Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Συνεχής λειτουργία σε ολλανδική εκκλησία μέχρι να αποτραπεί απέλαση προσφύγων!







      Εδώ και ένα μήνα, μια ολλανδική εκκλησία στη Χάγη προσφέρει καταφύγιο σε μια οικογένεια Αρμενίων προσφύγων, με τους ιερείς να φυλάσσουν εκ περιτροπής το κτίριο για να αποτρέψουν την απέλασή τους. Η πενταμελής οικογένεια ζει εννέα χρόνια στη χώρα και δεν της χορηγήθηκε άσυλο, παρότι ισχυρίζονται, ότι κινδυνεύουν για πολιτικούς λόγους εάν επιστρέψουν στην Αρμενία.  

 

 

                                         Σπεύδουν ιερείς από παντού

 

 

       Η ολλανδική προτεσταντική εκκλησία κάνει χρήση του νόμου, που, κατά κανόνα απαγορεύει τις αστυνομικές επιχειρήσεις όσο διαρκούν θρησκευτικές τελετές. Εχει εγκαταστήσει την οικογένεια σε διαμέρισμα στο κτίριο της εκκλησίας και φροντίζει να μη σταματήσει καθόλου η λειτουργία,ελπίζοντας ότι η πράξη ανυπακοής της εκκλησίας θα παροτρύνει τις αρμόδιες αρχές για τη μετανάστευση να επανεξετάσουν την εντολή απέλασης τους. Στην αρχή υπήρχαν τεράστια πρακτικά προβλήματα, καθώς λίγοι άνθρωποι προσπαθούσαν να οργανώσουν 24ωρες βάρδιες. Εν συνεχεία όμως, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα. Πλέον, το μυστήριο έχει εξελιχθεί σε ένα είδος ιερής σκυταλοδρομίας, που δεν λέει να σταματήσει. «Εχουμε ήδη πάνω από 450 ιερείς από όλη τη χώρα, όλων των δογμάτων, που θέλουν να κάνουν βάρδια», είπε ο ιερέας της εκκλησίας Μπέθελ, Αξελ Βίκε. «Εχουμε βοήθεια ακόμη και από το εξωτερικό. Εγιναν λειτουργίες στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά», πρόσθεσε. «Είναι πολύ συγκινητικό για εμάς. Ιερείς παραδίδουν τη σκυτάλη σε άλλους, άλλου δόγματος, με τους οποίους κανονικά δεν θα είχαν καμμία σχέση»

 

 

Ολλανδική εκκλησία διοργάνωσε ασταμάτητη λειτουργία εδώ και 37 μέρες για να γλιτώσει από απέλαση μια οικογένεια

 

 

                                          Η οδύσσεια της προσφυγικής οικογένειας

 

 

       Η οικογένεια Tamrazyan κατέφυγε στην Ολλανδία το 2010, όταν ο πατέρας άρχισε να δέχεται απειλές θανάτου για πολιτικούς λόγους.  Αρχικά τους χορηγήθηκε άσυλο, όμως η κυβέρνηση άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή τρεις φορές, κερδίζοντας την απέλασης. Η κατάσταση τράβηξε την προσοχή των εκκλησιαστικών αρχών. Η οικογένεια μεταφέρθηκε αρχικά σε προτεσταντική εκκλησία στο Katwijk, όπου ζούσε σε καταφύγιο για δύο χρόνια, μέχρις ότου η πιο ευρύχωρη εκκλησία Bethel στη Χάγη  προσφέρθηκε να τους φιλοξενήσε. Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου των Προτεσταντών Υπουργών δήλωσε ότι η ανάγκη διατήρησης του «ανοίγματος και φιλοξενίας της εκκλησίας» επικράτησε της ανάγκης υπακοής στο νόμο». Ανέφερε επίσης, ότι ελπίζει, πως ο Mark Harbers, Ολλανδός Υπουργός Μετανάστευσης, θα χορηγήσει μία κατοικία στην οικογένεια, όπως έκανε πρόσφατα για δύο παιδιά πρόσφυγες που είχαν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Ολλανδία και δεν μιλούσαν καν αρμένικα. Μετά από κατακραυγή, τα δύο παιδιά έλαβαν νόμιμη άδεια παραμονής.

 

 

Πηγές: kathimerini.gr, reader.gr


2 σχόλια:

  1. Σίγουρα δεν έχουν το δικό μας προσφυγικό πρόβλημα, όμως το γεγονός αυτό δείχνει την ευαισθησία της κοινωνίας τους και κυρίως της εκκλησίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχουν και εδω ιερωμενοι που βοηθουν προσφυγες, μεμονωμενοι ομως. Η επισημη εκκλησια περι αλλα τυρβαζει. Οι δικοι μας αγωνιζονται τωρα μη τυχον και χασουν τους μισθους του δημοσιου υπαλληλου, με τους προσφυγες θα ασχολουνται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή