί Βαυαροί προσβλήθηκαν από κοιλιακό τύφο και έχασαν τη ζωή τους.

Μερικά χρόνια αργότερα, ενώ ήδη η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, ο πατέρας του Όθωνα, ο γνωστός φιλέλληνας, Λουδοβίκος Α’, ζήτησε από τον Βαυαρό γλύπτη, Κρίστιαν Ζίγκελ, να φιλοτεχνήσει γλυπτό στη μνήμη των ανθρώπων που πέθαναν στο Ναύπλιο εξαιτίας της επιδημίας. Ο Ζίγκελ σμίλευσε πάνω σε βράχο, στο συνοικισμό Πρόνοια, ένα τεράστιο γλυπτό που είχε τη μορφή λιονταριού. Στη γερμανική επιγραφή που υπάρχει κάτω από το γλυπτό αναφέρεται η αφιέρωση στους Βαυαρούς που έχασαν τη ζωή τους στην επιδημία. Φέρει ομοιότητες με το «λιοντάρι της Κέας», το αρχαίο γλυπτό που σμιλεύτηκε στο βράχο της χώρας του νησιού τον 6ο αιώνα π.Χ. 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου