Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Σεξουαλικά εγκλήματα, ναι. Σεξουαλική αγωγή, όχι






Αποτέλεσμα εικόνας για βιασμος

         

 

       Αποπλανήσεις, βιασμοί, φριχτές δολοφονίες... Ασφαλώς πολλά τα αίτια:  Ανύπαρκτη διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια, σαθρό κοινωνικό περιβάλλον, διαδικτυακή πορνογραφία, γενετική προδιάθεση στην παραβατικότητα, αλλά κυρίως παντελής έλλειψη σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση. Αγωγή που φυσικά δεν εστιάζει στενά σε θέματα σεξουαλικής λειτουργίας μόνο, αλλά και στη σχέση  και στην ισοτιμία ανδρών και γυναικών. 

 

 

                                              Στατιστικές που τρομάζουν... 

 

 

       Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα , η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της Ευρώπης για να ζει μια γυναίκα. Βρίσκεται στην τελευταία θέση σε θεσμοθετημένες πολιτικές ισότητας.

 

- Το 69% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο σημαντικότερος ρόλος της γυναίκας είναι να φροντίζει το νοικοκυριό και την οικογένεια (Ευρωβαρόμετρο 2018).

 

- 32% των Ελλήνων θα δικαιολογούσαν σεξ χωρίς συγκατάθεση, δηλαδή το βιασμό, αν το θύμα βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, αν φορούσε προκλητικά ρούχα, αν είχε προηγηθεί φλερτ, αν περπατούσε μόνη τη νύχτα ή αν είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους!

 

- Ο αριθμός των αμβλώσεων στη χώρα μας παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 150.000 αμβλώσεις ετησίως, ενώ το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια κάτω των 16 ετών! 

 

- Το 70% των νέων δεν χρησιμοποιεί προφυλάξεις

 

- Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητριών του λυκείου αγνοεί ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργίες του γυναικείου σώματος

 

- Στην Ελλάδα, από τον Νοέμβρη 2016 ως τον Νοέμβρη 2017 η Γραμμή SOS 15900, έλαβε 5.041 κλήσεις. Οι 8 στις 10 αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, με δράστη τον πρώην ή το νυν σύζυγο.

 

 

Σωρεία περιστατικών σεξουαλικής παραβατικότητας, αλλά τα  ταμπού παραμένουν 

 

 

      Στη χώρα μας επικρατεί σκοταδισμός στα θέματα αυτά. Όχι μόνο δεν τα αγγίζουμε, αλλά τα θεωρούμε ταμπού και ανήθικα. Αποτέλεσμα, η υγιής περιέργεια των εφήβων να καλύπτεται από την πορνογραφία, η οποία είναι πλέον εύκολα προσβάσιμη μεν, αλλά οδηγεί συχνά σε στρεβλή διαπαιδαγώγηση. Νέα παιδιά, παντελώς ανενημέρωτα για το σώμα τους και τη  λειτουργία του, γίνονται εύκολοι στόχοι για τους εγκληματίες του είδους. 

Έχουμε σχεδόν συνηθίσει(!) να διαβάζουμε συνέχεια για αποπλανήσεις, αιμομιξίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις από τρίτους, αλλά και από τους ίδιους τους γονείς. Ποιός δε θυμάται τον παιδεραστή - γυμναστή της Κρήτης, που ασελγούσε ανενόχλητος για μεγάλο διάστημα σε εφήβους (μόνο τα καταγγελθέντα περιστατικά, 80), χωρίς να υπάρξει αντίσταση, αφού τα παιδιά καμμία ενημέρωση δεν είχαν ούτε επικοινωνία με τους γονείς τους για αυτά τα θέματα, καθότι ταμπού.

Και τόσα άλλα περιστατικά....

 

 

                                             Τί γίνεται σε άλλες χώρες 

 

 

      Η σεξουαλική αγωγή έχει ενταχθεί στις πρώτες βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος προ πολλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ξεκινάει από το Δημοτικό ακόμα. Γιαυτό, το επίπεδο μετάδοσης του AIDS είναι χαμηλότερο, η εγκυμοσύνη στην εφηβεία πολύ σπάνια και κυρίως η ισότητα των φύλων αυτονόητη και σεβαστή. 

 

Ενδεικτικά:

 

- Στη Γερμανία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έγινε υποχρεωτικό στα σχολεία από το 1968. Στη Δανία, τη Φινλανδία και την Αυστρία από  το 1970

 

- Στην Ολλανδία ξεκινά από την ηλικία των 11, στη Φινλανδία από το νηπιαγωγείο, στη Μ. Βρεττανία από τα 11, στη  Γαλλία από τα  6. 

 

-Στην Ιταλία υπάρχει ως μάθημα, αλλά προαιρετικό, λόγω αντιδράσεων της Καθολικής Εκκλησίας.

 

- Ακόμα και στη Κύπρο, παρά τα προσκόμματα της Εκκλησίας, από το 2002 άρχισαν  πιλοτικά προγράμματα σεξουαλικής αγωγής σε διάφορα γυμνάσια, για παιδιά 14 έως 15 ετών και πλέον το μάθημα σεξουαλικής αγωγής αποτελεί μέρος του Εθνικού Προγράμματος Σπουδών.

 

 

 

Άκαρπες μέχρι τώρα οι προσπάθειες για σεξουαλική αγωγή στην Ελλάδα                           

 

     

Αποτέλεσμα εικόνας για ελενη τοπαλουδη       

        Το φρικιαστικό γεγονός της Ρόδου ίσως αποτελέσει καταλύτης, ώστε να ενταχθεί επιτέλους η σεξουαλική αγωγή στην εκπαίδευση, μιας και όλες οι προηγούμενες απόπειρες απέτυχαν.

 

 

Όταν το 2001 έγινε προσπάθεια να εισαχθεί το μάθημα, υπήρξε τεράστια αντίδραση. Η κοινωνία εξαγριώθηκε, γονείς και καθηγητές αντέδρασαν, ενώ η Ένωση Κληρικών Ελλάδος αφόρισε το βιβλίο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

 

Το 2009 έγινε και δεύτερη απόπειρα με ένα νέο βιβλίο. Όμως, συντηρητικοί σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έστειλαν και αυτό το βιβλίο στις αποθήκες, υποστηρίζοντας ότι θα αφυπνίσει πρόωρα τους ανυποψίαστους μαθητές... Χάθηκε έτσι άλλη μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια σωστή και κυρίως υπεύθυνη ενημέρωση στα νέα παιδιά, γύρω από το σώμα τους, τη λειτουργία του, τις σχέσεις των δύο φύλων, την υγιεινή και την προφύλαξη, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική και η ψυχική υγεία.

 

Φυσικά, το ρόλο που αρνήθηκε να παίξει το σχολείο και απέφυγαν να παίξουν οι γονείς, έπαιξε τελικά το ίντερνετ, τα περιοδικά και κάποιοι φίλοι εδώ και κει, με τις εντεύθεν συνέπειες...

 

 

 

Πηγές: huffingtonpost.gr, schooligans.gr, vice.com, tanea.gr, ejournals.epublishing.ekt.gr

 

 

 

3 σχόλια:

  1. Πιο υποκριτική κοινωνια απο τη δικη μας δεν υπαρχει. Ολα τα κρυβουμε κατω απο το χαλι. Αγγελικα πλασμενα. Επρεπε να σφαγιαστει η κοπελα για να προβληματιστουμε; Ντροπη μας. Παλι καλα που αρχισαν οι πολιτικοι να υποσχονται και σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση. Τοσα χρονια ομως εκαναν την παπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ οι λόγοι των σεξουαλικών εγκλημάτων. Οπωσδήποτε παίζουν ρόλο τυχόν διαταραχές, η κουλτούρα βίας στην οικογένεια, η διαδικτυακή πορνογραφία αλλά πάνω απ' όλα η έλλειψη σεξουαλικής αγωγής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ασυγχώρητη η πολιτεία που κάθε φορά υποχωρεί στις πιέσεις της Εκκλησίας και των συντηρητικών "νοικοκυραίων".
    Πολύ αμφιβάλλω πάντως, αν θα γίνουν αποφασιστικά βήματα. Είναι πολλά τα βαρίδια στην κοινωνία μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι η απόλυτη γενιά των πορνό, που προβάλλουν πάντα τη γυναίκα υποταγμένη στις ορέξεις του άντρα και όποια αντιδρά είτε την ξωπετούν απλά είτε ... είτε... Έτσι είναι αυτή η γενιά γαλουχημένη. Μόνο αντίδοτο η ενημέρωση, η παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή